Koronavirüs, tüm dünyayı alarma geçirmiş ve hepimizin gündemini etkisi altına almış durumda. Başta İtalya olmak üzere birçok yerden bu virüse karşı önlem alınması gerektiğine dair birçok açıklama duymaya devam ediyoruz. Her gün yeni bir gelişmeye uyanırken, Türkiye’de de Koronavirüs’ün “salgın” bir hastalık boyutuna ulaşmaması için önümüzdeki haftalarda evlerimizde vakit geçirmemiz, kalabalık ortamlardan ve aktivitelerden uzak kalmamız çok önemli!
Ama hastalığın yayılmasını engellemek için dış mekanlarda sosyalleşmeyi bir süreliğine rafa kaldırmak da gözünüzü korkutmasın. Evde daha kaliteli vakit geçirmenin yolu, kendine zaman ayırmanın keyfini fark etmekten geçiyor. İşte bu dikkatli ve duyarlı günlerde, ev süreçlerimizi daha verimli hale getirmenin 10 yolu!
İlginizi çekebilir: Kendini Sevmenin Dayanılmaz Hafifliği
1. Güne başlama rutininizi oluşturun
Herkes sabah insanı olmayabilir ve güne enerjik bir şekilde başlayamayabilir. Özellikle de paniğin ve negatif haberlerin hakim olduğu şu son günlerde kendinizi uyandığınız andan itibaren isteksiz ve keyifsiz hissedebilirsiniz. Ama sabah rutinleriyle bu ruh halini değiştirebilmeniz mümkün.
Sabahları uyandığında hareket etmekten hoşlananlar, ısınma hareketleri ve yoga pozlarıyla güne başlayabilirler. Sabah sakinliğinden keyif alanlarsa güne başlama meditasyonuyla zihni rahatlatarak kendilerini yeni güne hazırlayabilirler. Erken uyanmak, sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak, sevdiğiniz bir şarkı eşliğinde tüm evi havalandırmak ve toparlamak da sizin sabah rutininiz olabilir. Önemli olan, sizi yataktan kaldıran ve mutlu hissettiren şeyi keşfetmek!
İlginizi çekebilir: Başarılı İnsanların Sabah Rutinleri
2. Önceliklendirme ve günü planlama çok önemli
Günün ilk saatlerinde ileriki süreci planlamak, günü verimli geçirmek açısından kritik bir detay. Aksi halde oyalanma, uyku hali, sosyal medyaya dalma gibi birçok etken saatlerin siz anlamadan hızla geçmesine ve bomboş bir gün geçirmenize neden olabiliyor. “Daha fazla düzene ihtiyacım var, yapmak istediklerimi önceliklendirmek istiyorum.” diyenlerdenseniz planladıklarınızı not alarak ve günlere bölüştürerek işe başlayabilirsiniz. Ardından o güne ayırdığınız iş veya aktiviteyi gün içerisine bölüştürebilir, yapacak diğer şeylere de zaman yaratabilirsiniz.
3. Var olan yeteneklerinizi geliştirin
Evde geçirdiğimiz bu süreçte, bir süredir yoğunluktan vakit ayıramadığınız yeteneklerimize yeniden kucak açabiliriz. Müzik yapmak, resimle ilgilenmek, bir şeyler tasarlamak, mutfakta yeni tatlar denemek, yazmak, elişiyle ilgilenmek gibi birçok seçenek bulunduğumuz süreç için biçilmiş kaftan. Unuttuğunuz akorları tekrar hatırlayabilir, kaybettiğinizi sandığınız üretken yeteneklerinizi yeniden keşfedebilirsiniz.
4. Yaratıcı saatleri verimli kullanın, her gün bir şeyler öğrenin
Yapılan araştırmalar sabah saatlerinde yaratıcılığın ve verimin arttığını, öğleden sonraki saatlerdeyse üretkenliğin giderek düştüğünü ortaya koyuyor. Bu durum herkes için geçerli olmak zorunda değil elbette. Ancak gündüz insanı olduğunuza inanıyorsanız sabah saatlerinin dinamikliğinden faydalanmayı deneyebilirsiniz. Yaratıcı olduğunuzu düşündüğünüz saatlerde uygulamaların ve internet sitelerinin yardımıyla yeni bir dil öğrenebilir, bilmediğiniz bir konu hakkında araştırma yapabilir, bol bol kitap okuyabilir ve eğitici içerikleri takip edebilirsiniz.
5. Bu süreci yeni alışkanlıklarla taçlandırın
Eski alışkanlıkları geliştirmenin yanı sıra evde her şeye bol bol vakit bulabileceğiniz bu süreç içerisinde, kendinize her zaman denemek istediğiniz ama fırsat bulamadığınız yeni alışkanlıkları deneyimleme fırsatı sağlayabilirsiniz. Bu alışkanlıklar; yogaya başlamak, meditasyonla konsantrasyon becerilerini geliştirmek, pilates hareketlerini denemek, öykü yazmak, resim yapmak gibi alışkanlıklar olabilir. Sigarayı bırakmak, her gün belirli ölçüde su içmeye alışmak, şeker kullanmayı bırakmak gibi sağlıklı alışkanlıklar da bu süreçte kendinizi deneyebileceğiniz alıştırmalar arasında olabilir.
6. Fiziksel ve zihinsel sağlığa mutlaka vakit ayırın
Evde olmanın en güzel taraflarından biri kendi yemeğinizi kendiniz pişirme fırsatınız, kullandığınız malzemeleri bizzat görebilmeniz, koşuşturmacadan ve dış dünyanın stresinden uzak kalıp dinlenebilmeniz, negatif enerjiden ve toksik insanlardan arınmanız. Bu nedenle her gün hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza egzersiz, dengeli beslenme, yavaşlama ve sakinleşme, kendine vakit ayırma gibi rutinlerle katkı sağlayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Modern Yaşamda Fiziksel ve Zihinsel Olarak Sağlıklı Olmak
7. Yeni tarifler deneyin
Market alışverişlerinizi planlıyor ve ihtiyacınız olanı evinizde bulunduruyorsanız yeni tarifler denemeye ne dersiniz? Bağışıklığınızı güçlendirecek, sindirim sisteminizi rahatlatacak sağlıklı ve lezzetli tariflerle damak zevkinizi yeniden keşfedebilirsiniz. Üstelik mutfakta olmak ve yeni tatlar keşfetmek zihinsel anlamda da rahatlamaya ve mutlu hissetmeye yardımcı!
8. Oyun oynayın, dans edin, kendinizi şımartın
Tüm bu süreci yaratıcılıkla, zamanı verimli geçirmeye çalışmakla veya bir şeyler öğrenmekle geçirmek de elbette ki imkansız! Kendinizi şımartmak, dinlenmek, eğlenmek ve kişisel zevklerinize vakit ayırmak için birçok şey yapabilirsiniz.
9. Ertelediklerinizi listenizin başına alın
Mesajlarınıza geri dönüş yapmak, uzun süredir konuşmadığınız sevdiklerinizi aramak, evinizdeki gerekli ve gereksiz eşyaları ayırmak, bahar temizliği yapmak, özgeçmişinizi güncellemek, iş bakmak gibi daha birçok ertelediğiniz iş olabilir. Planlı olup biriktirdiğiniz işleri günlere ayırabilir ve evde olduğunuz süreç boyunca teker teker gerçekleştirebilirsiniz.
10. Duyularınızı, bedeninizi, tepkilerinizi keşfedin
Elbette evde olmak ve bireysel vakit geçirmek, her şeyden önce kendinizi tanımanız için harika bir fırsat. Bedeniniz size ne söylüyor? Yorgun musunuz, ağrılarınız mı var, uyku problemleri mi çekiyorsunuz? Zihninizin sakinleşmeye mi ihtiyacı var? Kalbiniz kırık ve iyileşmeyi bekliyor olabilir mi? Kendinize soru sormaktan çekinmeyin ve cevapları kendinize dönerek arayın. Belki de Koronavirüs için alınan bu önlem sürecinden yeni biri olarak çıkacaksınız.
İlginizi çekebilir: Kendini Keşfet: Okumanız Gereken 5 Kişisel Gelişim Kitabı
Fotoğraf: Blackandblooms.com