Odaklanma sorunu hayat biçimimizi önemli ölçüde etkileyen bir durumdur. Odaklanma sorununu ve bu sorundan sıyrılmanın yollarını sizin için araştırdık!


Odaklanma sorunu nedir?

Sabah uyandınız, daha güne başlamadan kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Ofise geldiniz, yapmanız gereken işler önünüzde yığılmış duruyor. Kafanız o kadar dolu ki, hangi işe başlayacağınıza karar veremiyorsunuz. Dahası, başlasanız da dikkatiniz o kadar çok dağılıyor ki devamını getiremiyorsunuz. İşler gelmeye devam ediyor ve her işi çok küçük bir zaman aralığında yapmak durumunda kalıyorsunuz. Odaklanma sorunu ayrıca kaygı ve stresle buluşuyor. Bu durum size de tanıdık geldi mi?

Odaklanma sorunu belirtileri

Eğer aşağıdaki cümleler size tanıdık geliyorsa, odaklanma sorunu yaşıyor olabilirsiniz:

  • Konsantre olmaya çalışıyorum, ancak kısa süre sonra kendimi bambaşka şeyler düşünürken buluyorum.
  • Çalışırken dikkatimi toplamakta zorlanıyorum.
  • Zihnim bir düşünceden diğerine koşuyor.
  • Başladığım işi bitiremiyorum.
  • Bir düşünceye birkaç dakikadan daha fazla odaklanamıyorum.
  • İşleri sürekli erteliyorum. Uzun süre konsantre olamadığım için bir işi bitiremeden diğerine başlıyorum.

Bu düşünceleri hepimiz belirli aralıklarla düşünürüz. Ancak bu düşünce sizin genel durumunuz haline geldiyse ve yaşam kalitenizi ciddi anlamda düşürmeye başladıysa, odaklanma sorunu hakkında önlem alma zamanınız gelmiş olabilir. İşte odaklanma sorunu karşısında uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem:

Odaklanma sorunu nasıl çözülür?

1. Farkında olun

Elinizdeki işleri zamanında bitiremeyeceğinizi fark ettiyseniz bu konuda endişelenmeyi bırakın ve zihninizi neyin oyaladığına odaklanın. Bu yöntem, iyileşmeye başlamadan önce atmanız gereken ilk adımdır.

2. Yapılacaklar listesi hazırlayın

Önceliklerinizi sıraya koyun. Neyi önce bitirmeniz gerektiğine, neyi erteleyebileceğinize karar verin. Listenizi kronolojik olarak düzenlemeye çalışın. Alışkanlık edinene kadar her gün bu listeyi yapmayı tekrarlayın. Bitirdiğiniz her iş için kendinize sizi motive edecek küçük bir ödül verin.

3. Büyük görevleri bölümleyin

Yapılacak işlerinizi bir kez yazdıktan sonra, büyük görevleri daha küçük parçalara ayırın. Böylece büyük görevler karşısında strese girmeden küçük işlere daha kolay odaklanabilirsiniz.

4. Önceliklendirmeyi öğrenin

İşlerinizi bir kez küçük parçalara böldükten sonra, onları aciliyete göre sıralandırmayı öğrenin. Böylece o an için neyin önemli olduğuna, neyi ilk önce yapmanız gerektiğine daha rahat karar verebilirsiniz.

5. Meditasyon yapın

Kısa zamanda bitirilmesi gereken işler ve bitmek bilmeyen yapılacaklar listeleri sizi strese sokar. Bu stresi yönetebilmek için meditasyon yapmayı deneyin. Meditasyon, odaklanma sorunu için en büyük yardımcıdır. Bir kez kendinize odaklanmayı öğrendikten sonra, işlerinize odaklanmayı da kolaylıkla başarabilirsiniz.

6. Dikkat dağıtıcılardan uzak durun

Televizyon, internet, sosyal medya ve bilgisayar oyunları başlıca dikkat dağıtıcılardır. Televizyon kumandanızı uzaklaştırın, telefon bildirimlerinizi kapatın, oyun konsolunu göremeyeceğiniz bir yere koyun. Bu dikkat dağıtıcılar gözünüzün önünde olmadığında odaklanma sorunu daha kolay aşılabilir.

7. Egzersiz yapın

Kısa bir yürüyüş, birkaç yoga pozu ya da fitness salonunda eğlenceli bir ders, iş stresini yenmenize yardımcı olur. Kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızda, yapacağınız işlere de daha rahat odaklanabilirsiniz.

8. Uykunuzu alın

Uykusuzluk, odaklanma sorunu için önemli bir tetikleyicidir. Zihin uykusunu alamadığında yorgun olur. Yorgun zihinle iş yapmak mümkün değildir. İyi bir gece uykusu, zihninizin yapacağınız işlere daha rahat odaklanmasını sağlar.

9. Dengeli beslenin

İşlerinizi tamamlayabilmek için öğle yemeğini atladığınız zamanlar oluyor mu? Bu yolla kısa vadede işinizi daha hızlı bitirebilirsiniz. Ancak uzun vadede bedeninizi ve zihninizi daha fazla yorar, konsantre olmakta zorlanır hale getirirsiniz. Vitamin ve mineral değerleri yüksek, dengeli bir beslenme planı; odaklanma sorunu için yardımcı olur.

Güne iyi bir kahvaltıyla başlangıç yapın, gün boyu yeterince su içtiğinizden emin olun ve işlerinizin arasında kısa molalar verin. Böylece hem yapılacaklar listenizi daha hızlı tamamlayabilir hem de yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP