Akdeniz diyetinin önemli besin kaynaklarından olan zeytin, hücrelerimizi oksidatif hasardan korumaya yardımcı E vitamini ve güçlü antioksidanlar bakımından zengin olup sert çekirdekli bir meyvedir. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan, evde yeşil zeytin yapmak isterseniz yapılışına dair adımları sizin için sıraladım!

İlginizi çekebilir: Karabuğday Nedir? Karabuğday Nasıl Tüketilir?

Zeytinin tedavi edici özelliği

Zeytin ağacı 1000 yaşına kadar yaşayabilen çok özel bir ağaçtır.  Bazı araştırmalar 3000 yaşında zeytin ağaçları bulunduğunu ifade eder. Zeytin ağacının uzun yaşamı, yapraklarındaki Oleuropein maddesine dayanır. Zeytine buruk tadı veren bu madde zeytin ağaçlarını hastalık ve zararlılardan koruduğu gibi başlıca polifenolik antioksidanlardan biridir. Tedavi edici bir etkiye sahiptir. Oleuropeinin içeriğindeki elonoik asidin, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikleri, bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu özelliğiyle doğal bir antibiyotiktir. Vücudun bağışıklık sisteminde, soğan ve sarımsak ile benzer etki gösterir. İçeriğindeki fitokimyasallar sayesinde kanser riskini azaltır ve kalp hastalığı riskini düşürür.

İlginizi çekebilir: Şifalı Manuka Balı Nasıl Tüketilir? Faydaları Nedir?

Mutfağın ana oyuncusu zeytinyağı

Zeytinin yaklaşık yüzde 80’i su, yüzde 15’i tekli doymamış yağdır ve karbonhidrat bakımından düşüktür. Sadece meyvesi değil, çekirdeği, yaprağı ve kökleri de yıllardır sağlığımıza katkıda bulunur. Yağı her daim mutfağımızın ana oyuncusu olmuştur.

Ağaçtan sofraya yeşil zeytin

Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Bunu takiben ekim ve kasım aylarında semt pazarlarında karşınıza çıkar. Ağaçtan toplanan zeytinin tadı çok acıdır ve salamura çözeltisi içinde fermentasyona bırakılarak acılığının çıkması sağlanır.

Dışarıdan alınan zeytinlere fermantasyonu hızlandıracak ya da koruyuculuğunu artıracak limon tuzu gibi bazı maddeler eklenebilir. Bu kadar mucizevi bir meyveye hiçbir katkı maddesi eklenmemesi için en iyi yol kendi mutfaklarımızda yapmaktır.

İlginizi çekebilir: Vegan Protein Kaynakları + Vegan Köfte Tarifi

Evde yeşil zeytin yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • 1 kilo zeytin
  • Soda şişesi (Şişe zeytini kırmak için kullanılıyor)
  • İçme suyu
  • 2 adet üzeri mumlanmamış organik limon
  • 1 kaç dal biberiye
  • Defne yaprağı
  • 2 adet 1 litrelik zeytin kavanozu
  • Probiyotik meyve-sebze fermentasyon mayası (probiyotik bakterileri ek olarak eklemek isteyenler için, kullanımı şart değil)
  • Kaya tuzu

Yapılışı

Hazırlık çok temiz ve hijyenik bir ortamda gerçekleşmeli çünkü oluşmasını istediğimiz faydalı bakterilerden başka bir canlı yetişmesini istemeyiz.

Zeytinleri güzelce yıkayın.

Yıkanan zeytinleri kevgire alıp bir gece kevgir üzerinde bırakın. Bu işlem üzerlerinde doğal bakterilerin oluşmasını sağlıyor.

Sonraki gün kavanozları ve kapakları steril edin.

Temiz bir mutfak tahtası üzerine yıkadığınız zeytinleri alıp soda şişesinin arkasıyla kırın. Amaç zeytinin acısını çıkarmak için içlerini açmak. Bu aşamada üzerinize mutfak önlüğü giymeyi unutmayın.

Tüm zeytinleri bu şekilde kırıp kavanozlara doldurup üzerini geçecek kadar içme suyu ekleyin.

Zeytinlerin suyun üzerine çıkmaması için ufak ve temiz bir tabak ile üstünü kapatın.

Kavanozların üzerine tarih atmayı unutmayın.

Kavanozları temiz hava alan, direk güneş ışığı almayan hijyenik bir ortama alın.

Sekiz gün boyunca iki günde bir suyunu süzüp tekrar kavanoza alıp içme suyuyla doldurarak bekletmeye devam edin. Toplamda dört-beş kez suyunu değiştirmiş oluyoruz.

Tadına ara ara bakın. Acılığının her geçen gün azaldığını gözlemleyeceksiniz.

 Sekizinci günün sonunda zeytinlerin acılığının çok azaldığını göreceksiniz.

 Zeytinleri süzün.

Bir litre içme suyuna kırk gram kaya tuzu ekleyecek şekilde salamura suyunu hazırlayın.

Tuzu suyun içine attıktan sonra karıştırıp iyice eritin.

Bu aşamada isteyen içerisine probiyotik meyve-sebze fermentasyon mayası da ekleyip karıştırabilir.

Limonları ince halkalar halinde dilimleyin.

Kavanozun en altına iki limon dilimi, bir dal biberiye iki adet defne yaprağı atıp zeytinleri ekleyin. Kavanozun yarısına gelince bir dilim limon daha ekleyip zeytinleri doldurmaya devam edin. Kavanozun boğumunun bir parmak altında kalana kadar zeytinle doldurun. En üstüne bir limon dilimi daha ekleyip salamura suyuyla kavanozu doldurun.

Ağzını kapatıp direk güneş ışığı almayan bir ortama alın.

İki günün sonunda kavanozu açıp zeytinin tadına bakın, istediğiniz gibiyse buzdolabına kaldırın. Değilse birkaç gün daha bekleyebilirsiniz.

Siz de hiçbir kimyasal kullanmadan kendi zeytininizi yapmış oldunuz. Afiyet olsun!

Özge Süzer kimdir?

1982 doğumlu Özge, Yeditepe Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Uzun yıllar kurumsal firmaların pazarlama departmanlarında ürün yöneticiliği yaptı, reklam ajanslarında çalıştı. Her zaman onu heyecanlandıran işlerin peşinden gitti. En büyük motivasyonu yeni şeyler öğrenmek olan Özge, merkezi New York’ta bulunan Institute for Integrative Nutrition da alanında öncü isimlerden bütünsel beslenme konusunda eğitim aldı. Instagram da “ozgeninsaglikkulubu”adıyla içerikler paylaşmakta olup “Dengeli Hayat, Dengeli Tabak” programı altında çalışmalarını sürdürmektedir.





BLOOM SHOP