Yine regl günleri geldi çattı; kendinizi yorgun, hassas ve keyifsiz hissediyorsunuz. Canınız bir şey yapmak istemiyor, işe gitmek zor geliyor, dışarı çıkmak cazibesini kaybediyor hatta egzersiz yapmak da tam bir külfet haline geliyor diyelim. Bu konuda yalnız değilsiniz! Sizin gibi binlerce kadın regl dönemini keyifsiz geçiriyor. Peki uzmanlar regl döneminde yapılması gerekenler hakkında nasıl bir tavsiyede bulunuyor?

Özellikle periyot döneminde egzersiz yapmak hem fiziksel hem de zihinsel olarak sizi rahatlatmaya yardımcı oluyor. Oksijen alışverişini arttırması, endorfin hormonunu harekete geçirmesi, acı algısını değiştirmesi ve regl kramplarının hafiflemesine yardımcı olması gibi sebeplerle regl dönemlerinde egzersiz yapmak uzmanlar tarafından ciddi şekilde tavsiye ediliyor.

Ancak, bazı egzersizler spesifik olarak diğerlerinden ayrılarak bu dönemde ortaya çıkan semptomları azaltmada diğer egzersiz türlerine göre çok daha etkili oluyor. Baş ağrısı, kramplar, uykusuzluk, anksiyete ve depresyon gibi PMS dönemi semptomlarını azaltmaya yardımcı olan egzersiz türlerini sizler için araştırdık.

1. Kan akışını hızlandıran kardio

Uzmanlara göre koşu, bisiklet, boks ve bunun gibi kondisyon güçlendirici egzersizler kalp atış hızınızı arttırarak kan akışınızı düzenliyor ve vücudunuza enerji depolanmasına yardımcı oluyor.

Spor eğitmeni olan Sia Cooper’a göre düzenli kardio yapan kadınlarda dönemsel PMS semptomları daha hafif düzeylerde seyretmektedir.

Koşu ya da bisiklet gibi sporlar sizin için özellikle bu dönemlerde çok zorlayıcıysa tempolu yürüyüşleri tercih ederek işe başlayabilirsiniz.

2. Açma germe desteğiyle pilates

Grup fitness eğitmeni Cassey Ho, PMS dönemi şikayetlerinin pilates kapsamı altında yapılan esneme, açma ve germe hareketleriyle çok daha aza indirgendiğini vurgulamaktadır.

Kaslarınızı, eklemlerinizi ve kalçalarınızı esneten pek çok hareketle vücudunuzdaki dolaşımı olumlu yönde etkileyebilir, köpek pozu ve çocuk pozu gibi bedeninizi rahatlatan pozlarla dönemsel şikayetlerinizi minimuma indirebilirsiniz.

3. Acıyı hafifleten yoga

Uzmanlara ve yapılan araştırmalara göre, acı ve ağrı hissini azaltmak ve aklımızdan uzaklaştırmak için başka şeylerle ilgilenme ya da farklı konulara odaklanma fikri oldukça faydalı. Ayrıca kendiniz için güzel bir aktivite yaptığınızda veya bir hobi edindiğinizde mutluluk hormonlarınız harekete geçiyor ve otomatik olarak kendinizi çok daha iyi hissediyorsunuz.

Hiçbir egzersiz listesi yoga hareketleri olmadan tamamlanmış sayılmaz. Özellikle dolaşımı hızlandırmak ve ağrıları azaltmak için bir yoga türü olan Vinyasa oldukça faydalıdır.

Pelvik bölgenizin rahatlaması için angle pozları ve güvercin duruşu önerilmektedir. Oldukça basit bir poz olan çocuk pozu bile rahatlamanıza ve vücudunuzdaki gerilimin azalmasına büyük ölçüde yardımcı olur.

4. Regl döneminde vazgeçmek zorunda olmadığınız güç arttırıcı antrenmanlar

Ağırlık kaldırma regl dönemlerinin ilk günlerinde tavsiye edilmemekte çünkü kas enflamasyonu vücudunuzun su tutma özelliğini daha kötü hale getirebilir.

Ancak antrenmanlara ara verme süresini çok uzun tutmamanız gerekir. Çünkü uzun vadede yaptığınız güç arttırıcı antrenmanlar hem fiziksel hem de zihinsel olarak sizi geliştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olur. Bu pozitif etkilerden menstrüasyon döngünüz de olumlu yönde etkilenir. Dikkat etmeniz gereken tek nokta; vücudunuz halsiz olduğunda onu çok fazla zorlayarak ağır antrenmanlara maruz bırakmamak. Yeterli miktarda ve doğru oranda antrenman hem doğal döngünüzü korur hem de periyot dönemlerinin spor hayatınızı negatif yönde etkilememesini sağlar.

Vücudunuzu dinlemeli, isteklerini anlamalı, vücut tepki gösteriyorsa bu tepkileri dikkate almalı ve gerektiği noktalarda yavaşlayarak durmalısınız. Egzersizlerinizi doğru zamanda ve doğru metotlarla yaptığınızda bedeninize ve ruhunuza olan etkilerini kısa zaman içinde fark edeceksiniz.





BLOOM SHOP