Kendinizden mutlaka bir parça bulabileceğiniz, iç huzurunuzu arttıracak ve kendinizi keşfetmenize yardımcı olacak 5 özel kişisel gelişim kitabını sizler için hazırladık!

Sevme Sanatı – Erich Fromm

“Sevgi şifadır. Sevgi güçtür. Sevgi değişimin mührüdür.” Mevlana

Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozof olan Erich Fromm’un “Sevme Sanatı”, Fromm’un “Bu kitabı okuyarak sevme sanatına ilişkin hazır bilgiler edinmek isteyenler düş kırıklığına uğrayacaklardır.” ön sözleriyle başlıyor.

Fromm, bu kitabı ile sevmeyi bir araç olarak değil, hepimizin açlığını çektiği sevgi hissini bir sanat olarak ele alıp üzerine düşündürmeyi amaçlıyor.

“Sevmenin sanatı olur mu?” diye soruyorsanız evet sevmek, tıpkı yaşamak gibi bir sanat. Şarkılarla, filmlerle hayatımızın her noktasına bu duyguyu yayıyoruz fakat sevginin kendisinin öğrenilecek bir şey olduğunu kabul etmiyoruz.

Fromm herkesin sevmeye dair çok şey bildiğini fakat uygulamada eksik kaldığını belirterek, bu anlamda okura yardımcı olacak tüyolar veriyor. Sevmeyi erteliyor, sevmemeye odaklanıyor, sevecek bir şey bulamıyorsanız “Sevme Sanatı”nı bu ay okunacaklar listesine ekleyin.

Büyük Düşünmenin Büyüsü – David J. Schwartz

Motivasyon konusunda uzman olan David J. Schwartz, “Büyük Düşünmenin Büyüsü” kitabı ile başarısızlığın kaynağını irdeliyor. Bireylerin tutumlarının zekadan çok daha önemli olduğunu belirten Schwartz, bizleri başarısızlığa sürükleyen davranışları değiştirmek için öneriler sunuyor.

Schwartz büyük düşünme eyleminin, en ufak işlere dahi uygulanması gerektiğini, kişilerin yaratıcılıklarını basit gördükleri konularda da konuşturabileceğini söylüyor. Bir işe başlarken, “Sağlığım bozuk.”, “Zeki değilim.”, “Bu iş için çok gencim/yaşlıyım.”, “Zaten benim talihim kötü.” gibi cümleleri kuruyorsanız mazeretlerinizi yıkacak bu kitabı hemen edinin!

Şu Hortumlu Dünyada Fil Yalnız Bir Hayvandır – Ahmet Şerif İzgören

Ahmet Şerif İzgören, aslında hep bildiğimiz ama uygulamada başarısız olduğumuz şeyleri bize hatırlatıyor. Bunu o kadar yalın bir biçimde yapıyor ki, bir kitaptan etkilenmek için yüzlerce sayfa okumak gerekmediğini anlıyorsunuz.

Kitapta yer alan hikayeler, kitap bitiminde sizi düşüncelere itiyor ve ertelediğiniz bazı şeyleri görmenizi sağlıyor. Düşüncelerini okuyucuyla sohbet eder gibi aktaran İzgören, tebessüm etmenin gücünü hatırlatıyor, samimiyetsiz yüzlerle inatlaşıyor.

Biraz gülümsemeye ihtiyacınız varsa, hayatta bir şeyler kaçırdığınızı düşünüyor ve yakalamakta zorlanıyorsanız bu kısa mola size çok iyi gelecek!

Çözüm Olmak – Darel Rutherford

Sorunların arasında boğulmak mı, yoksa çözüm olmak mı?

Darel Rutherford, Evrenden Torpilim Var kitabının yazarı Aykut Oğut’un hocası olmasıyla biliniyor fakat kendisi çok önemli bir kişisel gelişimci. Rutherford, “Çözüm Olmak” kitabında bireylere başka kimseye ihtiyaç duymaksızın var olabilmeyi öğretmeyi amaçlıyor.

Genellikle bir sorunla karşılaşıldığında, çözüm yolları aramamız gerektiği söylenir ve çözüm bulmak için dışarıya yöneliriz. Rutherford, farklı olarak çözümün kendisi olmayı öğretiyor. “Eğer bir probleminiz olmasaydı, şu an kim olurdunuz?” gibi sorular sorarak okuyucuyu düşündürmeye yöneltiyor. Bu sorular, üretilen bahanelerle yüzleşmeyi, problem olarak görülen şeylerin gerçek problemler olmadığını anlamayı sağlıyor.

Kitap, başkaları ile ilgilenmiyor, okuyucunun kendi alışkanlıklarına yönelik değişimini öğütlüyor. Başkalarından size iyi gelecek şeyler bekliyor, ihtiyaçlar silsilesi oluşturuyor, şikayet cümlelerini sıkça kullanıyorsanız kendi çözümünüz olmaya başlamanız gerekiyor olabilir. Bunu “Çözüm Olmak” ile başarabilirsiniz!

Duygusal Zeka – Daniel Goleman

Daniel Goleman, kendisini duygusal zeka (eQ) konusunda araştırmalara adamış Amerikalı, başarılı bir psikolog. Goleman’a göre insan türü varlığını büyük oranda duygusal olarak ilişki kurabilmesine borçlu, bu nedenle Goleman kitaplarında ısrarla bu konuyu ele alarak yanlış bilinenleri düzeltmeyi amaçlıyor.

Pek çok araştırmanın yer aldığı kitap IQ’nun hayattaki başarıyı belirlediğine dair yaygın olan efsaneyi yalanlayarak duygusal zekanın öneminden bahsediyor. Goleman, “IQ başarıya ancak yüzde 20 katkı sağlar, geriye kalan yüzde 80 ise dış etkenlerdir.” diyor. Bu da okulda, sınavda, iş yerinde başarılı olmanın sadece IQ’ya bağlanmasının ne kadar anlamsız olduğunu kanıtlıyor aslında.

Araştırmalara göre, duygusal zekaya sahip yani kendi duygularını tanıyan ve idare edebilen, başkalarının duygularıyla başa çıkabilen kişiler hayatlarının her alanında daha avantajlı oluyor. Korku, öfke, heyecan ve tüm diğer duyguların yaşanması aslında çok normal, daha sağlıklı ilişkiler kurulabilmesi için duygulara yön vererek olaylara karşı tepkileri yönetmek gerekiyor.

Barışık olmadığınız duygularınız varsa onları kabul etmek, duygularınızı doğru anlarda doğru yere yönlendirmek, kendi duygularınızda bir yolculuğa çıkmak ve zekanızın farkına varmak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP