YAZAN: BURCU ERBAŞ

Tanışma evresinden itibaren romantik ilişiklerde sorunları tespit ederek çözmeye çalışmak veya herhangi bir zarar görmeden aradaki bağı kesmek sağlıklı bağlara sahip olmanın temelini oluşturur. Bu farkındalığın ışığında, size yol göstermesi için flört döneminde ve ilişkide dikkat etmeniz gereken kırmızı bayrakları hazırladık.


Konu ilişkilere gelince ilk olarak hiç birimizin mükemmel veya hatasız olmadığını kabul etmeliyiz. Bir kişinin hatalı olması ne ilişkinin tamamen bitmesi gerektiğine ne de o kişinin kötü biri olduğuna işaret eder. Aşağıda yer alan kırmızı bayraklar size;

  • Kendi hissettiğiniz duyguları anlamanızı sağlar.
  • İlişkinizin geleceğini görebilmenizde yardımcı olur.
  • Partnerinize kendini geliştirebilme şansı tanır.

Eğer yaşadıklarınız konuşarak çözülemiyor veya uzun zamandır fiziksel, duygusal, cinsel sınırlarınızı ihlal ediyorsa o ilişkiden ayrılma ve yardım arama vaktiniz gelmiştir. Bu durumlarda, aileniz, arkadaşlarınız, terapistiniz ve Mor Çatı gibi kuruluşlardan lütfen yardım isteyin.

Flört döneminde kırmızı bayraklar

Flörtleştiğiniz kişinin kendi özgürlüğünüzü kısıtlayıcı taleplerde bulunması

Sürekli olarak nerede, ne yapıldığının mesaj yolu ile kontrol edilmesi, aşırı kıskançlık, kıyafet seçimlerini eleştiren bir ton gibi kısıtlayıcı davranışlar gelecekte tacizci sayılabilecek davranış modellerine evrilebilir.

Suçluluk duygusu hissettirmesi

Flörtleştiğiniz kişi planlarınıza geçerli sebeplerden ötürü katılamamanızı, fiziksel yaklaşmalarına hayır demenizi anlayışla karşılamıyor ve size kendinizi kötü hissettirmeye çalışıyorsa bu gelecekte yaşanabilecek duygusal, psikolojik hatta cinsel şiddetin habercisi olabilir.

Flörtleştiğiniz kişinin işinize, hobilerinize saygı duymaması

İlişki içindeki iki kişinin birbirinin sevdiklerine ve sevmediklerine karşı saygı duyması gerekir. Flört ettiğiniz kişinin sizin hobilerinize karşı sürekli olarak dalga geçen, eleştiren, yargılayan bir tonda konuşması bu durumun ilişkinin ileri safalarında kötüleşeceğini gösterir.

Karşınızdaki kişide tam olarak parmağınızı koyamadığınız rahatsız edeci bir havanın olması

İnsan zihni çeşitli sebeplerden ötürü; öğretiler, sosyal çevre, kültür bedenin rahatsızlık olduğu durumları göz ardı etmeye hatta normalleştirmeye alışmıştır. Bu durum kağıt üzerinde mükemmel gibi görünen kişilerle sizi rahatsız eden yönleri olmasına rağmen kalınmasına yol açar. Flörtleştiğiniz kişinin yanında zihninizden çok bedeninizin ne hissettiğine; karın ağrısı, huzursuzluk, gerginlik, mide bulantısına yoğunlaşmak karar vermenizde yardımcı olabilir.

Fiziksel sınırlarınızı “masum” biçimlerde aşması

Romantizmin olmadığı, uygunsuz durumlarda, özel olarak hoşlanmadığınızı belirttiğiniz halde sürekli olarak sarılarak, elinizi tutarak, gıdıklayarak masum fiziksel temaslarda bulunan kişiler, kişisel alanınızı aşmaya meyilli olabilir. Fiziksel limitlerinize saygı duyulmaması, durumun şiddetlenerek artmasına ve tehlikeli boyutlara ulaşmasına yol açabilir.

Temeli olmayan abartı sevgi gösterileri yani sevgi bombardımanında bulunması

Flörtün amacı iki insanın birbirlerini daha iyi tanıyarak bir ilişki içine girmek isteyip istemediklerini anlamalarıdır. Bu evrede kişinin karşı tarafa karşı romantik hisler beslemeye başlaması veya var olan hislerinin derinleşmesi oldukça normaldir. Bununla beraber hiç bir dayanağı olmayan; daha fiziken buluşmadan veya ilk buluşma sırasında abartı sevgi gösterileri yapmak; seni seviyorum demek, evilikten bahsetmek, ruh eşi, hayatının aşkı olduğunu söylemek, alıcı tarafta yanlış bir güven duygusu oluşturur. Bu güven duygusu daha sonraları sevgi bombardımanında bulunan kişi tarafından sömürülebilir.

Karşımdaki kişiyi değiştirebilirim düşüncesi

“Flört döneminde olduğumuz için bu şekilde davranıyor, eğer sevgili olursak bu davranışlarını değiştirmek zorunda kalır.” gibi düşünceler kendinizi aslında karakterinden hoşlanmadığınız bir kişi ile ilişkiye girmeye zorlar. Çocukluğumuzdan beri sevdiğimiz kişilerin hatalarına bahaneler bulmaya alışkın olsak da romantik partnerlerimiz ailerimizin aksine seçtiğimiz kişilerdir. Herkes onu her hali ile seven ve kabul eden birini hak eder.

İlişki içinde kırmızı bayraklar

Sizi ailenizden, arkadaşlarınızdan uzak tutmaya çalışması

Aşırı sahiplenici davranışlara sahip toksik kişiler sevdikleriniz ile sizin aranıza mesafe; fiziksel veya sosyal olarak koyar. Bunu sizin sevdiğiniz kişilerden hoşlanmadığını, onlarla olmak istemediğini belirterek, sizi seçim yapmaya zorlayarak yapabilirler.

Duygu ve düşüncelerini sağlıklı biçimde ifade edememesi

Yaşadığınız problemleri konuşmak, duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşmak yerine araya mesafe koyan, trip atan, küsen kişiler duygusal olarak olgunlaşmamışlardır. Bu durum, ilişki boyunca tüm zorlukları tek başınıza karşılamanıza sebep olur.

Özgüveninizi sarsmak için gaslighting uygulaması

Haklı olduğunuz anlarda bile kendinizi haksız hissediyor, fazla alınganlıkla, yalancılıkla suçlanıyor ve sürekli ısrara maruz kalıyorsanız partneriniz size bir tür duygusal şiddet olan gaslighting uyguluyor olabilir. Kişinin özgüvenini sarsarak bağımlı hale getirmeyi amaçlayan bu taktik her tür tartışmadan kendinizi güçsüz ve değersiz hissederek çıkmanıza yol açar.

Geçmişinize karşı eleştirel, yargılayıcı ve fazlasıyla ilgili bir tavrı olması

Geçmişinize fazlasıyla takıntılı olan, yaptıklarınızı, eski partner seçimlerinizi yargılayan biri giderek artan kontrolcü davranışlar sergileyebilir. Kendi geçmişinde yaşadığı problemleri sağlıklı bir şekilde sonlandırmadan her yeni ilişkisine taşıyor olması da oldukça muhtemeldir.

Size her anlamda, sürekli olarak ihtiyaç duyması

Günlük hayatta karşılaşılan küçük problemlerin yanı sıra en temel sorumluluklarda; kendilerini geçindirme, finansal durumlarına hakim olma gibi, size ihtiyaç duyan kişiler fiziksel, duygusal ve maddi kapasitelerinizi aşmanıza neden olur.

Kendi özgüvensizlik ve muhtaçlık duygularını size yansıtabilirler. Sürekli olarak enerjinizi kendi seviyelerine çekmeye çalışabilirler. Bu durum ilişki öncesine göre çok daha düşük öz saygı ve öz sevgi seviyeleri ile kendini gösterebilir.




Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP