Fotoğraf: Sophie van der Perre

Bazı dönemler üzerinize bir isteksizlik, yorgunluk, atalet (amaca yönelik eyleme geçmeme hali) çöktüğü oluyor mu? Yataktan, evden, kabuğunuzdan çıkmak istemediğiniz? Yapmanız gerekenler üzerinize yığılırken sıkışmış bir enerjiyle hayata bir türlü devam edemediğiniz? Hepimize ara sıra oluyor. Özellikle de mevsim dönüşlerinde. Bu enerji üzerimizde biraz uzun kaldığında ise bizi depresyona sürüklüyor.

İlginizi çekebilir: Sürekli Yorgun Ve Uykulu Mu Hissediyorsunuz?

Sinirbilim diliyle konuşacak olursak erteleme esnasında limbik sistem konfor alanından çıkmak istemiyor ve prefrontal korteksi devre dışı bırakıyor. Sağlıklı mı? Hayır. Konforlu mu? Öyle görünüyor. En azından ilkel beynimize. Peki kişisel ataleti yenmek için ne yapmalıyız?

İlginizi çekebilir: Limbik Sistem ile Bilinçaltı Duygularının Keşfi

Duygularınızla yüzleşin

Erteleme döngüsü, tembel ve işe yaramaz insanlar oluşumuzdan kaynaklanmıyor. İçimizdeki öz eleştiri, başaramama korkusu, olumsuz inanç, düşünce ve duyguların bir yan ürünü.

Araştırmalara göre uzun vadeli erteleme kaygı, korku, pişmanlık, özgüven eksikliği, suçluluk gibi duyguları da doğurarak bu olumsuzluk sarmalına yenilerini de ekliyor. Bu sarmalın içinde kaybolmamak adına duygu ve düşüncelerimizi gözlemlemeye vakit ayırmalıyız. Her türlü olumsuz düşünce bize bir mesaj iletmek için var. Her biri değişim habercisi.

İçinizdeki sıkıntı ve olumsuz hislerden kaçmaktansa onlarla iletişim kurmayı ilke edinin. R.A.I.N metodunu spesifik olarak uygulamak için bununla ilgili yazıma göz atabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: R.A.I.N. Metodu: 4 Adımda Duygularınızla Yüzleşin

Yaşadığınız mekanı düzenleyin

Üzerinizde sıkışıklık hissediyorsanız bunun bir sebebi de evinizde ya da çalışma ortamınızda enerjinin rahat hareket edememesi olabilir. Objelerin yerlerini değiştirin. Size ilham veren birkaç şey yerleştirin. Feng Shui’den faydalanın. Mekanınızın havasını yenileyin.

İlginizi çekebilir: Feng Shui Felsefesiyle Oturma Odanızı Dekore Edin!

Tebdil-i mekan eyleyin

Mekan değiştirmeyi illa ki yurtdışına çıkmak, uzaklara gitmek olarak düşünmeyin. Gitmediğiniz bir kafeye gidip orada çalışmak, doğada bir yerlere kaçmak ve ağaçların arasında biraz oksijen solumak, şehrin görmediğiniz yerlerini ziyaret etmek de mekan değişikliği sayılır.

Temiz beslenin ve hareket edin

Ayurveda’ya göre atalet duygusu vücuttaki ama -toksin birikimi nedeniyle oluyor. Ataleti atmanın en etkili yollarından biri de temiz beslenmek ve bol bol su içmek. Haftada bir gün sadece meyve, sebze ve meyve suyu ile vücutta biriken toksinleri atmak daha hafif hissetmenizi sağlayacaktır. Temiz beslenmeye bir de her sabah düzenli egzersizi eklerseniz yaşam enerjinizin hızla arttığını hissedeceksiniz.

İlginizi çekebilir: 12 Adımda Sağlıklı Yaşam

İlham alın

Hayatta kimlerden ilham alıyorsunuz? Arkadaşlarınız, çevrenizdekiler, sosyal medya fenomenleri? Onları izleyin, dinleyin, onların yaptıklarını inceleyin. İlham kaynakları arasında en önemlisi de gülmek. Kahkahalarla gülmeye zaman ayırın.

Yapılacaklar listesi

Neler yapmanız gerektiğini tek tek yazın. Ajandanız olsun. Belki hemen işleri halletmeye başlamayacaksınız ama yavaş yavaş yapılması gerekenlerin üzerini çizmeye başlayabilirsiniz.

En zor işi ilk önce halledin

Bir arkadaşımın davetinde daha 26 yaşında ve Tayland’da uluslararası özel bir okulun yöneticiliğini yapan Rus bir arkadaş edinmiştim. Nişanlısı Türk olduğu için Türkçe öğreniyordu. Çok da bayılmadığı için Türkçe derslerini sabahın 7’sine koymuştu.

Dünyaca ünlü bir hipnoterapist olan Marissa Peer bir konuşmasında başarılı insanların neredeyse tümünün en sıkıcı buldukları işi ilk önce yaptıklarını söylemişti. Bu birini aramak, borçları ödemek, katılmak istemediğiniz toplantıyı planlamak olabilir. İlk iş o işi halledin ki aklınızdan çıkıp gitsin.

Kendinizi ödüllendirin

Tamamladığınız her iş için kendinize yaşamı destekleyen ufak bir ödül verin. Bitirdiğiniz işin büyüklüğüne göre, kendinize kahve ısmarlayın, hamam ya da masaj ayarlayın, küçük bir hediye alın ya da ufak bir kaçamak planlayın.

Dinlenin

En son ne zaman dinlendiniz? İsteksizliğinizin ve işleri ertelemenizin sebebi belki de uzun zamandır dinlenmeye vakit ayırmamış olmanızdır. Babam işlerim yoğunlaşmaya başladığı zaman bana günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak düzenli molalar vermekle ilgili bir mektup yazmıştı. Yazılarımın arasında okuyabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir: Yoğun Hayat Temposunda Otoyolda Gitmenin Kuralları

Bir şükran listesi yapın

Şükran listesi olumsuz duyguları olumluya çevirmek adına çok işe yarar. Kalbimizi şükranla doldurduğumuzda odağımız değişir. Şikayet ve atalet duygusu zihnimizden çıkar, odağımız sevgiye çevrilir. Üretken yanımızı devreye sokmak adına şükran duymak ve elimizdekilerin değerini hatırlamak esas.

Yardım isteyin

Eğer kendi kendinize bu gücü bulamıyorsanız işi profesyonellere bırakın ve onlardan yardım alın. İyi bir yaşam koçu, terapist, tinsel pratik sizi bu sıkıntıdan kurtaracaktır.

Kaynak: https://www.lifehack.org/820211/ted-talk-procrastination



Arzu Özev

1983 yılında İstanbul’da doğan Arzu, Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra University of Massachusetts Amherst’te psikoloji okuduğu yıllarda, Sudarshan Kriya nefes tekniği ve yoga öğretisiyle tanıştı. Hindistan başta olmak üzere, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da kişisel gelişim ve yoga konusunda birçok eğitim alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Dünya çapında 150...



BLOOM SHOP