Havaların soğuması ve sert rüzgarların başlamasıyla elleriniz, dudaklarınız, yüzünüz ve vücudunuzun hassas bölgelerinde gerginlik hissi ve cilt kuruluğu problemleri başlamış olabilir. Cilde ihtiyacı olan nemi sağlamak ve bol su içmek gibi birçok faktör cildi diri ve genç tutmaya yardımcı oluyor. Peki soğuk havalarda kuru cilt bakımı nasıl yapılır? Cilt sağlığınız için dikkat etmeniz gereken detayları sizler için araştırdık!
İlginizi çekebilir: Soğuk Havalara Karşı En Etkili Cilt Bakım Ürünleri
Kuru cilt bakımı nasıl yapılır?
1. Bulunduğunuz ortamdaki havanın nemli olmasına dikkat edin
Kuru hava, kuru bir cilt demek. Havadaki su oranının az olması cilt kuruluğuna ortam hazırlıyor. Dr. Angela Lamb, cildin bedenimizdeki suyu içeride tutmak için bir bariyer olduğunu ve kuru havada bedendeki suyun hızlıca buharlaştığını söylüyor.
Bu nedenle evinizde, özellikle de odanızda havanın kurumasını engelleyen nemlendirici makineler kullanarak cilt sağlığınızı korurken aynı zamanda daha kaliteli bir uykuyu garanti altına alabilirsiniz.
2. Hassas ürünler kullanın
Dermatologlar, soğuk aylarda kullanılan kişisel bakım ürünlerine diğer aylara göre daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Bazı ürünler cildi temizlerken nem oranını da azalttığı için nem dengesi bozulan cilt soğuk havayla karşılaştığında kuruluk problemiyle karşı karşıya kalabiliyor.
Cildinizi temizlerken ihtiyaç duyduğu nemden mahrum bırakmamak için ürün satın alırken uzman tavsiyelerine kulak vererek cilt tipinize en uygun bakım ürünlerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Doğru Güzellik Ürünü Seçimi Nasıl Yapılır?
3. Beslenme düzeninize dikkat edin
Bağırsak sağlığı ile cilt sağlığı arasında önemli bir bağlantı bulunuyor. Günlük olarak aldığınız sağlıklı yağ miktarı, cilt kuruluğu probleminizle savaşmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle yağ bakımından zengin ceviz, fındık gibi kuruyemişler, avokado, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi zengin gıdalarla cildinizi içeriden beslemeyi tercih edebilirsiniz.
Bunların yanı sıra çok fazla alkol, kahve ve çay tüketimi de vücuttaki suyu emerek dehidrasyona neden olduğu için özellikle kış aylarında bu içeceklerin tüketimini minimuma indirmeye özen gösterebilirsiniz.
4. Cildinize takviyede bulunun
Kış aylarında kuru cilt bakımı için esansiyel yağlar veya katkı maddesi içermeyen bakım ürünleriyle cildinize takviye yardımda bulunmanız şart. Jojoba yağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı, okaliptüs yağı gibi çeşitli yağlar cildinize gerekli nemi kazandırırken doğal bir ışıltı vermeye yardımcı olur.
Ayrıca cilde faydalı asit takviyesi yaparak da derinin hücre yenilenmesi işlemini hızlandırmak isteyebilirsiniz. Bunun için sütten elde edilen laktik asit, acı bademden elde edilen mandelik asit ve elmadan elde edilen malik asiti tercih edebilir, herhangi bir alerjiniz olmaması durumunda bir dermatolog tavsiyesiyle gece bakımınızda bu asitleri cildinize uygulayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Aromaterapi Yağları Yeni Botoks Yöntemi Mi?
5. Sıcak sudan kaçının
Soğuk havalarda çok sıcak suyla yıkanmak ciltte çatlakların oluşmasına neden olabilir. Bu durumda bedendeki su daha çabuk buharlaşır ve cildinizde kuruluğa bağlı olarak tahriş, hassasiyet, dökülme ve kaşıntı gibi rahatsızlık verici durumlar ortaya çıkabilir.
Çok sıcak suyun vücutta dehidrasyona neden olduğunu söyleyen doktorlar, her mevsim ılık suyla duş almanın cildiniz için daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Eğer sıcak suyla duş almaktan vazgeçemiyorsanız Dr Melda Isaac’ın sizler için önerisi, duş alırken banyo kapısını kapalı tutarak duştan çıkıp kurulandıktan sonra bir süre banyo içerisindeki buharda cildinizi doğal olarak nemlendirmeniz!
6. Cildinizi soğuk havaya maruz bırakmayın
Cildiniz kuruduğunda özellikle soğuk havaya çok fazla temas etmemesine özen göstermeniz gerekiyor. Hassasiyet halindeki cilt, soğuk havayla bir araya geldiğinde en ufak bir koşulda daha fazla kurumaya başlıyor.
Örneğin dudaklarınız kuruduysa soğuk havada dudaklarınızı yalayarak nemlendirdiğinizde dudaklarınızdaki çatlakları daha fazla arttırmış, kuruyan ellerinizi yıkadığınızda ise ellerinizdeki gerginliği ve kuruluk oranını iki katına çıkarmış oluyorsunuz.