YAZAN: MİRAY AKIN

İlişkilerle ilgili çoğu kişinin ortak bir görüşü varsa o da flört döneminin ilişkinin en güzel evresi olduğu olabilir. Birçok kişi ilgi ve sevgiyle çevrelenmeyi sevse de bu durum aşırıya kaçtığında yani partneriniz tarafından yoğun bir sevgi bombardımanına tutulduğunuzda sizi kendisine bağımlı hale getirmeye çalışan biriyle karşı karşıya olabilirsiniz. “Aşırı” sevgi görünümlü bir manipülasyon taktiği olan love bombing nedir, sizin için araştırdık!


Love bombing nedir?

Aşk çoğu zaman hislere bağlı olsa da sevgi bombardımanına tutulmak aşkın bir parçası değil duygusal şiddetin bir türü olarak karşımıza çıkabiliyor.

Türkçeye sevgi bombardımanı olarak geçen love bombing ise ilişkideki sınırı çizmemiz gerektiğini gösteriyor. Tanışır tanışmaz ağızdan çıkan “seni seviyorum, hayatımın aşkısın” gibi cümleler, hediyeler ve iltifatlarla aşırı sevgiye maruz kalmak olarak tanımlanıyor. Sonucunda ise hayal kırıklığına uğramış, güveni zedelenmiş bir kurban doğuyor.

Manipülasyonun gizli silahı Love bombing’e maruz kaldığınızı nasıl anlarsınız?

Arzulandığımızı, sevildiğimizi hissetmek çok güzel bir duygu. Temel ihtiyaçlarımızdan da biri. Ancak söz konusu love bombing olduğunda bu duygulara gerçekçi bir şekilde yaklaşmak yerine onları bir araç olarak kullanan “love bomber” ile karşı karşıya kalmak mümkün olabiliyor. Peki, sevgi ifadesinin gerçek mi yoksa manipülatif bir taktik mi olup olmadığı nasıl anlaşılıyor?

Sürekli iletişim halinde olma çabaları varsa

Love bombing uygulayan kişi, sosyal medya ve telefon gibi bütün iletişim kaynaklarını kullanarak karşısındakini 7/24 mesaj, arama bombardımana tutar. Eğer bu aramalar, tek taraflı ve bunaltıcı bir hal aldıysa love bombing’e maruz kalıyor olabilirsiniz.

Sizi ruh eşi olduğunuza inandırmaya çalışıyorsa

Kimilerine göre herkesin bir ruh eşi var. İster bu kavrama inanıyor olun ister şüphe duyun, karşınızdaki kişi eğer size devamlı olarak hatta birbirinizi tanıdığınız ilk günden beri ruh eşleri olduğunuza inandırmaya çalışıyor ve birlikte olmadan asla mutlu olamayacağınıza dair imalarda bulunuyorsa, love bombing söz konusu olabilir.

Sürekli ilginizi bekliyor ve bağlılık yeminleri ediyorsa

Her ne kadar birlikte olmak demek birlikte bir şeyler paylaşmayı beraberinde getiriyor olsa da bu, bunun sürekli olması gerektiği anlamına gelmiyor. Ancak o sizi “çok sevdiği” için devamlı olarak onunla olmanızı istiyor, işiniz veya başka bir planınız varsa o an odağınız onda olmadığı için sinirleniyor ve size suçlu hissettiriyorsa, sizi manipüle etmeye çalışıyor olabilir. Bunun yanı sıra sürekli birbiriniz olmadan yapamayacağınızı söylüyor ve tanıştığınız ilk günden itibaren evlilik gibi ciddi kararları acele ile almaya çalışıyorsa, dikkat etmeniz gerekebilir.

Sizi sürekli hediyelere boğuyor ve abartılı iltifatlarda bulunuyorsa

Her birimiz ilişki içerisinde olduğumuz kişiden güzel sözler duymak, hediyeler ile hatırlandığımızı görmek isteriz. Ancak bir love bomber, sizi sürekli ve pahalı hediyelere bir nevi onlara karşı kendinizi borçlu hissetmeniz için boğabilir. Bunun yanı sıra özellikle daha ilişkinizin başında “sen mükemmelsin“, “sadece seninle olmak istiyorum” gibi abartılı cümleler kuruyorsa, bu sözlerin gerçekçi olup olmadığını sorgulamanızda yarar olabilir.

Sınırlarınızı umursamıyorsa

Bitmek bilmeyen sevgi bombardımanı sonucunda geriliyor ve kendinizi huzursuz hissettiğinizde bunu ona biraz yavaşlaması için söylüyorsanız, bir love bomber, bu tepkiniz sonrasında yoğun bir üzüntüye kapıldığını söyleyebilir. Sınırlarınıza karşı tepkisiz kalıyor ve bu sınırlarla ilgili sizi, “sen beni sevmiyorsun” veya “sana bir şey olmasından endişelendiğim için böyle davranıyorum” gibi cümlelerle manipüle etmeye çalışıyorsa, istediğini elde etmeye çabalayan bir sevgi manipülatörü ile birlikte olabilirsiniz.

Neden love bombing oldukça tehlikeli?

Kulağa güzel sözcüklerle şımartılmak güzel geliyor olsa da Travma terapisti Tabitha Westbrook‘a göre, çoğu zaman, love bombing, bir narsist tarafından sevgi bombardımanına maruz kalan kişinin kontrolünü ele geçirmek için yapılması durumu. Kazanılan bu güç ise pekiştirilmiş bir egoyu meydana getiriyor.

“Bir insanın sizi 2 hafta içinde dünyadaki her şeyden daha çok sevmesi pek olası değil. Ya da iki gün. Veya 2 saat. Hatta 2 ay bile.” diye açıklayan Westbrook, love bombing’in amacının ise karşı tarafı bir nevi diğerine karşı bağımlı ve yükümlü hale getirmek olduğunu söylüyor. Bu da dolayısıyla love bombing’in görünenden çok daha tehlikeli bir boyutta olduğunu gösteriyor.

İlişki terapisti Sasha Jackson‘a göre ise sevgi bombardımanı karşısında vücutta dopamin ve endorfin salgılanıyor, bu da bu eylemlerin bizi iyi hissettirmesini sağlıyor.

Ancak Jackson’a göre love bombing’e maruz kalmak, bize kendimizi bir nevi ilişkide olduğumuz kişiye karşı borçlu hissettireceğinden sağlıklı sınırlarımızı aşmamızı sağlayıp mental sağlığımıza da zarar verebiliyor.

Love bombing daha çok narsistlerde görülüyor

Psikoterapist Ami Kaplana göre ise love bombing büyük ölçüde bilinçsiz bir davranış ve herkes bu yeteneğe sahip ancak bu davranışın narsistler arasında daha yaygın olduğunu belirtiyor.

Love bombing diğer kişiyi elde etmekle ilgilidir. Daha sonra, kişiyi gerçekten elde ettiklerini hissettiklerinde ve ilişkide kendilerini güvende hissettiklerinde, narsist tipik olarak değişir ve çok zor, küfürbaz veya manipülatif hale gelir.

Ami Kaplan

Psikolog Dr. Jessica January Behr ise love bombing ile narsist kişinin karşısındakinin ona karşı duygusal, fiziksel ve finansal bir bağımlılık geliştirmesini amaçladığını söylüyor. Bu davranışın temelinde narsisistik davranışın merkezinde de görülen idealleştirme ve değersizleştirme döngüsünün yer aldığını da ekliyor:

Bu, narsistin öz-değerinin o kadar düşük olduğu ve öz-değerlerini korumak için ihtiyaç duyduğu karşılıklı sevgi ve şefkati alabilmeleri için sevgi bombardımanı ile aşırıya kaçtıkları öğrenilmiş bir davranış kalıbıdır.

Dr. Jessica January Behr

Love bombing’e maruz kalınırsa ne yapmak gerekir?

Karşı karşıya olduğunuz durumun love bombing olduğunu fark ettiğinizde, sınırlarınızı net bir şekilde koymanız ve onunla olan iletişiminizi kesmeniz gerekiyor. Kaplan’a göre bazen manipülatif bir insanla birlikte olduğunu kabul etmek kimileri açısından zor olabiliyor. Ancak bu gerçeği kabul etmek adına ilişkiye objektif bir şekilde yaklaşabilecek bir terapistten yardım alınmasını öneriyor.

Unutmayın, birine güvendiğiniz için suçlu değilsiniz. Bu sebeple kendinize acımak veya kızmak yerine muhakkak destek almayı deneyin. Sizinle aynı durumları yaşamış kişilerle görüşmek atacağınız doğru adımlardan biri olabilir. Sınırlarınızı ihlal eden bu durum karşısında ayrılmaktan korkuyor veya daha sonrası için endişe ediyorsanız arkadaşlarınızdan, terapistinizden, ailenizden ve bu durumlar için özel olarak çalışan kurumlardan destek almayı ihmal etmeyin.



Miray Akın

1994 yılında Ankara'da doğan Miray, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Ardından Hacettepe Üniversitesinde Pazarlama üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. İnsan ve hayvan haklarına olan ilgisi, onun birçok sivil toplum örgütünde aktif bir şekilde rol almasını sağladı. Kendisini yazı yazarak ifade eden biri olarak sözlerini kaleme dökmeye tutkun...



BLOOM SHOP