FOTOĞRAF: CENTER FOR CONSUMER FREEDOM

Günümüzde, dünyadaki et üretimi endüstrisinin doğal kaynakları sömürmesi, yemek üzere üretilen hayvanların kötü bakım koşulları, denizlerdeki canlıların büyük bir kısmının soyunun tükenmesi ve kümes hayvanlarının hızlı büyümesi için verilen ilaçlarla ilgili haberler, et tüketimi ile ilgili derin sorgulamalara yol açıyor. Veganizm ve vejetaryen beslenme diyeti gibi akımların hiç olmadığı kadar popüler hale geldiği bugünlerde, beslenme diyetinde ete yer veren kişileri bile heyecanlandıran bir gelişme yaşandı; laboratuvar üretimi yapay et!

Bazı kaynaklarda “temiz et” olarak da isimlendirilen yapay et, hayvan hücrelerinden gelen, ancak laboratuvar koşullarında üretilen et anlamına geliyor.

1.200 Amerikalı üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 66’sı yapay eti en az bir kere denemek istediklerini, yüzde 46’sı ise böyle bir üretim olduğunda düzenli olarak satın alacaklarını söylüyor.

Yapay et içeriğinde antibiyotikler ve hayvanların büyümesi için kullanılan hormonlar bulunmadığı için buna temiz et deniyor. Bununla birlikte üretim esnasında hiçbir hayvanın acı çekerek kesilmemesi ve bu yöntemle doğal kaynakların sömürülmemesi de öne çıkan özelliklerden. Vegan veya vejetaryen olmak isteyen, ancak ete karşı koyamayan pek çok kişinin böyle bir üretim karşısında heyecanlanacağı düşünülüyor.

Elbette kafa karışıklığı yaratan bazı konular da var. İnsanlar yapay et üretiminde tabaklarına hiç bilmedikleri kimyasalların geleceğinden endişeleniyor. San Francisco’da yapay balık eti üzerine odaklanan bir girişim firması olan Finless Foods’un kurucu ortağı olan Mike Selden, çevreci oldukları için, bu projeye odaklandıklarını ve kimsenin tabağında yememeleri gereken kimyasalların olmayacağını temin ediyor.

Firma, balık üretimi için balık hücrelerine protein ekliyor ve bu karışımı laboratuvar koşullarında balık eti haline getiriyor ve sadece balık hücrelerinden bir tona yakın balık eti üretilebileceği belirtiliyor. Burada özellikle vegan ve vejetaryenleri rahatsız eden husus ise, üretimde yine bir canlının hücrelerinin kullanılması. Finless Foods’un hiçbir canlı organizma kullanmadan et üretme çalışmaları hala devam ediyor.

Laboratuvar koşullarında şimdiye kadar biftek, köfte ve tavuk üretildi. Tüm bunların tüketicilere sunulması ise önümüzdeki 2-3 yıl içinde gerçekleşecek gibi görünüyor. Dünya kaynaklarının hızla tükenmesi karşısında, laboratuvar üretimi yapay etin, beslenme geleceğinin en önemli aktörlerinden biri olması bekleniyor.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: BBC, Fast Company





BLOOM SHOP