YAZAN: BURCU ERBAŞ

Beden genel sağlığın bir yansımasıdır. Saçların, tırnakların kalitesi, ağrı, şişkinlik, yanma gibi fiziksel hissiyatlar, bedende yaşanan pozitif ve negatif değişimlerin birer sonucudur. Tıbbi yardım aramanın da ana sebebi aslında bu tarz fiziksel habercilerdir. Alışık olduğumuz bu “semptomların” yanı sıra kadim şifa sistemlerine göre bir organımız daha bütünsel sağlığın bir habercisi: Dilimiz! Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda‘ya göre diliniz sağlığınız hakkında ne söylüyor sorusunun cevabını sizin için araştırdık.


Dil neden bir biyo-indikatör olarak görülüyor?

Tarihin en eski sağlık sistemlerinden Geleneksel Çin Tıbbı’nda dil genel sağlığın önemli bir görsel indikatörüdür. Vücudun işleyişinde yolunda giden veya gitmeyen durumların dilin rengi, şekli, dokusu ve boyutu üzerinde bir etkisi olması Çin Tıbbı’na göre en az ağrı, acı kadar önemli bir mesajdır.

Bir diğer kadim bütünsel sağlık öğretilerinden Ayurveda’da da dil kişinin bedensel, zihinsel ve ruhsal sağlığını deşifre etmek için kullanılır. Kişinin Dosha‘sının anlaşılmasında ve dengesizliğinin giderilmesinde, Agni yani sindirim ateşinin düzenlenmesinde rehberlik sağlar.

Modern tıbbın kişi sağlığına kan testleri, röntgen, tomografi ve nicesi aracılığıyla kesin tanı koyabilmesi kadim dil teşhisi öğretisini geri plana itmiş olsa da yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalar dilde yaşanan değişimlerin bazı hastalıklarda semptom olarak görülebileceğini belirtmekte!

Sağlıklı dil nasıl görünür?

Normal bir dil;

  • Nemli,
  • Açık beyaz bir tabaka ile kaplı ve pembe renkli,
  • Merkezi en kalın olacak şekilde kenarlara doğru incelen bir yapıya sahip

şekilde görünür. Geleneksel Çin Tıbbı ve Ayurveda uygulayıcıları ideal dil kıstaslarına uymayan her durumu değerlendirir. Bu inceleme tek başına, bir ayna yardımı ile de yapılabilir. Fark edilen değişimler, sağlıklı dil ölçütleri ile karşılaştırılır.

Sağlıksız dil nasıl görünür?

Dilde yaşanan değişimlerin birden fazla nedeni, sonucu ve çözümü vardır. Bu nedenle, sağlıksız bir dil kesin olarak bir sağlık problemine işaret etmez. Bununla beraber kişinin bedenini tanıması, yaşadığı değişimleri farkındalıkla takip etmesi, bütünsel olarak iyi hissetmesine yardımcı olur. Yaşam tarzının sebep olduğu düzensizliklerin anlaşılması ve düzeltilmesinde yol gösterir.

1. Beyaz lekeli

Dilin üzerinde yer yer görülen beyaz lekeler bir tür mantar enfeksiyonuna işaret edebilir. Ağız mikrobiyotasını yani bakteri dengesini bozacak antibiyotik kullanımı, enfeksiyon gibi durumları takiben yaşanabilir.

2. Canlı kırmızı renkli

Kıpkırmızı renkte bir dil bedenin fazla ısı tuttuğu anlamına gelebilir. Aynı zamanda sadece 3-7 yaş aralığındaki çocuklarda görülen Kızıl hastalığının bir semptomu da olabilir.

3. Koyu, mor renkli

Mor, mürdüm, siyah renkte bir dil, dolaşım problemlerine veya Romatizmal eklem iltihabına işaret edebilir. Bununla beraber kullanılan bazı ilaçlar dil salgısı ile birleştiğinde siyah renkli lekeler bırakabilir. Bu etkiyi bırakabilecek ilaçların kullanımı bitince koyu lekeler de ortadan kaybolur. Kadim öğretilere göre yaşam enerjisi Çi‘nin bedende tıkanıklarla karşılaşması da kendini koyu renkli bir dilde gösterir.

4. Soluk renkli

Soluk, renksiz bir dil bedenin dolaşım ve sindirim sistemlerinde yaşanan sorunlar sonucu görülebilir. Tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde işlemesine yetecek kadar enerjinin beslenme ile karşılanamadığı veya sindirim sisteminde doğru bir şekilde emilemediği durumlarda yaşanır. Soluk renkli bir dile enerji ve kondisyon düşüklüğü, dengesiz bağırsak hareketleri de eşlik eder.

5. Pürüzsüz

Dilin üzerinde yer alan minik pürüzlerin kaybolduğu, parlak görünüme sahip bir dil vitamin ve mineral eksikliği sonucu yaşanıyor olabilir. B vitamini, folik asit ve demire bağlı eksiklikler dil üzerinde değişime yol açabilir. Aynı zamanda yetersiz beslenmeye sebep olan Çölyak hastalığının da bir semptomudur.

6. Titrek

Bu durum titreme şiddetine göre çeşitli anlamlar ifade edebilir. Yoğun bir titreme Parkinson gibi kronik bir rahatsızlığa işaret edebilirken şişkin, kenarlarında diş izleri olan titrek bir dil bedenin fiziksel anlamda bitap düştüğünü ve dil kasını yerinde tutacak kadar enerjisinin kalmadığını söyler. Titreyen bir dil aynı zamanda zihnin yoğun stres altında olduğunu da gösterebilir. Kullanılan ilaçların bir tür yan etkisi de olabilir.

7. Sarı tabakalı

Dilin üzerinde kalın, sarı renkli bir tabaka olması sindirim sisteminde yaşanan sorunlara işaret eder. Besinlerin iyi bir şekilde sindirilemediğini ve bedenin susuz kalmış olduğunu söyler.

8. Kuru

Dilin nem seviyesi bedenin su ihtiyacının direkt bir göstergesidir. Kuru bir dil vücudun dehidrasyon yaşadığını ve su içilmesi gerektiğini söyler. Dehidrasyonun altında yatan birçok farklı sebep olabilir. Bunlardan öne çıkanlar su içmeme, ishal, aşırı terleme, sağlıksız veya yetersiz beslenmedir.

9. Yağlı

Dile parlak bir görünüm kazandıran renksiz fakat yağlı tabaka, sağlıksız yağların fazla tüketimi sonucu yaşanabilir. Aynı zamanda dokularda su tutulduğunun yani ödem probleminin işareti olabilir. Yer yer kuru, yer yer yağlı bir dil ise vücudun suyu emme sistemleri yani sindirim ve boşaltımda bir problem yaşandığı anlamı taşıyabilir.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP