Hücresel zarara neden olan serbest radikal birikimi yani oksidatif strese karşı sahip olduğumuz en güçlü silahların başında antioksidanlar geliyor. Bedenimizin kendini koruyabilmek adına hücrelerin enerji merkezi mitokondrilerde sentezlediği en güçlü antioksidanlardan birisini de Koenzim Q10 oluşturuyor. Fakat bu güçlü antioksidanın sentezi çevresel etmenlerden ötürü sekteye uğrayabiliyor. Bu durumlarda bedenin oksidatif strese karşı koruma kalkanını yeniden yükseltmemiz gerekiyor. Koenzim Q10 nedir, faydaları nelerdir, takviyesi kimler tarafından hangi durumlarda kullanılmalıdır sorularını sizin için cevapladık!

Koenzim Q10 nedir?

Koenzim Q10 (“COQ10”) vücut tarafından sentezlenen, birçok gıdada bulunan ve takviye şeklinde dışarıdan da alınabilen bir enzimdir. Aktif antioksidan form olan ubiquinol ve vücudun kısmen ubiquinole dönüştüğü oksitlenmiş form olan ubiquinone olarak iki formda gelir.

Birçok Q10 takviyesinde bu iki form bir arada bulunur. Koenzimler, vücuttaki enzimlerin fonksiyonlarını destekleyen maddelerdir. Koenzim Q10, hücrelerin enerji üretimini sağlayan metabolik reaksiyonların işlemesinde büyük rol oynar. Vücudun her hücresinde mevcut olan Q10; böbrek, karaciğer ve kalp gibi daha yüksek enerji gereksinimi olan organlarda en yüksek konsantrasyonlarda bulunur.  

Yapılan araştırmalar, ek takviye şeklinde alınan bu enzimin vücut için faydalı olduğunu göstermektedir. Bu faydanın en büyük sebebi ise Koenzim Q10’in özellikle kalp kası hücrelerindeki, oksijen kullanımı ve enerji üretimindeki hayati rolünden kaynaklanmaktadır.

Koenzim Q10 ne işe yarar?

Kalp sağlığı için birçok yönden yararlı olup, LDL kolesterolün dengesinin korunmasına yardımcı olur, dolaşım sağlığının korunmasını sağlar ve kalp kasının işlevini destekler.

Koenzim Q10 ayrıca damar sağlığını destekleme konusunda da oldukça önemli bir işleve sahiptir. Ek olarak, Koenzim Q10 migren şiddetinin azaltılmasında ve sperm hareketliliğinin artmasında kullanılabilmektedir.

Koenzim Q10 faydaları nelerdir?

  • Kalp rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde, tansiyonun düşürülmesinde destekleyici bir rol oynar.
  • Diyabeti olan kişilerde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olabilir.
  • Migren ataklarının hafifletilmesine, frenkansının düşürülmesinde fayda sağlayabilir.

Koenzim Q10 eksikliğinin belirtileri nelerdir? 

Yapılan çalışmalar, enzimin eksikliğinin birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğunu göstermiştir. Bu enzim, kalp kası hücrelerinde yüksek konsantrasyonda bulunduğundan eksikliğinde, kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon gibi kardiyovasküler problemlerle kendini göstermektedir.

Kan şekerinin düzenlenmesi, diş eti sağlığı ve mide ülseri ile ilgili sorunların da COQ10 eksikliği ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kolesterol düşürme ilaçları kullananlar özellikle risk grubunda yer alırlar. Bunun sebebi de ilaçların Q10 sentezini engellemesidir.

Ne kadar Koenzim Q10 almamız gerekir?

Günlük beslenme düzenimizin parçası olarak ortalama 10-15 mg Q10 alabiliyoruz. Balık, kırmızı et, susam, soya ve kanola yağında çokça bulunan Q10’nin en uygun düzeyde alınabilmesi için ise ek takviyelere başvurmakta fayda var, ancak COQ10’in oldukça pahalı bir takviye olduğunu bilmenizde fayda var.

Kolesterol ilacı kullananlar veya ailesinde kalp hastalıkları olanlar günde en az 90 ila 120 mg COQ10 takviyesi almasını doktorlar önermekte. Bu dozaj, sağlıklı bireyler için de koruyucu önlem olarak kullanılabilir. Koenzim Q10 yağda çözünür, bu nedenle yağ içeren bir yemekle birlikte almak gerekir.

Fazla Koenzim Q10’nin zararı var mı?

COQ10’un toksisitesi konusunda sınırlı bir araştırma var. Örneğin Parkinson gibi özel hastalık durumları olan kişilerin günlük 1.200 mg’a kadar Q10 almaları yararlıyken, bazı araştırmalar 3.600 mg takviye alanların bazı bağırsak sorunları yaşadığını ortaya koymaktadır.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Dr. Andrew Weil, Mayo Clinic

Fotoğraf: http://www.thebrickkitchen.com/2017/08/pea-mint-poached-salmon-pesto-pasta/





BLOOM SHOP