Yüzyıllardır günlük aktivitelerini, güçlü birer kişisel bakım ve gelişim pratiğine çeviren Japonların sağlığı, asla vazgeçmedikleri gelenekleri sayesinde artmaya devam ediyor. Japonların yemek pişirmek, banyo yapmak, yürümek, çay içmek veya çiçek aranjmanları hazırlamak gibi aktiviteleri nasıl hayat kalitesini yükselten gelenekler haline getirdiklerini merak ediyorsanız hazır olun! Mutluluğu ve sağlığı hayatınızın vazgeçilmezi yapmak aslında çok kolay.

Her şeyin temeli: Farkındalık ve ilgi

Dünya çapında, mutlu ve sağlıklı hayatlarıyla bilinen Japonların en büyük sırrı ne yaparlarsa yapsınlar tüm ilgilerini vererek yapmaları.

Bu sır kulağa klişe veya oldukça basit gibi gelse de gün geçtikçe hızlanan günlük hayatın içinde “anda kalmak” pek çok kişi için zorlayıcı olabiliyor. Beynimizin oto-pilot modunu aktive edip, bir iş bitmeden ötekini düşünmeye başlamak, akıllı telefonlarımıza kaydettiğimiz alarmlar ve hatırlatıcılarla sürekli olarak uyarılmak ve aynı anda iki iş yapmayınca kendimizi daha az üretken hissetmek hayatın küçük mutluluklarını kaçırmamıza neden oluyor. Ayrıca bu hayat tarzı bizi, kendimizden ve doğamızdan kopartarak, sağlığımızı ve mutluluğumuzu da riske atıyor. Japonlar için oto-pilotta çalışan bir beynin antidotu Mindfulness.

Batı toplumları, Doğu’nun kadim öğretilerini kendi kültürlerine adapte ederek benimserler. Bunun sonucu olarak da belli kavramlar, Doğu ve Batı’da farklılık gösterir. Tıpkı Mindfulness gibi! Mindfulness, Batı dünyasında rahat bir yastığa oturup bağdaş kurmak ve gözleri kapatıp meditasyon yapmak olarak bilinse de bu kavram, Doğu dünyasında “mindfulness” değil “zazen” olarak geçiyor. Doğu dünyasının “mindfulness” kavramı ise; her forma girebilen ve her an uygulanabilen bir kişisel bakım ve gelişim pratiği.

İşte Japonların, hayatlarına mutluluk ve sağlık getiren, ayrıca içinde bulundukları anı derinlemesine hissetmemelerini sağlayan 5 geleneği!

İkebana

Çiçek aranjmanları hazırlama geleneği olarak tercüme edilen İkebana’nın tarihi, antik Budist çiçek seremonilerine kadar uzanıyor. Altında yatan fikri sadece duymak bile insanı mutlu ediyor. Japonlar, doğa ve doğal olan objelerle çalışmanın iyileştirici bir meditasyon etkisi yarattığını düşünüyorlar. Vazoların içine çiçekleri gelişigüzel koymak yerine dalları, çiçekleri, yaprakları, yeşillikleri, yosunları ve tohumları kullanarak doğanın sunduğu güzelliği daha da belirgin bir hale getiriyorlar. Bu aranjmanlar hazırlanırken herkes sessiz kalıyor ve bu şekilde tüm ilgi ve odak doğanın uyumunda birleşiyor.

İlginizi çekebilir: Zihin Detoksu: Bach Çiçeklerinin Mucizevi Etkisi

Shojin ryori

Kelime anlamı “fedakarlık yemeği” olan Shojin Ryori, Japonların Budist rahiplerden edindiği bir vejetaryen yemek pişirme geleneği. Sezonluk ve taze malzemelerin hiçbir parçasını boşa harcamadan ve her parçasını kullanarak yapılan bu yemek basitlik ve uyum temalarına göre hazırlanıyor. Her malzemenin özenle kullanıldığı bu yemeğin hazırlanış süresi ise konsantre bir şekilde geçiyor. Bu iyi açıklanmış ve basit tariflerle de güzel bir akşam yemeği herkes için ulaşılabilir oluyor.

İlginizi çekebilir: Organik Gübre (Kompost) Nasıl Yapılır?

Çay seremonisi

Japon kültürünün en önemli parçalarından bir tanesi olan çay, Zen Budizm’inde bir seremoni olarak kendini gösteriyor. Günümüzde hala popülaritesini koruyan ve günlük hayatta sıklıkla uygulanan çay seremonileri, Japonlar için çaydanlıkta su kaynatmaktan çok daha öte bir anlama ve amaca sahip. Kendine has çay hazırlama koreografisi, geleneksel kıyafetler, kişiyi dünyadan kopartan özel odaları ve vadettiği sonsuz dinginlikle Japonların günlük hayata mola vermek ve içlerine dönmek için kullandığı çay seremonileri, mutluluk ve sağlık dışında üretkenliği de Japonların hayatından eksik etmiyor!

İlginizi çekebilir: Yeşil Çay ile Kendinizi Her An İyi Hissetmeniz Mümkün

Shinrin-yoku

Huzuru, mutluluğu ve sağlığı doğada arayan Japonların “orman banyosu” yaptıklarını biliyor muydunuz? Orman banyosu, ormanda belirli bir süre boyunca etrafı izlemek, dinlemek, koklamak ve orada bulunmayı farkındalıkla deneyimlemek olarak açıklanıyor. Ormanda bulunup, atmosferi içine çeken Japonlar, bu aktiviteyle zihin ve bedenlerini iyileştiriyor. Orman banyosunun stres seviyelerini düşürdüğü, uyku sağlığını desteklediği, yaratıcılığı ve odağı geliştirdiği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve mutluluk hormonunun salınımını desteklediği bilimsel bulgularla da destekleniyor.

İlginizi çekebilir: Doğayla Yeniden Kurulan Bağ: Orman Banyosu

Ofuro

En az çay seremonileri kadar kutsal sayılan bir başka Japon geleneği ise gün sonunda yapılan buhar banyoları! Kaplıcalarda, geleneksel hamamlarında veya evlerinde günlük olarak uyguladıkları bu gelenek, adeta bir zanaat gibi görülüyor ve dikkatlice uygulanıyor. Beden, dikkat ve özenle temizlendikçe de rahatlama ve iyileşme başlıyor. Bedeni ve zihni tam anlamıyla iyi olma haline getiren bu banyolarda sıcak suyla doldurulmuş küvetler, esanslar, buhar ve sıcaklık tüm duyuları aktive ediyor.

İlginizi çekebilir: Sürdürülebilir Bir Dünya: Evinizde Uygulayabileceğiniz Önemli Adımlar



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP