RÖPORTAJ: İREM LAL AKDOĞAN

Yapılan bir ankete göre Y kuşağının yüzde 70’inin kendisini “plant parent” yani bitki ebeveyni olarak adlandırdığını biliyor musunuz? Ya da katılanların yüzde 81’inin yaşadıkları yerde bitki olmasının hem fiziksel hem de ruh sağlığına iyi geldiğini düşündüğünü? Katılımcılar bu düşüncelerinde haksız değil. Yaşam alanında bitki bulunması; hastalıkların daha hızlı iyileşmesini, stresin azalmasını ve hava kalitesinin artmasını sağlıyor. Faydalarının yanı sıra evlerin dekorasyon parçası olan bitkiler, bazı kişilerde tutku uyandırıyor. Bu kişilerden birisi de Pascal Garbe. Çocukluk yıllarında aşçı-bahçıvan olup iki tutkusunu da birleştirmek isteyen Pascal Garbe, Fransa’nın en çok tanınan bahçıvanı olarak tanınıyor ve yazdığı yirmiye yakın kitabı ile hem tutkusunu hem de bilgisini okuyucuları ile paylaşıyor. Pascal Garbe ile bitki ebeveynliği üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik!


Pandemi ile birlikte Y kuşağı arasında “plant parenting” yeni bir trend doğdu. Yeni “bitki ebeveynlerine” tavsiyeniz nelerdir? 

Öncelikle işin zevk boyutunu unutmamalısınız. Bitki yetiştirmek sizin için zevksiz bir iş olmamalı, bundan zevk almalısınız. Eğer hiç bitki yetiştirmediyseniz internette araştırma yapabilir veya bitkilerinizin nasıl yetişmesi gerektiğini anlatan kitap satın alabilirsiniz. Talimatları izledikten sonra da öğrendiklerinizi rahatça pratiğe dökebilirsiniz. Sadece tek bir bitkiyle başlayıp ardından evini ormana çeviren birçok insan tanıyorum.

Hangi bitkiler insan psikolojisine iyi gelir?

Bütün bitkiler insan psikolojisine iyi gelir! Sadece onların büyümesini, gelişmesini ve çiçek açmasını izlemek bile insana belli bir tatmin sağlar. Birçok kişi için bahçede vakit geçirmek, bitkileri ile ilgilenmek gündelik iş stresini hafifletmeye yardımcı olur. Bu yüzden herkese gerçekten bahçe ile ilgilenmesine veya birkaç bitki yetiştirmesini öneriyorum. 

Birçok kişi için evcil hayvan ve bitkinin bir arada bulunması riskli kabul ediliyor. Hangi bitkiler evcil hayvan kabul edebilir?

Bitkiler evcil hayvanları kabul etmez, aksine evcil hayvanlar bitkileri kabul eder. Aslında bu durum, bitki ve hayvan arasındaki uyumdan ziyade bir konum sorunudur. Evcil hayvanınız etrafa sataşan yapıdaysa bitkinizi onun gitmediği yere koymanız gerekir. 

Bitki yetiştirmek isteyen biri, kendi yaşam tarzına uygun bitkiyi nasıl bulabilir?

Test etmeli ve denemelisiniz… Zaman içerisinde bitkiler hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz. Bitki yetiştirirken en büyük tuzaklardan biri, bitkiyi sık sık sulamak istememiz. Bunun sonucunda da bitkiler boğuluyor. Kaktüs gibi daha az suya ve ilgiye ihtiyaç duyan bitkiler ile başlayıp ardından orkide gibi daha sıradışı bitkilere geçebilirsiniz.Gördüğünüz gibi herhangi bir limit yok!






BLOOM SHOP