Sağlıklı bir kadının ayda 1 kere yaşadığı menstrüasyon dönemi vücutta oldukça fazla değişikliğe neden oluyor. Ağrılar, kramplar, ani ruh hali değişiklikleri, rahatsız hissetmek, enerji düşüklüğü ve benzeri pek çok değişimi beraberinde getiren menstrüasyon dönemi kadınların vücudunu tamamıyla etkisi altına alıyor. Bu dönemde sıklıkla gözlenen iştah artışı ise akıllara bir soru getiriyor: Menstrüasyon döneminin metabolizma hızına etkisi oluyor mu?

Açlık hissinin artışı

Ay boyunca değişen hormon seviyelerine göre gerçekleşen menstrüasyon döngümüz hormon dalgalanmalarıyla beraber iştahımızı oldukça fazla etkiliyor. Uzmanlara göre bu iştah artışının altında vücudumuzun normal şartlarda yaktığından daha fazla kalori harcıyor olması yatıyor. Yani menstrüasyon döneminin hemen öncesinde ve sırasında oluşan açlık krizlerinin ve yüksek kalorili gıda aşermelerinin nedeni vücudun normalde olduğundan daha fazla kalori harcıyor olması.

İlginizi çekebilir: Regl Döneminde Mutlaka Tüketilmesi Gereken 6 Yiyecek

Evet, metabolizmamız etkileniyor!

Menstrüasyon öncesi vücutta oluşan hormon dalgalanmalarından en fazla etki gören hormonlar, progesteron ve östrojen seviyeleri oluyor. Fakat insan vücudu maksimum kaloriyi tam da bu dönemden iki hafta önce harcamaya başlıyor. Yani bir kadının bazal metabolizması aslında menstrüasyon kanamaları başlamadan iki hafta önce en hızlı haline ulaşıyor ve kanamalar başlayana kadar bu yüksek tempoyu sürdürüyor.

Vücudun menstrüasyon dönemi öncesi hazırlık sürecinde artan hormonlarla BM hızı yüzde 10-20 arası artış gösteriyor. Menstrüasyon kanamalarıyla beraber hormonların dibe vurması ise BM hızını normal haline düşürüyor.

Hareket etmek

Metabolizma hızındaki bu yükselişe ayak uydurabilmek adına hayatımızın içindeki sporu doğru ayarlayabilmek çok büyük bir önem teşkil ediyor. Doğal olarak fonksiyonlarını devam ettirebilmek için daha fazla kalori harcamaya başlayan vücudu gereğinden fazla yormamak ama sedanter bir hayat da yaşamıyor olmak önemli. Bu dönemde sporu abartmak, hormonlar, iştah ve kalori ihtiyacıyla birleşerek vücutta yağ stoklanmasında artış ve kas kütlesinde azalmaya neden olabiliyor.

HIIT egzersizler menstruasyon döngüsünün birinci yarısı (kanamalardan hemen sonra) için uygunken, yoga, yürüyüş ve pilates tarzı aktiviteler bu döngünün ikinci yarısında daha uygun oluyor.

Menstrüasyon döngüsünün ikinci yarısında kan şekeri seviyelerinde düşüş gözleniyor. Bu da stabil bir kan şekeri seviyesi için daha fazla kalori almak anlamına geliyor. Yani kadınlar menstruasyon döngüsüne bağlı olarak daha fazla kalori harcıyor, fakat bu duruma menstruasyon kanamaları neden olmuyor.

İlginizi çekebilir: Regl Döneminde Yapılabilecek 4 Egzersiz Yöntemi

Gıda tercihi

Menstrüasyon dönemlerindeki aşermelerde genellikle yöneldiğimiz şekerli ve karbonhidrat deposu gıdalar gün içindeki ve hatta dönemsel enerjimizi korumamız açısından pek de uygun değil. Anlık olarak tatmin sağlasalar da düşmeye meyilli olan kan şekerinde ani oynamalara ve beklenmeyen düşüşlere sebebiyet verebiliyorlar.

Bunun yerine gün içinde belli aralıklarla küçük öğünler tüketmek iştah kontrolünde oldukça etkili olabiliyor. Aşırı acıkmayı, kalori kıtlığını ve aşermeleri engelleyen bu metodu uygulayarak fazla kalori harcanan ve dolayısıyla fazla acıkılan bu dönemlerde iştahı baskılamak mümkün olabiliyor.

İlginizi çekebilir: Doğum Kontrol Hapı Nedir? Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?





BLOOM SHOP