25 yaşındaki müzisyen Justin Bieber, birkaç gün önce zihinsel sağlığını göz önünde bulundurarak müzik kariyerine bir süreliğine ara vereceğini açıkladı. 20’li yaşlarını yoğun bir tur programı ve şöhretin psikolojik yan etkileri gibi durumlar içerisinde geçiren Bieber, kendini mental olarak yorgun hissettiğini ve sahnede mutsuz göründüğünün farkında olduğunu söyledi.

Yorgunluk, mutsuzluk, isteksizlik hislerine bakılacak olursa belki de Justin Bieber tükenmişlik sendromu ile karşı karşıya. Problemlerinin derinine inerek, geçmişe dair gözlem ve çıkarımlarda bulunarak hayatını daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürebileceğine inanan Bieber’ı, müzik kariyerine ara verme ve kendine yönelme konusunda eşi Hailey Baldwin de destekliyor.

Hepimizin başına gelen veya gelebilecek olan bu mental yorgunluk; tükenmişlik sendromu, depresyon, anksiyete hali gibi pek çok kategorinin altında incelenebilir. Bizleri bu tükenmişliğe iten sebepleri Justin Bieber’ın da yaptığı gibi sorunun kaynağına inerek keşfetmek mutluluğa giden yolda en büyük yardımcımız olabilir. Biraz ara vermek, durup dinlenmek, destek almak, meditasyon yapmak gibi pek çok seçenekle iç dünyamıza odaklanabiliriz. Justin Bieber’ın kariyerine ara vermesinden yola çıkarak hangi yöntemlerle zihinsel sağlığımıza iyileştirmeler yapabiliriz, birlikte inceleyelim!

Zihni rahatlatmanın 5 yolu

1. Kendinize sessiz, sakin zamanlar yaratın

Sürekli bir koşturmaca halindeyiz. Kariyer, ev, ilişkiler, sorumluluklar derken stres içerisinde hayatlarımızı sürdürdüğümüzü belki de çoğu zaman fark etmiyoruz. Oysa ki durup dinlenmeye, sessizce kendimizle vakit geçirmeye ve huzura ihtiyacımız var. Bu dinginliğe ulaşabilmek için, Justin Bieber’ın tercih ettiği gibi her şeye biraz ara verebilir, rutinden uzaklaşabilir veya gün içerisinde sadece size özel, sakin, huzurlu anlar yaratabilirsiniz.

2. Zihninizi aktif tutmaya çalışın

Günün yorgunluğundan arınmak için eve geldiğinizde bilgisayarda vakit geçiriyor veya dizi izliyor olabilirsiniz. Her gün bu tekrarlayan aktiviteleri yaptığınızda zihniniz tembelleşebilir. Zihin sağlığını korumak ve zekayı keskinleştirebilmek için ara sıra beyin jimnastiği olarak adlandırabileceğiniz aktiviteler deneyebilirsiniz. Puzzle yapmak, kitap okumak, bulmaca çözmek, zeka oyunları oynamak bu aktiviteler arasında yerini alıyor.

3. Sıkıntılarınızı içinizde tutmayın, konuşun, anlatın, destek alın

Bazen bir sorunu sesli bir şekilde ifade edince veya bir başkasına anlatınca aslında içimizde büyüttüğümüz kadar da derin bir konu olmadığını fark edebiliyoruz. Başkalarının tavsiyesi, bakış açısı ve yorumu da bizler için fark yaratan kılavuzlar olabiliyor. Bu nedenle sorunları içimizde tutmak yerine güvendiğimiz insanlarla paylaşarak yükümüzü hafifletebiliriz. Arkadaş, aile desteğinin yanı sıra bir uzman tarafından psikolojik destek alma fikrine açık olmak da büyük önem taşıyor.

4. Sağlıklı seçimler yapın, yaşam kalitenizi arttırmayı hedefleyin

Kaliteli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, kötü alışkanlıklardan uzak durma gibi sağlıklı seçimlerle hem zihnen hem de bedenen kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz. Yetersiz uyku, beslenme, ileri derecede alkol, sigara veya uyuşturucu kullanımı otomatik olarak kendinizi depresif hissetmenize ve birtakım duygu durum bozuklukları yaşamanıza neden olabilir.

5. Kendinizi daha çok sevin, değerinizi fark edin

Arkadaşlarımızı, partnerlerimizi, ailemizi çok seviyoruz ve genellikle bu sevgimizi belli etmekten de çekinmiyoruz. Peki ya kendimiz? Kendini sevmek, kendinle barışık olmak, değerinin farkında olmak gibi kriterler mutlu beyinlere ve huzurlu hayatlara sahip olmamızı kolaylaştırıyor! Kendimizi sevmekten, kendimize sarılmaktan, daha fazla gülmekten, eğlenmekten vazgeçmeyelim.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP