Günlük tutma alışkanlığı, kişinin düşüncelerini ve duygularını anlayabilmesi ve bu şekilde kendini tanıyabilmesi için çok faydalı bir yoldur. Mevcut problemler üzerinde düşünerek çözümler üretmek için fırsat sağlar. Öte yandan geçmişte kalmış ve zihnin derinlerine gömülmüş sıkıntıları ve endişeleri gün yüzüne çıkararak onları çözmek için motivasyon aşılar.

Duygularla ilgili yazı yazarken sorunlara da mantıksal açıdan yaklaşma fırsatınız olduğu için günlük tutarken beyninizin hem sağ hem sol tarafı çalışır. Kişisel farkındalığınız artar. Dilerseniz “günlük” şeklinde tutmayacağınız ve yalnızca güzel veya önemli anları yazacağınız bir anı defteri de oluşturabilirsiniz. Böylece sizi mutlu eden olaylara daha çok yoğunlaşabilirsiniz.

Günlük tutmanın bilimsel olarak kanıtlanmış fiziksel faydaları:

  • Algılama ve fikir yürütme yeteneğini geliştirir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Stresin birçok negatif etkisini gidermeye yardımcı olur.
  • Günlük tutmak astım ve eklem ağrıları gibi birçok rahatsızlığın etkilerini hafifletir.

İlginizi çekebilir: Nefes ve Beden Egzersizleri ile 4 Adımda Stresi Azaltın

Faydalarına rağmen neden günlük tutma alışkanlığı edinmiyoruz?

Günlük tutmaktan kaçınma durumu birçok farklı sebepten meydana gelebiliyor. Örneğin, öğrenme güçlüğü çeken insanlar günlük tutmaktan kaçınıyor. Mükemmeliyetçi özelliklere sahip kişiler; yazının şekline, düzenine ve cümle kuruluşlarına takılarak günlüğü bir iş gibi görmeye başlayabiliyor.

Sizler de belki uzun bir günün ardından size daha “eğlenceli” gelen başka aktiviteleri tercih ederek günlük tutmayı es geçebilirsiniz. Yalnızca olumsuz düşünelere ve duygulara odaklanarak yazıyorsanız kendinizi günlük tutarken stres altında hissedebilir ve yazmayı bırakmak isteyebilirsiniz. Ancak bunu önlemek için bir yol mevcut. Eğer olumsuz bir durum hakkında yazıyorsanız yazının bitiminde geleceğe dair bir plan yaparak ve çözüm yoluna giderek bütünü görmeyi sağlayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Daha İyi Bir Yaşam İçin Akşamları Yapmanız Gereken 6 Rutin

Deneyebileceğiniz günlük tutma tarzları

Günlük tutma çeşitli biçimlerde olabilir, bunların arasından size en uygun olanını seçerek işe başlayabilirsiniz. Halihazırda bu tarzlardan birini benimsemişseniz aynı şekilde yazmaya devam edebilirisiniz. Ama yeni şeyler denemek isterseniz aşağıdakilere göz atmanızda fayda var.

Minnet günlüğü

Bazı insanlar her gün minnettar oldukları iki üç şeyi listeledikleri bir minnet günlüğü tutar. Bu, günlük stresi hafifletmek için oldukça etkili bir stratejidir çünkü hayatınızda sahip olduğunuz kaynaklara odaklanmanızı ve hayata olumlu yönden yaklaşmanızı sağlar.

Minnet günlüğünün bir artısı da aradan zaman geçince geri dönüp sizi hayatta mutlu etmiş olaylara veya müteşekkir olduğunuz şeylere bakarak daha büyük bir mutluluk duymanızdır. Bu yüzden hem bugünkü hem de gelecekteki kendiniz için iyi bir şey yapmak istiyorsanız bu tarz bir günlük tutmayı tercih edebilirsiniz.

Rahatlama günlükleri

Stresle başa çıkmanın bir yolu olarak gün boyunca meydana gelen olaylara karşı verdiğiniz duygusal tepkilerinizi yazabilirsiniz. Bu, hissettiklerinizi işleyebilmenize ve belki de daha olumlu açıdan değerlendirmeler yapmanıza olanak sağlar.

Olumlu deneyimler hakkında yazmak, o gün içinde gerçekleşmiş olan iyi şeyler için sahip olabileceğiniz olumlu hislerinizi en üst düzeye çıkarma ve iyi şeylerin tadına varma olanağını sağlar. Bu aynı zamanda daha pozitif olmak ve kriz yönetimi sağlamak için de harika bir yoldur.

Ajanda tarzı günlük

Bazı insanlar günlükleri sadece her gün yapmaları gereken şeyleri, hedeflerini ve unutmak istemedikleri diğer şeyleri yazacakları bir ajanda olarak tutarlar. Bu tarz bir ajanda tutmak fikirlerinizi düzene oturtmanıza yardımcı olur ve sizin için önemli olan şeyleri hatırlamanızı sağlar. Bu şekilde organize olmak da stresi azaltmanın harika bir yoludur.

Unutmayın, düzenli olarak günlük tutmak zorunda değilsiniz. Günlük tutmak istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam edebileceğiniz bir alışkanlıktır. Sizin için faydalı olması için her gün yazmaya ihtiyacınız yok, haftada birkaç kez bile çok yararlı olacaktır. Eğer eskiden günlük tutma alışkanlığınız varken başka işler yüzünden bırakmak zorumda kaldıysanız istediğiniz zaman yeniden başlayabileceğiniz aklınızın bir köşesinde olsun.

Kaynak

Anderson CM. Writing and Healing: Toward an Informed Practice. 1999.

Ullrich, Philip M., M.A.; Lutgendorf, Susan K., Ph.D. Journaling About Stressful Events: Effects of Cognitive Processing and Emotional Expression. Annals of Behavioral Medicine, Vol. 24, No. 3, 2002.





BLOOM SHOP