Fotoğraf: WellandGood.com

Son zamanlarda gündeme sıklıkla gelen “soğuk terapisi” veya literatürdeki adıyla Kriyoterapi, her ne kadar buz dolu küvetleriyle göz korkutsa da deneyenler bir daha vazgeçemiyor. Bu sağlık trendi, sabahları soğuk duş alarak veya Kriyoterapi merkezlerinde soğuk küvetlere girerek uygulanabiliyor. Sizin için kriyoterapinin faydalarını araştırdık!

Kriyoterapi nedir?

Düşük sıcaklıkları tedavi amaçlı kullanan bu sistem aslında 1700’lerden beri bir tedavi yöntemi olarak kabul ediliyor. Uzun zamandır sporcuların yoğunlukla uyguladığı, fakat günümüzde popülaritesini arttırarak herkese hitap etmeye başlayan bu buz banyolarının sağlık üzerindeki olumlu etkileri hem zihinsel hem de fiziksel boyutta kendini gösteriyor. Kişinin ihtiyacına göre -150 derece ve +10 derece arasında değişen sıcaklıklarıyla bütünsel sağlığı vadeden Kriyoterapi’nin insanlar üzerindeki olumlu etkileri neler?

Kriyoterapi faydaları neler?

1. Sakatlık ve yaralanmalara etkisi

Profesyonel sporcuların ve atletlerin oldukça aktif bir şekilde kullandığı Kriyoterapi aslında birçoğumuz tarafından tedavi amaçlı uygulanan bir yöntem.

Sakatlanan kaslar ve zarar gören dokular üzerine buz torbası uygulamak düşük sıcaklıkların tedavi edici etkisin kullanılmasının günlük bir örneği. Fakat buz torbaları yerine buz dolu küvetlerin kullanılması sıcaklığı daha düşük ve etki alanı daha büyük olmasına, dolayısıyla da sağlık üzerindeki etkilerinin artmasına neden oluyor.

Damarları sıkılaştıran düşük sıcaklıklar kaslardaki şişkinliğin azalmasını da sağlıyor. Ayrıca oksijen sirkülasyonunu hızlandırarak yoğun aktivite sonrasında kas dokularında biriken ve ağrılara neden olan laktik asitin atılmasına da yardımcı oluyor. İyileşme sürecini rahatlatan ve hızlandıran bu sistem kaslarda oluşan enflamasyonu hedef alıyor.

İlginizi çekebilir: Spor Yapanların Proteinler Hakkında Bilmesi Gereken 8 Şey

2. Bağışıklık sistemine etkisi

Düşük sıcaklıklar, insan vücudunda kendiliğinden bulunan ve hastalıklara karşı savaşan lökositlerin sayısını ve etkilisini arttırıyor. Ayrıca günlük olarak soğuk duş almanın kanser oluşumunu engelleyen hücrelerin sayısını ve etkisini arttırdığı da biliniyor.

3. Beyin fonksiyonları ve ruh haline etkisi

Soğuk terapisinin odaklanmayı geliştirdiği biliniyor. Ayrıca sinir sistemini düzenleyen ve vücuttaki endorfin miktarını genel anlamda arttıran bu sistem uygulayan kişinin kendini daha iyi hissetmesini de sağlıyor.

Beyinde salgılanan, vücudu harekete hazır hale getiren ve odağı güçlendiren noradrenalin oranının yükselmesine yardımcı olan soğuk duş beyin yapısını da aktifleştiriyor. Ciltteki soğuk reseptörlerinin uyarılmasıyla vücutta oluşan elektrik sinyalleri beyinin düzenli olarak uyarılmasına ve beyin üzerinde “antidepresan” bir etki oluşmasına neden oluyor.

İlginizi çekebilir: Beyin Sisi (“Brain Fog”): Bilinç Bulanıklığı Hali

4. Enerji, metabolizma ve kilo vermeye etkisi

Vücuttaki adrenalin, endorfin ve noradrenalin salgılarının artmasına neden olan soğuk duş, kişinin enerji miktarının yükselmesin ve zihninin berraklaşmasına yardımcı oluyor. Bu durum adrenalin patlaması olarak da adlandırılıyor. Ayrıca metabolizma hızını arttırdığı bilinen bu sistem kilo vermeyi de teşvik ediyor.

5. Enflamasyona etkisi

Düşük sıcaklıkların vücuttaki enflamasyon oranını düşürdüğü biliniyor. Bu şekilde organ ve doku sağlığının korunması ve zarar görmüş dokuların iyileşmesi destekleniyor.

İlginizi çekebilir: Enflamasyon Belirtileri ve Korunma Yöntemleri





BLOOM SHOP