Bahar ayları hepimize çiçekler açtıran harika bir dönem olsun istedik ve yalnızca içimize değil evimizin en güzel köşelerine de çiçek açtıracak bir iç mekan bitkileri yazısı derledik.

Büyük yaprakları, birbirinden güzel saksıları ve farklı çeşitleriyle göz dolduran ev bitkileri, modern ev dekorasyonu fikirleri arasında çok popüler. İşte oturma odanızda, mutfağınızda, yatak odanızda ya da antrede dilediğiniz gibi konumlandırabileceğiniz iç mekan bitkileri ve detayları!

Areca palmiyesi

Areca palmiyesi, en çok kullanılan ev palmiyesi çeşidi olarak dekoratif bitkiler arasındadır. Yüze yakın ufak yaprakçığın bütünleştiği iri yeşil yapraklardan oluşan bir bitkidir. Gerçek boyutuna erişmesi 10 yıl alır ve her yıl yaklaşık olarak 20 cm kadar büyür.

Bakımı oldukça kolaydır ancak ihmali kabul etmez. Areca palmiyesinin en önemli ihtiyacı ışıktır. Direkt olmayacak şekilde, yeterli ölçüde, güneyden veya batıdan gelen güneş ışığı palmiyenin yapraklarının sağlıklı gelişimine katkı sağlar.

Sulama konusunda yaz aylarında toprağın daima hafif nemli olmasına dikkat etmek gerekir. Bu nedenle yaz aylarında sulama işlemi daha sık yapılır. Ancak kış aylarında ve sonbaharda toprak hafif kuru kalmalıdır. Sulama işlemi toprağın her kısmını kapsayacak bir şekilde özenle gerçekleştirilmelidir.

Dieffenbachia

Dieffenbachia bitkisi her koşula uyum sağlaması, sık sık kendini yenilemesi ve kolay yetiştirilebilir bir bitki olması nedeniyle sıkça tercih edilen bir türdür. Gerekli ilgi gösterildiğinde mutlu ve verimli bir bitki olarak evinizin havasına farklı bir dokunuş katar.

Dieffenbachia bitkisinin yaprakları güneşe doğru büyüme gösterir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlileri ışık ve yöndür. Direkt ışık almayacak şekilde, ara ara ışık aldığı yön tersine çevrilerek, herhangi bir hava değişimine maruz kalmadan, oda sıcaklığında konumlandırılmalıdır.

Yaz aylarında toprağı nemli tutabilmek için daha sık sulama yaparken (haftada 1 veya 2 şeklinde olabilir) kış aylarında fazla sulama yapmamaya özen göstermeniz gerekir. Her zaman  toprağı kontrol ederek sulama yapmak en mantıklı seçenektir.

Dracaena

Estetik bir görünüme sahip olan Dracaena bitkisi, birbirinden farklı birkaç türe sahiptir. Çok fazla büyümeyen Dracaena türleri pencere önü bitkisi olmak için idealdir. Ancak her bitkide olduğu gibi Dracaena’yı da direkt güneş ışığına maruz bırakmamak ve mutlaka önünde bir perde yardımıyla filtre oluşturmak gerekmektedir.

Sulama yaparken özellikle kış aylarında direkt olarak soğuk su kullanmamak önemli bir ayrıntıdır. Çok fazla sulandığında Dracaena bitkisi çok çabuk tepki göstererek sararır veya yapraklarını döker. Yaz aylarında gübreleme yöntemiyle bu bitkiyi desteklemek mantıklı bir tercih olabilir.

Yucca

Yucca en sevilen iç dizayn bitkileri arasında yerini daima korumaktadır. Yaklaşık olarak 20 farklı çeşidi bulunur ve gerekli olgunluğa eriştiğinde iri ve uzun yapraklarıyla ortam içerisinde göze hitap eden bir imaj oluşturur.

Nemden çok, kuru olmayı sever. Direkt güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları önce sararır sonra kahverengiye dönerek solar. Bu nedenle Yucca bitkisini doğru konumlandırmak önem taşımaktadır. Tek bir gövdeden büyüyebileceği gibi birkaç gövdeyle olgunlaşarak da pek çok yaprak verebilir.

Çok sıcak ve çok soğuk havalardan, hava sirkülasyonundan hoşlanmaz ancak ortam koşullarına göre uyum sağlar. Ev içi bitkisi olmasının yanı sıra dış alanlarda da sık sık yetiştirilen bir bitki çeşididir. Görünüşü itibariyle Dracaena bitkisine çok benzer ancak geldikleri bitki familyası, yetişme koşulları ve yaprak türleri birbirinden farklıdır.

Deve tabanı

Uzun ömürlü ve dayanıklı olan deve tabanı bitkisi; ev, ofis, konsept mekan gibi pek çok alanda sık sık karşımıza çıkmaktadır. Göze hitap eden, oldukça zarif bir bitki çeşididir. Aydınlığı sever, az ışık aldığı ortamlarda yapraklarında renk değişimleri görünebilir.

Direkt gün ışığı, rüzgar, fazla veya az sulama deve tabanı bitkisinin yapraklarını yıpratır. İdeal olarak yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise 1 kere sulamak yeterlidir. Su ihtiyacı, toprağın nem durumuna göre kontrol edilebilir.

Soğuğa karşı toleransı yok denecek kadar azdır. Sıcak ve nem oranı yüksek ortamlarda gelişimini en iyi şekilde tamamlar.

Kaktüs ve sucullent

En tatlı ve en pratik dekorasyon bitkileri olarak anılan kaktüs ve sucullentler birbirinden farklı pek çok türe sahiptir. Aloe Vera, Perforata, Cereus, Echeveria gibi türler kaktüs ve sucullent çeşitlerine örnek gösterilebilir.

Kaktüs ve sucullentler için temel kural ışıktır. Evinizin en çok ışık alan bölgelerine yerleşmeleri onlar için en sağlıklı koşulları oluşturacaktır. Direkt ışığa ve bol suya maruz kaldıklarında çürüyerek yaprak dökerler. Su tutma özellikleri olduğu için fazla suya ihtiyaç duymazlar ancak sulama işlemi tamamen kesilirse veya uzun aralıklarla gerçekleştirilirse de canlılıklarını kaybederler.

Kök, gövde ve yaprak kısımları büyüdükçe saksı değişimine ihtiyaç duyulabilir, genelde kış aylarını sakin geçirir ve büyüme evrelerini yaz aylarında tamamlarlar.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP