Alkali beslenme ile vücudunuzu ideal dengesine kavuştururken bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir ve enflamasyon riskinizi en aza indirebilirsiniz. Nasıl mı? Tüketilen yiyecek ve içecekler, içerdiği asidik oranlar sebebiyle vücuttaki pH dengesini bozabilir. Daha fazla magnezyum ve kalsiyum tüketmenizi sağlayan alkali diyet, size daha enerjik ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sağlayacaktır.

Alkali beslenme nedir?

Alkali beslenme, vücuttaki toksinlerden arınmak ve sağlıklı bir pH seviyesine ulaşabilmek için izlenebilecek en doğru beslenme rotalarından biridir. İnsan vücudunun ulaşması gereken pH seviyesi 0-14 arasında, asit seviyesi 0.0-6.9, alkali seviyesi 7.1-14.0 arasındadır. Vücudun ulaşması gereken pH seviyesi normalin altına düştüğünde, hücrelerdeki mineral dengesi bozularak oksijen yetersizliği meydana gelebilir. Alkali beslenme düzeni sayesinde ise vücut düzeni alkali hale gelerek yeterli oksijen akışı sağlanır. Böylece bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kronik rahatsızlıklara sebebiyet veren enflamasyon riski de azalır.

Alkali beslenme listesi

İşlenmemiş meyve ve sebzeler vücudunuzu alkali hale getirmeye yarayan en önemli besin kaynaklarıdır. Limon, portakal, avokado, greyfurt, buğday, sarımsak, tarçın, sirke ve bunun gibi pek çok seçenek yemeklerinizin yanında tüketildiğinde o öğünü alkali hale getirmeye yardımcı olurlar.

1. Meyve ve sebze tüketin

Elma, karpuz, üzüm, kayısı, ananas ve limon gibi meyveler tercih edin. Öğünlerinize havuç, salatalık, domates, avokado, mantar gibi sebzeler eklemeye özen gösterin.

2. Bol yeşillik tüketin

Destekleyici gıdalar olarak mutlaka nane, roka, lahana, marul ve hindiba gibi yeşilliklere ağırlık verin.

3. Mikro yeşillikler tüketin

Mikro yeşillikler vitamin, mineral ve protein barındıran, çeşitli sebze ve tohumlu baklagilin filizlenerek yeşeren en küçük halidir. Market raflarından görmeye başladığımız bu minik bitkileri, salata ve sandviçlerinize mutlaka ekleyin. Ay çekirdeği, nohut, fasulye ve mercimek gibi tohumlu bitkiler, lahana, maydanoz, kişniş ve brokoli gibi daha sebze ve otları mikro filiz olarak kullanabilirsiniz.

Alkali beslenme önerileri

  • İşlenmiş gıdadan uzak durmaya çalışın.
  • Sabah içmeyi tercih ettiğiniz şekerli/şekersiz kahve yerine proteini yüksek, sağlıklı yağ içeren smoothie’ler tüketmeye çalışın.
  • Meyve, sebze ve yeşilliklere hayatınızda daha çok yer verin.
  • Meditasyon ve yoga yapmayı deneyin. Böylece kendinizi telkin ederek hayatınızdaki stresi olabildiğince azaltabilirsiniz.
  • Hareket edin, egzersiz yapın, doğa yürüyüşlerine vakit ayırın.
  • Nefes egzersizleri yapın.
  • Bol bol su için.
  • Pozitif olun ve güne pozitif başlayın. Güzel hedefler belirleyin ve bu hedefleri uygulamak için kendinize şans tanıyın.
  • İşe su şişenizin içine 1 adet tarçın veya limon dilimleri atarak başlayın.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: WebMd, Dr. Josh Axe, Research Gate





BLOOM SHOP