YAZAN: BURCU ERBAŞ

Cilt bakımı ve sağlığı için önemli ürünlerden biri olan güneş kremini seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiği ve her cilt tipine göre güneş kremi önerileri yazımızı sizin için yazdık!


Güneş kreminin önemi

Güneş kremi yaşlanma belirtleri ile savaşması, oksidatif stresi ve serbest radikalleri azaltması, cilt kanserinden koruması ile her cilt bakım rutininin vazgeçilmez ürününü oluşturuyor. Her yaştan kişinin cildinden beklentileri fark etmeksizin kullanması gereken güneş kremleri içeriklerine ve cilt tiplerine göre farklılaşıyor.

Güneş kreminin faydaları

Cildi UV ışınlarından korur: UV ışınları cildin dış katmanlarına nüfuz eder ve cildin daha derin katmanlarına inerek cilt hücrelerine zarar verebilir veya onları öldürebilir. Böylece zararlı UV ışınları güneş yanığına ve uzun süreli cilt hasarına neden olabilir. 

Erken yaşlanmayı önler: Güneş ışığına ve UV ışınlarına maruz kalmak fotoyaşlanmaya, kolajen yıkımına ve erken yaşlanma belirtilerine yol açabilir. Ciltte lekeler de meydana gelebilir.

Eşit cilt tonu sağlar: Güneş kremi, ciltteki dengesiz renk dağılımını ve lekelenmeyi önleyerek eşit cilt tonunun korunmasını sağlar. 

Cilt kanseri riskini azaltır: Güneşten gelen UV ışınları cilt hücrelerimizdeki DNA’ya zarar verdiği için cilt kanserine neden olabilir. Güneş koruyucu uygulamak cilt hasarını önler, bu da cilt kanseri riskini azaltır.

Güneş kremi nasıl seçilir?

Güneş kremi sürmeden önce bilmemiz gereken ilk şey bizim için doğru güneş kremini nasıl seçeceğimizdir. Bir güneş kremi ambalajında aramamız gereken üç temel özellik vardır: geniş spektrumlu, SPF 30 veya üstü ve suya dayanıklı. Güneş kremi geniş spektrumlu ise, bizi hem UVA hem de UVB ışınlarından korur. 30 veya daha yüksek bir SPF, güneş yanığı riskini azaltır Güneş kreminin suya dayanıklı olması da ıslandığımız veya terlediğimizde bile bile cildimizde kalacağı anlamına gelir.

Güneş kremi nasıl uygulanır?

Cildimizin güneş kremini emmesi biraz zaman aldığı için dışarı çıkmadan 15 dakika önce boynumuza, yüzümüze ve cildimizin güneş ışınlarını direkt olarak gördüğü her yereuygulanmalıdır. Dudaklarımıza SPF’si en az 15 olan dudak balsamı, göz çevremiz için ise özel bir güneş koruyucu kullanmalıyız. Göz çevremizdeki derimiz yumurta zarından bile ince dokuya sahiptir ve güneş ışınlarından korunması şarttır. Güneşlenirken de göz çevresi sağlımız için geniş kenarlı bir şapka ve UV korumalı gözlük de kullanabiliriz. Güneş kremimizi her iki saatte bir veya yüzdükten/terledikten hemen sonra tekrar uygulamalıyız.

Güneş kremi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

1.UVA/UVB dengesi

Güneşin zararlı ışınları cildin üst ve alt katmanlarına farklı şekillerde etki ediyor. Güneşin görebildiğimiz ışınları ile verdiği zarar, UVB ile ölçülüyor. Bu ölçüm çoğu güneş kreminin üzerinde yazan SPF oranlarını etkiliyor. UVB ışınlarından korunmadığı zaman güneş yanıkları ve enflamasyon yaşanıyor. Güneşin cildin alt tabakalarında bıraktığı hasar ise UVA ile ölçülüyor. Bu zararlı ışınlardan korunmadığı zamanlarda ciltte oksidatif stres ile serbest radikaller artıyor, kolojen yapısını bozuluyor ve erken yaşlanma belirtileri ortaya çıkıyor. Seçiminizi yaparken güneş kreminizin UVB koruyucusu yani SPF’inin en az üçte biri kadar UVA korumasına sahip olduğuna dikkat edebilirsiniz.

2.SPF oranı

SPF oranı güneş koruyucu alırken en çok dikkat edilmesi gereken faktör olarak biliniyor. Fakat yapılan araştırmalar, SPF 50 ile SPF 100 arasında önemlisiz sayılabilecek kadar az bir koruma farkı olduğunu gözler önüne seriyor. Bu nedenle uzmanlar yüksek SPF oranlı bir güneş kremini sadece 1 kere sürmektense SPF 30 veya SPF 50 içeren güneş kremlerini gün içerisinde 2-3 saatte bir, tekrar tekrar sürmeyi tavsiye ediyor. Bir başka deyişle tekrar sayısı, SPF oranından daha büyük önem taşıyor.

3.İçerik listesi

Geleneksel güneş kremleri cildi oksibenzon isimli kimyasal bir madde ile koruyor. Bu etken madde zararlı güneş ışınlarını bloke etme konusunda oldukça başarılı olsa da cilt tarafından gereğinden fazla emiliyor ve ileri vadede endokrin problemlerini yol açabiliyor. Bu da hormon dengesini bozarken üreme seviyelerini düşürebiliyor. Bu nedenle güneş kremi alırken içerisinde oksibenzon olmayan, mineral güneş kremlerini seçebilirsiniz. Eğer, seçiminizi kimyasal güneş kremlerinden yapacaksanız oksibenzon seviyesinin %2.2’den fazla olmamasına dikkat edebilirsiniz.

4.Sprey başlıklar

Sprey veya pudra güneş kremleri uygulama sırasında büyük rahatlık verseler de havada minik partiküllere yayılmaları yoğunluklarını kaybetmelerine ve koruyuculuklarının azalmasına yol açıyor. Aynı zamanda içerdikleri birçok kimyasal veya mineral madde akciğerlerimize soluma yolu ile girebiliyor.

5.A vitamini türevleri ile güneş kremi kullanımı

Retinol, kuşburnu yağı ve retinoidler, A vitamini türevleri olup, cilde uygulandıkları zaman teni güneş ışınlarına karşı daha hassas hale getiriyor. Bu nedenle cilt bakımında kullanılan her tür A vitamini türevini geceleri uygulamak ve sabahına da bolca güneş kremi sürmek gerekiyor.

6.C vitamini ile güneş kremi kullanımı

A vitamini türevlerinin aksine C vitamini güneş kremiyle kullanmak erken yaşlanmaya karşı en iyi birlikteliği oluşturuyor. Çok güçlü bir antioksidan olan C vitamini, güneş ışınlarınında sebep olduğu serbest radikal artışını dengeliyor ve oksidatif stresi azaltıyor. Sabah yüzünüzü yıkadıktan sonra C vitamini serumunuzu nemlendiricinizin altına sürebilir, üzerine de güneş kreminizi uygulayabilirsiniz.

7. Güneş kremlerinin çevresel etkisi

Kimyasal güneş kremlerinin deniz ve okyanuslara zarar verdiği konusunda birçok araştırma yapılıyor. İnsan sağlığına da negatif etkisi olan oksibenzon Dünya’nın en zengin ekosistemleri ve akciğerleri olan mercan resiflerinin ölmesine yol açıyor. Bu nedenle içerisinde oksibenzon içeren güneş kremleri Avusturalya’da başta olmak üzere birçok kıyı ülkesinde yasaklanmaya başladı.

8. Güneş kremi uygulama sıklığı: Her gün, içeride veya dışarıda!

Güneşin zararlı ışınları yaz, kış, dışarısı veya içerisi fark etmeksizin bizleri etkiliyor. Bu nedenle güneş kremi sürmeyi yaz aylarından bağımsızlaştırıp, her gün hava ne olursa olsun, uygulanacak bir alışkanlık haline çevirmemiz gerekiyor. Güneş maruziyetine bağlı yaşanan cilt kanseri veya erken yaşlanma belirtileri bir günle değil, güneş korumasız geçen uzun senelerin birikmesi ile ortaya çıkıyor.

