Her ne kadar çoğu zaman bilinçli olmasa da örtünün altına girer girmez her birimiz alışıldık olduğumuz bir uyku pozisyonuna bürünüyor ve bu şekilde kendimizi daha konforlu hissediyoruz. Uyku psikologları ve araştırmacılar ise bu pozisyonu seçmemizdeki sebeplerden birinin şaşırtıcı bir şekilde kişiliğimiz olabileceğini söylüyor. Ancak sadece kişiliğimiz değil, midemizin üzerinde mi yoksa sırt üstü mü yattığımız, uykusuzluğumuzun temel nedeni olabileceği gibi bütünsel sağlığımızı da birçok yönden etkileyebiliyor. Favori uyku pozisyonunuz, sağlığınız ve karakteriniz hakkında hangi ipuçlarını veriyor, öğrenmek için okumaya devam edin!
Hayatımızın neredeyse üçte birini uykuda geçiyoruz. Pilimizi dolduran, zihnimizi sessize alan ve rahatlamamızı sağlayan uyku, kaotik yaşam tarzından biraz olsun uzaklaşmak için de sığındığımız bir mabet.
Bu mabedin içerisinde konforu nasıl yakaladığımız ise kişiliğimiz ve sağlığımız hakkında önemli sırlar barındırıyor. Ancak çoğu araştırmacı yan, sırt ve yüz üstü uyku pozisyonlarını temel ele alırken bu uyku pozisyonlarını da çeşitli varyasyonlara ayırıyor.
Uyku pozisyonunuz kişiliğiniz hakkında hangi ipuçlarını veriyor?
Uyku pozisyonları bütünsel sağlığımızı etkileme noktasında oldukça önemli olsa da tercih ettiğimiz uyku pozisyonunun kişiliğimizle olan bağlantısı da merak ediliyor.
Yapılan birçok araştırma, uyku ve kişilik arasındaki bağıntıda kesin bir sonuç elde edememiş olsa da Uyku uzmanı Chris Idzikowski, yaptığı anket çalışmasında benzer kişilik özelliklerine sahip olan kişilerin aynı uyku pozisyonlarını tercih ettiğini ortaya koyuyor. İşte temel uyku pozisyonlarının sağlık ve kişilik hakkındaki yorumları!
Yana doğru yatmak sağlığınız hakkında hangi sırları paylaşıyor?
Birçok uzman özellikle horlamayı minimize etmek ve sindirimi iyileştirmek için sola doğru yan yatmayı öneriyor. Sola doğru yatmak mideyi yemek borusunun altında tutacağından mide asidinin yükselmesini engellemeye yardımcı olabiliyor.
Aynı zamanda boyun ve omuz ağrılarında da yana doğru yatmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olabiliyor. Hamilelere de sol taraflarına doğru yatmaları bu sebeplerle önerildiği gibi bu pozisyon, rahim üzerindeki baskının hafiflemesini de sağlayabiliyor.
Cenin pozisyonu
En sık rastlanılan uyku pozisyonlarından biri olan cenin pozisyonu, kişinin bacaklarını karnına doğru kıvırması ile şekilleniyor. Favori uyku pozisyonunuz cenin pozisyonu ise uyku araştırmacısı Samuel Dunkell‘in sizinle ilgili bir kişilik teorisi var. Dunkell, 1970’lerde yaptığı araştırmada, bu uyku pozisyonunu tercih eden insanların endişeli ve duygusal olduğunu gözlemliyor. Idzikowsk ise cenin pozisyonunu tercih eden insanların utangaç olabileceğini söylüyor.
Kütük pozisyonu
İki kolun da aşağıya doğru uzandığı kütük pozisyonu, yana dönük uyku pozisyonları arasında yer alıyor. Uysal ve dışadönük insanların favori uyku pozisyonu olduğu söylenen kütük pozisyonu, her ne kadar çok sık rastlanılan duruşlardan biri olmasa da genel olarak bu pozisyonda bir kol da öne ya da yukarı doğru uzanmış olabiliyor. Idzikowski, insanlarla kolayca etkileşime girebilen kişilerin bu pozisyonu tercih ettiğini söylüyor. Ayrıca kütük pozisyonunu tercih edenler herkese de kolay kolay güvenebiliyor.
Hasret çekme pozisyonu
Yana dönük uyku pozisyonları arasında olan hasret çekme pozisyonu, ismini kişinin uyurken bir şeye uzanıyormuş, özlem duyuyormuş gibi görünmesinden alıyor. Bacakların kütük pozisyonun da olduğu gibi aşağıya doğru, kolların ise öne doğru uzandığı bu pozisyonu tercih eden kişilerin, yeniliklere açık, girişken kişiler olduğu söyleniyor. Idzikowski‘nin araştırmasında ise hasret çekme pozisyonunu tercih eden kişilerin alaycı ve şüpheci bir karakteri olabileceğinden de söz ediliyor.
Yüz üstü yatmak sağlığınız hakkında ne söylüyor?
Uzmanlar, yüz üstü-midenin üzerinde- uyumanın uyku apnesi ve kronik horlama gibi problemler açısından faydalı olabileceğini belirtse de özellikle yumuşak bir yatakta bu pozisyona bürünmenin boyuna ve bele baskı yapabileceğini de söylüyorlar.
Uyku sırasında hissedilen bu gerginlik ise omurga hizasının bozulmasına ve sorunun kalıcı bir hale gelmesine neden olabiliyor. Bunun yanı sıra yüz üstü yatmak ciltte tahrişe, kızarıklığa ve akneye de neden olabiliyor. Bu sebeple yüz üstü yatmak, hassas ciltlere önerilmeyen uyku pozisyonları arasında yer alıyor.
Serbest düşüş pozisyonu
Yüz üstü uyku pozisyonlarından biri olan serbest düşüş pozisyonunda, eller başın üstünde veya yastığın etrafında oluyor. Idzikowski, araştırmasında favori uyku pozisyonu serbest düşüş olanların, sosyal ve atılgan olduğunu gözlemliyor. Kimi zaman küstah olarak algılansalar da kimseye göstermedikleri hassas taraflarının eleştiriler karşısında rahatsız olabileceğini de belirtiyor.
Sırt üstü yatmak sağlığınız hakkında hangi ipuçlarını veriyor?
Özellikle yeni doğan bebeklerin sırt üstü yatırılması önerilirken yetişkinler için sırt üstü yatmak her zaman en sağlıklı uyku pozisyonu olmayabiliyor.
Kimi araştırmalar, kronik olarak sırt ve bel ağrısı çeken kişilerin sırt üstü yatarak semptomlarının hafiflediğini söylüyor olsa da kimi araştırmalar da tam tersi sırt üstü uykunun kronik eklem ağrıları olan kişilerin ağrılarının artmasına neden olabildiğini belirtiyor.
Asker duruşu pozisyonu
Sırt üstü uyku pozisyonlarından biri olan asker duruşu, kişinin iki kolu yanda dümdüz bir şekilde uyuması ile şekilleniyor. Favori uyku pozisyonunuz asker duruşu ise sizin ciddi, düşünceli ve yüksek beklentiler içerisindeki bir kişi olabileceğiniz araştırmacılar tarafından söyleniyor.
Deniz yıldızı pozisyonu
Kolların başın üzerinde olduğu bu sırt üstü uyku pozisyonu, eğer favori uyku pozisyonunuz ise siz iyi bir dost ve dinleyici olabilirsiniz. Idzikowski, deniz yıldızı pozisyonunu tercih edenlerin, başkalarına yardım etmeyi çok seven ve ilgi odağı olmaktan hoşlanmayan kişiler olabileceğini söylüyor.
Uyku pozisyonunuz sizin için ideal olabilir
Uzmanlar, ister yana doğru ister yüz üstü veya sırt üstü olsun kaliteli uyku için tek bir uyku pozisyonunun olmadığını söylüyorlar. Ancak gece sık sık uyanıyor veya uykuya geçişte zorlanıyorsanız alışık olduğunuz pozisyonu değiştirmek faydalı bir seçenek olabilir.
Bununla birlikte sabah dinç ve dinlenmiş bir şekilde uyanıyor, gece de sık sık uyanmıyorsanız uyku pozisyonunuz sizin için ideal olabilir!