Düzenli olarak alkol tüketiyorsanız konu o gece tükettiğiniz şekerli kokteylinizdeki kaloriyle sınırlı kalmıyor. İçki tercihiniz ister bir kadeh şarap ister birkaç bira olsun, önemli olan içkinizin türü veya kaç adet tükettiğiniz de değil. Gece hayatını seven veya düzenli olarak içki tüketen biriyseniz söyleyeceklerimize kulak verin! Çünkü alkol ve kilo artışı arasındaki ilişki sandığınızdan daha önemli.
Alkolün yanında tükettiğiniz yiyeceklerin kalorisi vücutta depolanır
Beslenme uzmanı ve “The Diet Fix” adlı kitabın yazarı Dr. Zoe Harcombe, alkol ve kilo arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıklıyor: “Alkolden aldığınız kalori vücut tarafından kolay kolay depolanmıyor ve yağa çevrilmiyor. Ancak bu yine de alkolü masum bir pozisyona taşımaya yeterli değil. Çünkü bu noktada alkolün yanında tükettikleriniz ön plana çıkıyor.”
Örneğin, 100 kalorilik bir alkollü içecekle birlikte 100 kalorilik bir tabak makarna tükettiğinizde vücut önce alkolün kalorilerini yakmaya başlıyor. Fakat alkolün yanında veya hemen ardından tükettiğiniz makarnanın kalorileri vücutta depolanmaya başlıyor.
İlginizi çekebilir: Sağlıklı Beslenme Hakkında Merak Edilen Her Şey
Özellikle orta yaşlarda bel bölgesinde yağlanma problemi baş gösterir
Aldh1a1 isimli enzimden dolayı fazla tüketilen alkol bel ve kalça bölgesine birikerek yağlanmaya neden oluyor. Bu enzimin etkileri kadınlarda östrojen hormonunu baskı altına alırken özellikle orta yaşlarda östrojen seviyesinin düşmesiyle bel bölgesinde yağlanma problemleri başlıyor. Bira göbeği adı verilen bölgesel kilo artışının nedeni östrojen eksikliğiyle bağdaştırılıyor. Bira göbeğinin erkeklerde yaygın olarak görülmesinin nedeni, östrojen seviyelerinin düşük olması.
İlginizi çekebilir: Bel Yağlarını Eriten Egzersiz Uygulamaları
Arka arkaya tüketilen alkol vücutta kalori olarak birikir
Alkol, vücuttaki glükagon hormonuyla etkileşime girerek glükoz seviyelerini değiştirmeye ortam hazırlıyor. Bir kadeh içki karaciğer tarafından yarım saatte işlem görmeye başlarken arka arkaya içilen birkaç kadeh içki için yeterli vakit olmuyor. Normalde vücut alkolü zehir olarak algılıyor ve direkt olarak bünyeden uzaklaştırmak için işlemlere başlıyor. Ancak arka arkaya alınan alkolde, vücut bu yabancı maddeye alışarak tehlike kavramını ortadan kaldırıyor ve alkolü yağa döndürerek yakma işlemini yavaşlatmaya başlıyor.
Tokluk hissinin ortadan kalkmasına neden olur
İçki içilen gecelerin sonu genellikle yemek yeme eylemiyle biter. Akşam yemeği yemiş olsanız bile alkol tüketimi kendinizi aç hissetmenize neden olur. Bu durum, alkolle birlikte glükoz seviyelerinizin değişmesiyle ilgilidir. Az alkol tükettiğinizde daha az acıkırsınız, böylece hormonlarınızı dengede tutabilirsiniz.
Az alkollü veya alkol benzeri içecekler daha fazla kalori almanıza neden olur
Hafif biralar, içimi kolay kokteyller ya da gazlı alkollü içecekler kulağa masum gelse de normal bir alkollü içkiden daha fazla tatlandırıcı içeriyor. Bu nedenle vücudunuza daha fazla kalori girmesine neden oluyor. Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız aromalı ve şekerli hafif kokteyler yerine bir kadeh şarap içmek daha az kalori almanızı sağlar.
Kilo vermeye çalışırken asla alkol alamayacağınızı düşünüp kendinize katı kurallar koymayın
Alkolü seviyor, sosyal içici seviyesinde içki tüketmekten hoşlanıyorsanız endişelenmeyin. Alkolü bırakmanın kilo vermek adına güçlü bir çözüm olduğu doğru. Alkolü “keyif” derecesinde, ufak oranlarla tükettiğiniz de diyetinizi uygularken kilo verme çabanıza zarar gelmez. Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, büyük bardaklarda içki sipariş etmek yerine küçük bardakları tercih etmenin psikolojik olarak kişiyi daha yavaş içki içmeye yönlendirdiğini ortaya koyuyor. Küçük miktarlar, daha geniş bir zamana yayılarak vücudunuzun alkolü çok daha kolay yakmasına yardımcı oluyor.
İlginizi çekebilir: Kolay Kilo Vermek İçin Yapılan 6 Yanlış
Kaynak: Get The Gloss