Her ne kadar yılbaşı gecesi denince aklımıza kutu oyunları, 10’dan geriye saymak ve havai fişek gösterileri gelse de yeni gelen yılda iyi şansı daha ilk günden yakalamak isteyenler dünyanın farklı köşelerinde bambaşka yeni yıl geleneklerini yerine getiriyor. Kimileri evde sevdikleriyle yemek yiyerek, kimileri tabak kırarak, kimileri ise eski mobilyalarını camdan aşağı atarak… Şanslı bir yıl geçirmek isteyenler için, işte dünyanın dört bir yanından benzersiz yeni yıl adetleri!

İlginizi çekebilir: Farkındalık Meditasyonu ile Yeni Yılda Değişim Zamanı

İskoçya’nın Hogmanay ateş festivali

İskoçya’nın Stovenheaven kentinde düzenlenen bu festival her sene 31 Aralık gecesi kötü ruhları kovmak ve bunların enerjilerinden arınmak için düzenleniyor. Tüm gece konserler, havai fişekler ve çeşitli etkinliklerle eğlenen halk, gece yarısından hemen önce meydanlarda iyi şans için yapılan ateş gösterilerini izlemek için buluşuyor.

Özel olarak eğitilmiş profesyonellerin sopaların ucundaki alevli dev topları kafalarının üzerinde çevirmesiyle başlayan ve ardından denize fırlatmasıyla son bulan bu gelenek, aynı zamanda İskoç halkı için güneşi ve kış gündönümünü sembolize ediyor. 

İtalyanların yılbaşı ziyafeti

Refah, iyi şans ve maddi bolluk için fasulye, mercimek veya bezelye gibi yuvarlak şekilli baklagiller yemek aslında sadece İtalya’da değil, farklı kültürlerde de kendini gösteren bir gelenek.

Şekillerinden dolayı paraya benzetilen ve bu nedenle maddi bolluk ve refah getireceğine inanılan mercimekten ve Modena kentine has “cotechino” adı verilen dev yuvarlak sosislerden yaptıkları yılbaşı yemeğinin en önemli özelliği, içeriğindeki tüm malzemelerin dairesel olması. Gece yarısı yedikleri bu özel yemeğin ardından ise daha fazla şans ve bilgelik için yine yuvarlak olan üzümlerden yemeyi tercih ediyorlar. 

Danimarka’nın kırık cam adeti

Danimarka’da yeni yıl adetleri kırılmış bardak ve tabaklardan oluşuyor. Kullanmadıkları yemek takımlarını, bardakları ve eski porselenlerini sevdiklerinin kapılarında kırıp orda bırakan Danimarkalılar, bu şekilde sevdikleri için iyi şans dilemiş oluyorlar. Ne kadar fazla kırık cam o kadar fazla şans demek! 

Bol seyahat isteyen Kolombiyalılar 

Tıpkı İtalyanlar gibi bakliyatlarına maddi açıdan refah ve iyi şans getireceğine inan Kolombiyalılar, pirinç ve mercimekten yaptıkları yılbaşı yemeklerini tüketiyorlar. Aynı zamanda ceplerinde mercimek taşımanın da aynı şansı getireceğine inanıyorlar.

Sadece iyi şansla yetinmeyip yeni yıldan bol bol seyahat isteyen Kolombiyalıların bir diğer geleneği ise yılbaşı gecesi boş bavullarını ellerine alıp sokaklarda tur atmak.

Japonya’dan yükselen çan sesleri

Zengin ve sıra dışı kültürleriyle Japonlar, yeni yıl adetleri arasında şans için anlamlı bir geleneği sürdürmeye devam ediyor. Gece yarısında Budist Tapınakların 108 defa çan çalması eşliğinde yeni yıla merhaba diyen Japonların, belki de en anlamlı yılbaşı geleneği bu.

Her çan vuruşu Budist inanışına göre Nirvana yolunda üstesinden gelmesi gereken farklı bir konsepti temsil ediyor. Bunun dışında kimono giymek ve normale göre daha uzun noodlelar yemek Japonların yılbaşı gelenekleri arasında.

İspanyolların her ay için bir üzüm geleneği

Güney Amerika’da da kendini gösteren bu gelenek saatler gece yarısını gösterdiğinde yeni yılın her ayı için 1 üzüm, yani toplamda 12 üzüm yemek gerektiğini söylüyor. Hatta üzümleri yemezlerse kötü şansın peşlerini bırakmayacağına inanan İspanyollar, büyük meydanlarda toplanıp Cava adını verdikleri köpüklü şaraplar eşliğinde üzüm yiyorlar. 

Güney Yarım Küre’nin en beyaz yeni yılı

Dünyada yılbaşı gecesi kırmızının şans getirdiğine inanan çok büyük bir kesim olsa da Brezilyalılar beyaz kıyafetler giyip okyanusa beyaz çiçekler ve mumlar bırakmanın kendilerine iyi şans getireceğine inanıyorlar. Okyanusa bıraktıkları her çiçek ve mum Deniz Tanrısı Iemanja için birer hediye. Aynı zamanda dalgaların içine atlayan Brezilyalılar yeni yıl için 7 adet dilek de diliyor.

Soğanlar ve madeni paralarla Yunanistan

Yeni yılın ilk sabahında çocuklarını soğanla uyandıran Yunanlılar için soğan, yeniden doğuş, üremek ve büyümek gibi konseptleri sembolize ediyor. Aynı zamanda yeni yıl dekorasyonu olarak kapılarına da birer demet soğan asmayı da ihmal etmiyorlar.

Bir başka Yunan geleneği ise içine bir adet altın veya gümüş para koydukları kekler pişirmek. Yemekten sonra servis edilen kekin içindeki parayı bulan kişi, inanışa göre, yeni gelen yıl boyunca maddi anlamda ve şans konusunda bolluk içinde yaşıyor. 

Mobilya dolu sokakları ile Güney Afrika

Johannesburg’da yılbaşı kutlamak dünyanın kalanında olduğu kadar güvenli olmayabilir. Günümüzde eskisi kadar popüler olmasa da süregelen problemlerden kurtulup yeni bir sayfa açmayı sembolize eden adetlerini hala sürdürüyorlar.

Ne mi bu adet? Evlerinin camlarından buzdolabı, kanepe, masa gibi eski mobilyalar fırlatmak. Hatta Johannesburg halkı, yeni yıl gecesinden haftalar önce eski mobilya arayışına giriyor 

Alevler içinde Panama

Eski yılı geride bırakıp yeni yıla giriş yaparken Panama halkı, geride bıraktıkları yılın hayatlarına getirdiği kötü ruhları kovalamak için ünlü insanların veya televizyon karakterlerinin kuklalarını yapıp meydanlarda yakıyorlar. Yanan kuklaların önünde, temsil ettikleri insanların başına gelen kötü olayların listelendiği bir tabela da duruyor. 

İster evimizde sevdiklerimizle ister gösterişli yeni yıl partilerinde ister dünyanın bambaşka bir köşesinde bambaşka bir adetle, yeni yıla nerede nasıl girersek girelim sağlık konusunda işi şansa bırakmamak için bedenimize iyi bakmayı ve atıştırma saatlerimizi bol lifli ve besin değeri yüksek Tadım Çiğ Kuruyemiş ve Kuru Meyveleri’yle renkli ve lezzetli hale getirmeyi unutmayalım!

İlginizi çekebilir: Başarılı İnsanların Sabah Rutinleri





BLOOM SHOP