Kısa bir aradan sonra, yeniden dekorasyonda kendilerine büyük bir yer edinen iç mekan bitkileri sıkça karşımıza çıkmaya başladı. Bitkilerin tekrar bir dekorasyon trendi haline dönüşmesi aslında beton yığınlarının arasında yaşadığımız hayatın olumsuz etkilerinin bir dışavurumu. 

Basitçe uygulanabilen, yeni bir mobilya almaya kıyasla oldukça hesaplı ama bir o kadar da etkili olan bu dekorasyon çözümü özellikle genç nesil tarafından çok yaratıcı şekillerde kullanılıyor. Sadece bir dekorasyon elementi olmakla kalmayan ve keyifli bir hobiye de dönüşen bitkiler sağlık açısından da çok faydalı!

İnsanların doğaya dönüşü de diyebileceğimiz bu eğilim, fiziksel sağlığımızı korumanın yanı sıra ruh sağlığımızı desteklememizi ve kendimizi gün içinde iyi hissetmemizi de sağlıyor. Anksiyete ve stresi azaltmaları, odaklanmaya yardımcı olmaları, nefesi düzenlemeleri, üretkenliği ve motivasyonu arttırmaları gibi nedenler iç mekan dekorasyonunda bitkilere yer vermemiz için fazlasıyla yeterli. Tüm bu olumlu etkilerin yanında, NASA’nın yaptığı son açıklamaya göre bazı bitkiler oksijenin kalitesini arttırmakla kalmıyor, içeriğindeki toksinleri de temizliyor. 

Sizler için, doğayla yeniden bağ kurmanızı ve kendinizi “evinizde” hissetmenizi sağlayacak iç mekan bitkilerinden oluşan bir liste hazırladık. Bakımı da oldukça kolay olan bu 7 bitkiye göz atmadan alışverişe çıkmayın!

İlginizi çekebilir: Doğru Ev Bitkisi Seçmenin 3 Püf Noktası

Zenfidan Sansevieria Trifasciata

Zenfidan Sansevieria Trifasciata, yani dilimizdeki adıyla Paşa Kılıcı bitkisi, iç mekan bitkileri arasında nispeten zahmetsiz olanlardan bir tanesidir. Tropikal iklimin endemik bitkisi olan Paşa Kılıcı, kuraklığa oldukça dayanıklıdır.

Az güneş ışığında da yaşayabilen bu bitki, gün ışığını aldığı zaman daha sağlıklı büyümektedir. Fotosentez yeteceği oldukça gelişmiştir, dolayısıyla kapalı mekanların havasını temizlemek ve toksinlerden arındırmak konusunda oldukça başarılıdır. Yaşam alanlarında ve ofislerde oksijen kalitesini arttırmak için tercih edebileceğiniz bu bitkiye 3 haftada bir su vermek yeterlidir. 

Zamioculcas zamiifolia

Zamia bitkisi olarak da bilinen bu iç mekan bitkisi de tropikal iklime aittir. Kuraklığa oldukça dayanıklı olan bitkinin suyu idareli kullanmasını sağlayan su keseleri bulunmaktadır.

Güneş ışığına ve fazla bakıma ihtiyacı olmayan bu bitki oldukça dayanıklıdır. Kendi kendine yayılan ve büyüyen bu bitkinin konumlandırıldığı köşeyi yavaş yavaş doldurduğuna şahit olacaksınız!

Maranta Leuconeura

Dilimizde Dua çiçeği olarak adlandırılan bitki, sahip olduğu renkler nedeniyle oldukça beğenilen bir iç mekan bitkisidir. Güneş ışığından hoşlanan Dua çiçeğine direkt güneşe maruz kalmadığı aydınlık alanlarda bakmakta fayda var. Sabahları yapraklarını açan ve akşamları kapatan bu bitkinin topağının nemli olması önemli. Çok fazla sulamamaya dikkat!

İlginizi çekebilir: Evinize Baharı Getirecek İç Mekan Bitkileri

Philodendron

Salon Sarmaşığı adıyla bildiğimiz bu tropikal iklim bitkisi olduğu yeri hemen dolduran, hızlıca büyüyen ve bakımı kolay olan bir bitkidir. Kapalı alanlarda, hemen hemen her yerde yaşayabilen bu bitki orta aydınlık ve güneşi direkt almadığı yerleri tercih eder. Aldığı güneş miktarı ve havanın sıcaklığına göre sulama sıklığında değişiklik isteyen Salon Sarmaşığı için ortalama 1-2 haftada bir su vermek yeterlidir. 

Kangaroo Paw Fern

Kahve sehpaları için ideal bir bitki olan Paw Fern kendine has tatlı ve odunsu kokusuyla havanızı tamamen değiştirecek! Ufak boyutları ve sevimli görüntüsüyle hemen her yere yakışan bu bitkinin gün içinde aydınlık bir alanda olduğundan emin olmak gerek. Toprağının nemleneceği kadar sulamanız yeterli olacaktır. 

Marimo

Japon Yosun Topu adıyla bilinene bu bitki bir akvaryum bitkisidir. Kökeni İzlanda, İskoçya ve Japonya’daki soğuk ve alkali göllere dayanan bu bitkiyi direkt güneş ışığı almayan bir eviniz varsa hiç çekinmeden edinin deriz!

Bu sevimli topu andıran bitki, yosun ailesinden geliyor ve suyun içinde yaşıyor. 2 haftada bir suyunu değiştirmeniz ve yuvarlak şeklini korumak için arada alinize alıp, avuç içlerinizle nazikçe şekillendirmeniz yeterli olacaktır. Dekoratif açıdan oldukça güzel bir obje olabilen Japon Yosun Topu’nu biraz yaratıcılıkla evinizin en ilgi çeken objesi haline getirebilirsiniz!

İlginizi çekebilir: Röportaj: Root ile Sürdürülebilir Bitki Tasarımı

Pilea Peperomioides

Pilea Peperomioides yani daha tanıdık adıyla Çin Para bitkisi yeterince güneş gördüğü sürece başka pek de bir şeye ihtiyacı olmuyor. Asyanın endemik bitkilerinden olan bu güneş aşığı, Himalaya’lardan geliyor. Gün içinde birkaç saat direkt güneş ışığı ve gün boyu aydınlık ortamların tadını çıkartan bu bitkiye toprağını kuru gördükçe sadece nemlendirecek kadar su vermeniz yeterlidir. Ayda bir kere de güneşi gördüğü yönü değiştirmek şeklini korumanıza yardımcı olacaktır. 

İç mekan bitkileri için bakım tüyoları

Sağlıklı ve hayat dolu iç mekan bitkileri deneme, yanılma ve sabır sürecinin sonucudur. Bakımı oldukça kolay olan bu bitkileri gözlemleyerek ihtiyaçlarını zaman içinde anlamaya başlayabilirsiniz. 

  • Bitkiye ayırdığınız alanı baştan belirlemek oldukça önemlidir. Güneş alıp almaması, odanın genel sıcaklığı, alanın darlığı ve yüksekliği gibi değişkenleri göz önüne alarak bitki seçimi yapmak, hem dekoratif anlamda hem de bitkinin sağlığı ve mutluluğu açısından çok önemlidir.
  • Bitkilerin hava alması çok önemlidir. Bitkilerinizi yerleştirdiğiniz saksılarda delikler olması, bitkinin hava ihtiyacını karşılamasını sağlar ve boğulmasını engeller. Ayrıca ayda en az 1 kere camları açarak temiz hava almalarına izin vermek canlılıklarını koruması açısında gerekli ve önemlidir. 
  • Genel olarak yağmur suyundan da oldukça hoşlanan iç mekan bitkilerini yağmurlu havalarda dışarı çıkartmak sağlıklarını ve canlılıklarını korumalarına yardımcı olur. 
  • Bitkilerinizi budamaktan çekinmeyin! Bitkiler de tüm canlılar gibi büyür, olgunlaşır ve yaşlanır. Yaşlanmış dalları budamak yeni gelen nesiller için sağlıklı bir alan hazırlarken, bitkinin genel anlamda sağlığını ve gençliğini koruması içine de önemlidir. 
  • Sularken dikkatli olun! Bitkilerin verdiğiniz su miktarından mutlu olup olmadığını yapraklarına bakarak anlamak mümkündür. Sulama rutininde havanın sıcaklığını ve güneşin açısının sürekli değiştiğini göz önünde bulundurmayı unutmayın!
  • Filter kahvenizin telvesini atmayın! Suyla karıştırarak zaman zaman bitkilerin toprağına demlenmiş kahve artıklarını koyarsanız pH seviyesinin düzenlenmesine ve bitkinin sağlığının gelişmesine yardımcı olursunuz. 



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP