Hastayken bazıları yataktan çıkmak istemezken, bazıları da rutinlerini bozmamak için sporlarını aksatmazlar. Bu durumda yapılması gereken en sağlıklı şey nedir peki?
Semptomlarınızın şiddetine bağlı olarak, günde 30-45 dakikalık bir egzersiz seansı bile iyi bir fikir olmayabilir. Appalachian State Üniversitesi’nde profesör olan David Nieman, spor yapmanın hastalıkları önlemek için en etkili yollardan biri olduğunu, ancak hastayken spora gitmenin iyi bir fikir olmadığını belirtmekte. Tabi bedeninizi en iyi tanıyan sizsiniz, onun sesine kulak vererek ya da doktorunuza danışarak rutininize devam edebilirsiniz.
Diğer taraftan grip olduğunuz dönemlerde, egzersiz ekipmanlarından da uzak durmanızda fayda var. Bazı insanlar, virüsü terleyerek atabileceklerini düşünüyorlar, ancak uzmanlar bunun sanıldığının aksine doğru bir fikir olmadığını belirtiyor.
Wayne State Üniversitesi’nde profesör olan Mariane Fahlman’a, “Bağışıklık sistemimiz grip veya diğer enfeksiyonlarla savaşmaya çalışırken fazla mesai yapar. Egzersiz de fiziksel stresin bir çeşididir; bu yüzden yaptığınız egzersiz vücudunuzun işini yapmasına engel olur.” diyerek hastalık dönemlerinde bedeni fazla yormamanın önemine vurgu yapıyor.
Geçmiş çalışmalar, grip devam ederken yapılan egzersizlerin virüsün daha az şiddetli bir biçimde vücudunuzda kalmasına sebep olup uzun yıllar devam edebilecek kronik yorgunluk belirtilerine yol açabileceğini göstermektedir. Nieman, “Eğer grip, ateş, kas ağrısı veya kas zayıflığına neden olan herhangi bir şikayetiniz varsa, egzersiz yapmanın zamanı değildir.” diyor.
Bunun yerine uzmanlar, ateşiniz düştükten sonra bir hafta bekleyip, sonra egzersize başlamanızı tavsiye ediyor. Yoğun egzersizler yapmaya başlamak yerine, yavaş ve uzun yürüyüşler yapmayı tercih edebilirsiniz. Kas ağrılarınızı veya zayıflıklarınızı zorlamayın, bu şikayetlerinizin tamamen yok olmasını bekleyin. Bir süreliğine bu durumdan rahatsız olabilirsiniz ama sizin için uzun vadede iyi olan bu olacaktır.
Hastalık dönemlerinde bağışıklığınızı kuvvetlendirmeye yardımcı olacak 6 önlem maddesi
1. Bağışıklığınızı koruyan ve güçlendiren kombucha, turşu, sauerkraut, probiyotikli yoğurt gibi fermente gıdalar ve C, D vitamini ve magnezyum tüketin.
2. Zerdeçal ve zencefili öğünlerinizde belirli miktarlarda eklemeyi atlamayın. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren önemli besinlerdir.
3. Sıcak bir duş alarak, bedeninizden günün stresini ve yorgunluğunu atabilirsiniz.
4. Sıcak duş almak bedeninize iyi gelirken, meditasyon yapmak da zihninizi stresten arındırır. Güçlü bir zihne sahip olmak bağışıklık sisteminizin de kuvvetlenmesine yardımcı olur.
5. Bağışıklık sistemini güçlendiren en güçlü bitkilerden biri de ekinezyadır. Güne ekinezya ile başlamak virüslerle savaşmanızı kolaylaştıracaktır.
6. Zihin ve fiziksel sağlığınız için düzenli olarak egzersiz yapmak, sadece stres seviyenizi düşürmez aynı zamanda bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirir.
Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz: