Sizde benim gibi cilt bakımına merak duyuyor, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmak için kullandığınız ürünlere, yediğiniz besinlere dikkat ediyorsanız cilt bakımında asit kullanmanın öneminin de farkındasınızdır.

Cilt bakımında asit kullanmak!

Bu ifade, ilk etapta kulağa tuhaf gelse de aslında çok etkili bir bakım adımı. Cildin nem düzeyini optimize edebilen asitler, akne problemi, kırışıklık gibi birçok konuda çözüm sağlayabilir. İhtiyaca uygun olan asitleri içeren nemlendirici, serum veya tonik kullanarak cilt bakım rutininizi daha etkili bir sürece dönüştürebilirsiniz. Kim Kardashian bile sahip olduğu servete rağmen, 10 dolarlık bir asit ile kırışıklıklarını engellediğini açıkladı. Bizde daha fazla zaman kaybetmeden, Kardashian’ın açıklamasını da önümüze katarak 🙂 hangi asitlerin hangi problemlere çözüm olacağına bir bakalım!

Öncelikli ve en önemli asitlerimiz AHA ve BHA! Bu asitler ne işe yarar ve aralarındaki fark nedir?

AHA yani Alpha Hidroxy Acid, bir çeşit meyve asididir. Şeker kamışı, süt ve üzüm gibi doğal içeriklerden elde edilir. Cildin alt katmanlarına kadar inebilir. Suyu seven özellikleri dolayısıyla cilde yoğun nem kaynağı sağlar. Özellikle güneş ve akne lekeleri olan, kuru ciltler için, cilt yüzeyini yeniler ve tazeler. Doğal bir peeling olduğundan, özellikle kış aylarında kullanmanızı ve mutlaka güneş kreminizi sürmenizi tavsiye ederim.

BHA, yani Beta Hydroxy Acid, yağ seven bir asit türüdür. Cildin üst yüzeyinde çalışır ve etkili olur. Özellikle yağlı, akneli ve siyah/beyaz nokta problemi yaşayan ciltlerin kullanması gerekir. Gözenekleri temizleyerek akne oluşumunu engeller. Anti-bakteriyel ve anti-enflamatuar özelliği sayesinde cilt yüzeyinin arınmasını, temizlenmesini, zararlı bakteri ve yağ hücrelerinin oluşmasını engeller.

AHA ve BHA, kendi içlerinde üretim yöntemlerine göre birkaç farklı asit grubunu daha içerir.

AHA:

  • Glikolik asit: Şeker kamışından elde ediliyor.
  • Laktik asit: Sütten elde ediliyor.
  • Mandelik asit: Acı bademden elde ediliyor.
  • Tartarik asit: Üzümden elde ediliyor.
  • Malik asit: Elma ve armuttan elde ediliyor.
  • Sitrik asit: Turunçgillerden elde ediliyor.

Asitleri kullanmadan önce, üretildikleri içeriklere göre hassasiyetiniz olabileceğini göz önünde bulundurarak alerjiniz olanları kullanmayabilir veya ve daha önce deneyip de sizde etkili olduğunu düşündüğünüz içerikleri tercih edebilirsiniz.

BHA:

  • Salisilik asit: Söğüt ağacından elde ediliyor.
  • Sitrik asit: Citrus meyvelerinden elde edildiği için hem AHA hem de BHA grubunda yer alıyor.

Peki bu asitleri nasıl kullanabilirsiniz?

Önce cilt tipinizi tespit edip sonra da cilt problemlerinize uygun olan asitleri seçmek en güvenli yol olacaktır. Böylelikle cildinizin, dönemsel farklılıklarına ve ihtiyaçlarına uygun olarak asitleri bakım rutininize dahil edebilirsiniz.

Ben genel olarak bu yoğun ve etkili bakımları geceleri uygulamayı tercih ediyorum. Böylece cildim gece hücre yenilemesi yaparken, asitlerden ihtiyaç duyduğu içerikleri kullanarak sabah daha taze bir dokuya uyanmamı sağlıyor.

Cilt asitleri aslında gördüğünüz gibi karışık bir konu değil. Sadece cildinizi ve cildin ihtiyacını belirlemeniz gerekiyor. Doğru formül için mutlaka dermatoloğunuza başvurmanız gerektiğini hatırlatmak isterim.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Live Strong, Body and Soul, Skin Store



Simge Kamacı

1991 yılında, Ankara’da doğdu. 2014 yılında, lisans eğitimini burslu olarak girdiği Başkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra, inşaat sektöründe hizmet veren Rönesans Holding bünyesinde 2,5 yıl çalıştı. Eğitim hayatı boyunca özellikle kimya derslerine fazlasıyla ilgi duydu. Kozmetik ve bakıma olan ilgisini, kimyaya, tepkimelere ve bileşimlere olan ilgisi...



BLOOM SHOP