Cilt tipinizi nasıl tanımlarsınız; kuru, karma veya yağlı? Dünya üzerinde yaşayan 7 milyardan fazla insanın sadece 3 cilt tipi olması mümkün müdür sizce?

Sağlık ve güzellik konularının kişisel olması, kişiye özel tanımlanarak uygulanması farkındalığının arttığı bu günlerde, cilt tipimizi tek bir kelime altına indirgemek bana biraz ironik geliyor.

Markaların kişiye özel üretim yapmalarının çok zor olması nedeniyle çıkan sıfatlar yüzünden hatalı cilt bakım uygulamaları yapıyor olabilirsiniz. Bu nedenle, mümkünse kendiniz değilse bir dermatolog ve uzman yardımıyla cilt analizini doğru yapıp cilt bakımı adımlarını buna göre takip etmenizde fayda var.

Sağlıklı, ışıldayan ve uzun yıllar genç kalan cildin sırrı; doğru tanımlama ve uygulamalardan geçiyor, unutmayalım!

Kendi cildimi kısaca tanımlamam gerekirse; burun ve çene etrafı yağlı ve sivilce, siyah nokta oluşumuna yatkın. Yanaklarım kuru, alnım ise normal. Aynı zamanda alerjen ve irritasyona bağlı olarak atopik reaksiyon gösteren de bir yapısı var.

Bu nedenle kurutucu ve hassasiyet oluşumuna neden olan ürünlerden kaçınıyorum. Dönemsel ve mevsimsel olarak ürünlerimi değiştiriyorum. Yanaklarıma nemlendirici, burun ve çeneme kurutucu ve temizleyici ürünler kullanıyorum.

Peki siz ne yapmalısınız? Cildinizi nasıl tanımlamalı ve hangi uygulamaları takip etmelisiniz?

Cildinizi bölge bölge inceleyin

Alnı, yanakları, burun ve çeneyi ayrı ayrı inceleyin. Burun çevreniz yağlı, fakat yanaklarınız değilse, karma ciltli olmuyorsunuz aslında. Karma ciltler için yapılan ürünler yağlı bölgelere iyi gelirken kuru bölgeler için yeterli olmayabilir. Bu yüzden yanaklarınızın benim gibi çok kuru olması halinde kullandığınız ürünler yetersiz olacaktır. Veya burun için yapacağınız kil, karbon maskesi, yanaklarınızı fazlasıyla kurutacağı için zamanla cildinizde çatlamalar ve hassasiyet de oluşabilir.

Mümkünse, yüzünüzün farklı bölgelerine farklı ürünler uygulayın. Kuru bölgelere nem maskesi, yağlı bölgelere kil maskesi, normal olanlara sadece temizleyici.

Farklı ürünler kullanmaya üşeniyorsanız tek bölgeye uygulama yapın. Örneğin sadece burnunuz sivilce oluşumuna meyilliyse kil maskenizi sadece burnunuza uygulayıp yıkayın. Veya alnınız çok kuru, yüzünüzün geri kalanı normalse, kuru ciltler için olan nemlendiricinizi alnınıza uygulayıp elinizde kalan ürünü cildin kalanına yedirin. Bu sayede tek ürünle bütün cilde bakım yapmış olabilirsiniz.

Agresif ürünlerden kaçının

Cildiniz nasıl olursa olsun çok agresif ürünlerden uzak durun. Sivilceli bir cilde kurutsun diye çok fazla alkol içerikli bir tonik uygularsanız cildin pH’ını bozup elastikiyetini ve sağlığını kaybetmesine neden olursunuz.

Bu nedenle, sivilcelere lokal uygulama yapıp cildi nazik ve hassas ürünler ile temizleyip arındırmakta fayda var. Aynı şekilde, çok yağlı ürünler kuru ciltler için rahatlatıcı olsa bile nem değil yağ içerdikleri için cildi yorar ve sebum dengesini bozar.

Tükettiklerinize dikkat edin

Yedikleriniz ve içtikleriniz cildinize zarar veriyor olabilir. Bu nedenle, hangi besinlerden sonra cildinizin hangi tepkiyi verdiğine dikkat edin ve o içerikleri hayatınızdan çıkarın. Aynı şekilde alerjen olduğunuz besin içerikli cilt bakım uygulamalarından da uzak durun.

Örneğin, süt ürünlerine alerjiniz varsa süt tozu içerikli protein bakımları size zarar verebilir. Bu nedenle, etiket okumadan ürün almayın.

Başkalarının uygulamalarını denemeyin

İnternet siteleri, televizyon programları ve çoğu arkadaşınız sürekli doğal bakım uygulamaları tarifleri veriyordur eminim. Etkili olduklarına ve uzun denemeler sonucunda ortaya çıkan reçeteler olduklarına inanıyorum.

Ancak aynı şekilde bu tarifler de kişisel. Bu nedenle, problemleriniz doğrultusunda, daha önce deneyip memnun kaldığınız içerikleri kullanabilirsiniz ancak yeni tarifler için dikkatli olun. Özellikle yağlar ve baharatlar güçlü içerikler olduğu için cildinize büyük hasarlar verebilirsiniz.

Bol su için

Hemen hemen her yazımda özellikle vurgulamaya çalışıyorum bol su içmenin güzellik için önemini. Cildinizde bölgesel kurumalar, fazla yağlanma, dermatolojik rahatsızlıklar, sivilce, kılcal damar, kırışıklık ve daha çok sayıda problem olabilir. Her türlü problemin ortak tek ilacı bol SU! Bu nedenle günde 2-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Güzelliğiniz konusunda bireysel olmaya ve kendinizi inceleyip kendi analistiniz olmaya üşenmeyin. Yapacağınız ufak bir değişiklik, cilt sağlığınız konusunda çok etkili olabilir.

İlginizi çekebilir!

Fotoğraf: intothegloss.com



Simge Kamacı

1991 yılında, Ankara’da doğdu. 2014 yılında, lisans eğitimini burslu olarak girdiği Başkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra, inşaat sektöründe hizmet veren Rönesans Holding bünyesinde 2,5 yıl çalıştı. Eğitim hayatı boyunca özellikle kimya derslerine fazlasıyla ilgi duydu. Kozmetik ve bakıma olan ilgisini, kimyaya, tepkimelere ve bileşimlere olan ilgisi...



BLOOM SHOP