Güneş kremi çeşitleri

Fiziksel (mineral) güneş kremleri:

  • Cilt yüzeyinde işlev gören titanyum dioksit veya çinko dioksit gibi aktif mineral bileşenler içerir.
  • Cilt üzerinde bir tabaka halinde durarak bölgeye çarpan zararlı UVA/UVB ışınları geri yansıtır.
  • Cilt yüzeyinde çalıştığı ve cilde nüfuz etmediği için gözenek tıkama olasılığı azdır. Akneye meyilli ciltler için uygundur. 
  • Koruyucu etkilerini uygulanır uygulanmaz göstermeye başlarlar.
  • İçerisinde bulunan çinko oksit ve titanyum dioksitin nano partiküllere ayrılmayacak halde kullanılmaları doğaya verebilecek zararı minimize eder.

Kimyasal güneş kremleri:

  • UV ışınlarını absorbe eder. Cilt yüzeyinin altında gerçekleşen kimyasal reaksiyonla cildi UV ışınlarından korur. 
  • Genellikle hafif ve yapışkan olmayan bir dokuya sahiptir.
  • Ciltte kolay yayılır.
  • Bununla birlikte cilt tarafından emildiği için gözenekleri tıkama olasılığı bulunur, normal ve kuru ciltler tercih edebilir 
  • Mutlaka güneşe çıkmadan dakikalar önce uygulanmalıdır.

Her cilt tipine göre güneş kremi önerileri

Kuru ciltler

Kuru ciltlerde hem mineral hem de kimyasal güneş kremleri eşit derecede iyi performans gösteriyor. Krem, losyon hatta yağ bazlı güneş korumaları kuru ciltlerin nemlenmesine ve parlak görünmesine yardımcı oluyor. Kuru ciltlerde asıl amaç cildi iyi nemlendirmek olmalıdır. Bu durumda her zaman nemlendiricinin üzerine sürümü kolay olan krem formunda nemlendirici bir güneş kreminden faydalanabilirsiniz. Seramidler, gliserin, hyalüronik asit, bal gibi nemlendirici bileşenlerle zenginleştirilmiş bir güneş kremi kuru ciltler için idealdir.

Kuru ciltler için güneş kremi önerileri

 
 

Akneye meyilli ciltler

Akneye meyilli ciltlerin özellikle güneş kremi kullanmaları büyük önem taşıyor. Güneş kremi sivilceye bağlı yaşanan cilt lekelerinin önüne geçerken akne karşıtı cilt bakım ürünlerinin sebep olduğu güneş hassasiyetine karşı koruyor. Bununla beraber yağlı cilde sahip kişilerin gözenekleri tıkamayan, bir başka deyişle komedojenik olmayan güneş kremlerini tercih etmeleri gerekiyor. Yağ bazlı veya ağır dokulu kremler yerine daha akışkan, sıvı korumalar yağlanmaya yatkın ciltlerde olası parlamaları önlüyor ve uygulamayı daha keyifli hale getiriyor. Güneş kremindeki yeşil çay, çay ağacı yağı veya niansinamid gibi maddeler de yağ üretimini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.

Akneli ciltler için güneş kremi önerileri

Hassas ciltler

Hassas ciltler için güneş kremi satın alırken kaçınılması gereken birkaç bileşen vardır: alkol, parfüm, oksibenzon, para-aminobenzoik asit (PABA), salisilatlar ve sinnamatlar. Kimyasal içerikler hassas ciltlerde istenmeyen reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle bu cilt tipine sahip kişilerin tercihlerini yüksek SPF’li, mineral güneş kremlerinden yana kullanmaları öneriliyor. Çinko oksit ile titanyum oksit mineral güneş kremlerinde en sık kullanılan içeriklerin başında geliyor. Ayrıca pantenol, allantoin ve madecassoside gibi bileşenlerin tümü yatıştırıcı özelliklere sahiptir ve ciltteki tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.

Hassas ciltler için güneş kremi önerileri



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP