YAZAN: YASEMİN ÇAĞLA ÇERKEŞ
FOTOĞRAF: BOBBI LIN

Kvas, pancarların biraz tuzla salamurada birkaç hafta kadar fermente edilmesiyle hazırlanan Doğu Avrupa’ya özgü bir sebze içeceğidir. Genellikle pancardan yapıldığı için bu içeceğe Beet Kvass yani Pancar Kvası denir. Adını, Slav dilinde maya anlamına gelen kvas kelimesinden alır. Orijinal yapımında alkol olan bu içecek, hem alkollü hem alkolsüz şekilde hazırlanabilir. Tuzlu ve hafif ekşi bir tadı bulunan bu içeceğin sağlık için birçok faydası bulunur. 


Pancar kvasını pancar suyuna göre daha faydalı yapan özelliği ise pancar suyuna göre daha az şeker içermesidir. Fermantasyon süreci boyunca pancarın içerisindeki şeker zamanla azalır ve pancar, kvasa canlı pembe bir renk verir. Fermantasyon süreci ayrıca yararlı bakterilerin büyümesine ve çoğalmasına olanak sağlar.

Pancar kvası faydaları nelerdir?

Kvas, fermente oluşu ve içerdiği pancar sayesinde vücudumuza birçok fayda sağlayabiliyor. Araştırmalar pancarın kardiyovasküler, metabolik ve beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bu içeceğin aynı zamanda enflamasyonu azaltmaya yardımcı etkisi bulunuyor. İçeriğindeki yüksek miktarda B vitamini, C vitamini, probiyotik ve antioksidan sayesinde ise bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Sindirim fonksiyonunu destekliyor

Fermente bir gıda olan pancar kvası, bağırsak sağlığını ve sindirim fonksiyonunu destekliyor. İçerdiği bol miktarda probiyotik bağırsaktaki faydalı bakterilerin oluşumunu ve çoğalmasını sağlıyor, ayrıca bağırsak mikrobiyomunu çeşitlendiriyor.

Karaciğeri arındırıyor

Pancar kvası Avrupalılar tarafından yıllardır karaciğeri arındırmak için tüketiliyor. European Journal of Pharmacology’de yayınlanan bir araştırmaya göre kvasın içerdiği betain maddesi karaciğerdeki oksidatif stresi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olurken, pancar karaciğer üzerindeki stresi azaltıyor ve karaciğer sağlığını destekliyor.

Kalp sağlığını koruyor

Kvasın içindeki pancarda bulunan nitratlar vücuda girdiğinde nitrik okside dönüşerek kardiyovasküler sistemin korunmasını destekliyor. Nitrik oksit kan damarlarını genişletiyor ve vücuttaki dolaşımı ve oksijenlenmeyi arttırıyor.

Beyin fonksiyonunu geliştiriyor

Nitrik oksit sayesinde vücutta dolaşımın artması beyin fonksiyonunu ve bilişsel işlevi geliştiriyor. Araştırmalara göre bu sayede beyindeki nöroplastisite de destekleniyor ve yaşla birlikte azalan beynin yeni bilgiler öğrenme ve yeni bağlantılar kurma kabiliyeti artıyor.

Atletik performansı arttırıyor

Pancar kvasının atletik performansı arttırmaya yardımcı etkisi olduğu biliniyor. Yapılan bir bilimsel araştırma egzersizden yaklaşık 90 dakika önce pancar kvası tüketilmesinin atletik performansı arttırabileceğini belirtiyor. Ayrıca kvas, egzersizden sonra görülen kas ağrılarını da azaltmaya yardımcı oluyor.

Pancar kvası nasıl hazırlanır?

Pancar kvasında başlıca üç malzeme bulunuyor:

  • Pancar
  • Tuz (tercihen himalaya tuzu)
  • Su

Eğer içeceği çeşitlendirmek veya aroma katmak isterseniz diğer katabileceğiniz malzemeler ise:

  • Taze dereotu ve defne yaprağı
  • Kereviz sapı
  • İnce doğranmış soğan ve sarımsak
  • Zencefil ve zerdeçal

Tarif:

  • İki organik pancarı kabuğunu soymadan ince ince dilimleyin ve bir orta boy kavanozun içine koyun.
  • 3 su bardağı suyu 1 tepeleme yemek kaşığı tuz ile karıştırın. Bu karışımı üstte 2-3 parmak boşluk bırakacak şekilde kavanoza dökün.
  • Arzu ederseniz kavanoza 1/4 fincan peynir altı suyu ekleyin. Bu, fermantasyon süresini kısaltacaktır.
  • Kavanozu gevşek bir biçimde kapayın. Serin ve karanlık bir yere fermente olması için bırakın.
  • Kvası sık sık kontrol edin. 1-2 hafta sonra hafif bir köpürme fark edeceksiniz. Köpürmeyi gördükten sonra gevşek durumda olan kavanoz kapağını iyice sıkın.
  • Birkaç gün boyunca her gün kavanozun kapağını açıp kapayarak hava almasını sağlayın.
  • Birkaç günün sonunda kvası buzdolabına alarak soğutun. Bu aşamada isterseniz pancarları kavanozdan çıkarabilirsiniz.
  • Daha keskin bir tat elde etmek isterseniz 1-2 hafta daha fermente etmeye devam edebilirsiniz.
  • Kvas buzdolabında yavaşça fermente olmaya devam edecektir. Bu, kvasın tadını derinleştirecektir. Bu aşamada kvasın üzerinde beyaz bir köpük görürseniz, bu büyük olasılıkla kahm mayasıdır ve zararsızdır. Bu köpüğü bir kaşık yardımıyla sıyırabilirsiniz.

Ne sıklıkla pancar kvası içilebilir?

Günde yarım bardakla başlayıp günde 1 bardağa kadar pancar kvası içmenin ideal olduğu ve vücuda gerekli faydayı sağlayacağı söyleniyor. Eğer gün içinde başka fermente gıda veya içecekler tüketiliyorsanız bu miktarı azaltabilirsiniz. Bazıları pancar kvasını sabah kahvaltıda bağışıklık güçlendirici shot olarak da tüketmeyi tercih ediyor. Bu içecek tuzlu ve ekşi tadı sayesinde salatalara veya çorbalara sos olarak kullanmak için de uygun.





BLOOM SHOP