Bağırsak florası nedir, neden bozulur ve nasıl düzelir? Bağırsak sağlığını desteklemenin en doğal yolu probiyotikler bir çözüm olabilir!

Bağırsak florası nedir?

Bağırsaklarda yaşayan mikroorganizmalar; bunlardan bazıları bakteriler, virüsler, protozolar ve mayalardır, bağırsak florasını oluştururlar. Bu trilyonlarca mikro canlının kimi yararlı, kimi ise potansiyel zararlıdır. Eğer izlediyseniz kimilerini Gizmo, kimilerini ise Gremlinler olarak düşünebilirsiniz. Sağlıklı bağırsak florasının çoğu yararlı mikroorganizmalardan, yani Gizmolardan oluşur. Bir miktar Gremlin de barındırır.

Bağırsak florası görevleri nelerdir?

Bağırsak florasının en önemli işlevi sindirilmiş besinlerin kana emilimini sağlamaktır. Eğer bağırsak florası bozulursa bağırsaktaki zararlı maddeler (toksinler) kana emilir. Obezite, sızıntılı bağırsak sendromu, depresyon ve daha birçok hastalık meydana gelebilir. Bugün bilim insanlarına göre sebebini bildiğimiz veya bilmediğimiz pek çok hastalık, bağırsak florasının bozulmuş olmasından kaynaklanıyor.

Bağırsak florasının diğer işlevleri arasında hücre büyümesini teşvik etmek, zararlı bakterilerin çoğalmasını baskılamak ve bağışıklık sistemini desteklemek de vardır. Yani bağırsak florasının dengede olması sağlığımız ve esenliğimiz için çok önemli. Dolaylı olarak da sağlıklı beslenmemiz tabii ki!

Bağırsak florası neden bozulur?

Klorlu su, hazır gıdalar, kimyasal işlemden geçmiş yiyecekler, paketlenmiş ve içinde tam olarak ne olduğunu anlayamadığınız tüm yiyecekler, cips, fazlaca hayvansal protein ve yağlar, beyaz şeker, yapay tatlandırıcılar, mısır şurubu, genetiği değiştirilmiş yiyecekler, sebze ve meyvelerimizin üzerine sıkılan tarım ilaçları bağırsak florasının dengesini bozabilir. Aynı zamanda antibiyotikler ve ağrı kesiciler de bağırsak florasının dostu sayılmazlar.

Bağırsak florası nasıl düzelir?

Bağırsak florasını düzenlemenin en doğal ve herkes tarafından erişebilir yolu beslenmeye daha fazla probiyotik gıda eklemekten geçer. Probiyotikler, dışarıdan vücuda alınan ve bağırsak florasının sağlığına hizmet eden yararlı mikroorganizmalardır. Turşu, zeytin, kefir, ev yapımı yoğurt, kombucha (kombu çayı), tempe ve miso probiyotik gıdalara örnek verilebilir.

Probiyotiklerin en önemli özelliği, bağırsak florasının dengesini korumaya yardımcı olmak ve aynı zamanda da bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına fayda sağlamaktır.

Sağlıklı bir bağırsak florası için nasıl beslenmeliyiz?

Sebze, meyve, tahıl ve bakliyat ağırlıklı bir beslenmeyi seçin. Mümkün olduğu kadar ev yemeği yiyin. Bünyenize en uygun probiyotikleri diyetinize serpiştirmeyi ihmal etmeyin. Tıpkı anneannelerimiz, dedelerimiz ve onların anneanneleri ve dedeleri gibi. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmayın 🙂

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

** Bu yazıyı yazarken Dr. Behice Özev, Health Line, Probiotics Mercola ve Gıda Bilinci kaynaklarından yararlandım.



Arzu Özev

1983 yılında İstanbul’da doğan Arzu, Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra University of Massachusetts Amherst’te psikoloji okuduğu yıllarda, Sudarshan Kriya nefes tekniği ve yoga öğretisiyle tanıştı. Hindistan başta olmak üzere, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da kişisel gelişim ve yoga konusunda birçok eğitim alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Dünya çapında 150...



BLOOM SHOP