Bağışıklık sistemi, beslenmeden stres kontrolüne, egzersizden uykuya birçok farklı alanın iyileştirilmesi sonucu daha güçlü hale gelen, bütünsel sağlığı koruyan bir sistemdir. Hastalıklara neden olan bakteri, virüs ve zararlı mikroorganizmalarla savaşmayı sağlayan bağışıklık sistemi; hormonlar, iç organlar, kan hücreleri, kemik ve kas bütünlüğü gibi birçok farklı alanın düzenli ve sağlıklı bir işleyişe sahip olmasıyla dengesini korur. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve bütünsel sağlığı koruyan etkili yöntemleri listeledik.
1. Antioksidanlar bakımından zengin beslenme
Antioksidanlar, zararlı bakterileri öldüren beyaz kan hücrelerinin artışına yardımcı olan, hücre yenilenmesini ve bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekleyen bir bileşiktir. Kırmızı meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, balık, yeşil çay, bitter çikolata gibi kuvvetli antioksidanlar olarak bilinir. Aynı zamanda kekik, taze soğan, nane, fesleğen gibi şifalı bitkiler de vücuda antioksidan desteği sağlayan kaynaklardır.
İlginizi çekebilir: En Zengin Antioksidan Değerine Sahip Besinler
2. Sarımsağın gücü
Eski çağlardan bu yana hem mutfakta hem de birçok hastalığın tedavisinde kullanılan sarımsak, antibakteriyel özelliğiyle vücudu hastalık ve çeşitli enfeksiyonlardan korur. İçerisinde bulunan allicin isimli bileşik, tüm hastalıkların temelinde yatan enflamasyonu engellemeye yardımcı olur ve serbest radikallerle savaşır. Bu nedenle sarımsak, bağışıklık sisteminin en önemli destekçilerinden biridir.
3. Bağırsak sağlığı
Vücudumuzda yer alan bağışıklık hücrelerinin yüzde 70’i bağırsak duvarlarında bulunur. Bu nedenle bağırsaklar genel sağlık için büyük bir role sahiptir. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması vücudun toksinlerden arınması ve kendi kendine detoks uygulaması için önemlidir. Bağırsak sağlığı için bağırsak mikrobiyotasını dengede tutmak, probiyotik bakımından zengin gıdalarla ve lifli besinlerle beslenmek gerekir.
İlginizi çekebilir: Bağırsak Mikrobiyotasını Dengelemenin ve Bağışıklığı Güçlendirmenin 7 Yolu
4. Egzersiz
Düzenli bir ritimle hareket etmek hem kalp atışını hızlandırdığı hem de vücut sıcaklığını arttırdığı için bakterilerle savaşmaya yardımcıdır. Aynı zamanda beyaz kan hücrelerindeki akışı da düzenler. Yapılan araştırmalar düzenli egzersizin güçlü bir antioksidan olup zihinsel ve fiziksel sağlığı desteklediğini de kanıtlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Egzersizin Önemi
5. Uyku
Sirkadiyen ritme uyumlu olarak yeterli ve kaliteli uyku uyumak bağışıklık sistemini kuvvetlendiren faktörler arasında yer alır. Vücudun hastalıklara karşı savaşan hücrelerini geliştiren ve antienflamatuar etkiler yaratan uyku, hastalık riskinin azalmasında ve psikolojinin korunmasında etkilidir.
İlginizi çekebilir: Uykusuzluk Mu Yaşıyorsunuz? Nöroloji Uzmanı Uyumanızı Kolaylaştıracak Önerileri Açıklıyor
6. Alkolden uzak bir yaşam
Sık ve fazla miktarda alkol tüketmek vücuda çok fazla şeker yüklemesi yapmak anlamına gelir. Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan alkol, beyaz kan hücresi üretimini de yavaşlatır. Tüm bunların sonucunda da vücut bakteri ve virüslere karşı daha savunmasız bir hale gelir. Bu nedenle alkolü olabildiğince azaltmak, tüketilmesi durumunda da yanında mutlaka alkolle eşdeğer miktarda su tüketmek gerekir.
İlginizi çekebilir: 1 Yıl Alkolü Bırakmanın Vücudumuz Üzerindeki Etkileri
7. Takviyeler
Bağışıklığı destekleyen spesifik vitamin, mineral ve amino asitlerin hem gıdalar hem de gerektiği durumlarda takviye ürünler üzerinden alınması sağlığı desteklemeye yardımcı olur. Kemik sağlığını ve kalsiyum alımını destekleyen D vitamini, bağırsak dostu glütamin, enerji arttıran ve hastalıklarla savaşan C vitamini, bağışıklık hücreleri olarak bilinen T hücrelerini destekleyen çinko, adaptojen etkilere sahip ekinezya (kirpi otu) bu takviyeler arasındadır.
İlginizi çekebilir: D Vitamini İçeren Besinler