YAZAN: ALEYNE TEPE

Hayat akışındaki belirsizlikler arttıkça kaygı seviyemiz de artar. Kaygı seviyemizi kontrol etmek ve akıştan keyif alabilmek için gerekliliklerin başında rutinler gelir. Çocukluktan yetişkinliğe kadar hayatın her aşamasında bütünsel sağlığı korumak adına rutinler gereklidir. Rutinlerin faydalarını ve kendinize en uygun rutini nasıl oluşturabileceğinizi sizin için anlattık.


Güne başladığımız andan itibaren tamamlamamız gereken birçok sorumlulukla karşı karşıya kalırız. Rutinler çok az bilinçli düşünce gerektirir ve beynimizin daha karmaşık görevlere odaklanması için alan bırakır. Dolayısıyla, işe gidip gelmek, dişlerimizi fırçalamak, duş almak gibi günlük görevleri akışın doğal bir parçası olarak algılarız. Bu ihtiyaçları düşünmediğimizde ise hayatımızın diğer bölümlerine daha fazla dikkat edebilir ve daha fazla zaman ayırabiliriz. Günü planlamanın ve rutin oluşturmanın kaygı seviyemizi düşürmek ve beklenmedik durumlara uyum sağlamamızı kolaylaştırmak gibi birçok faydası vardır.

Kaygıyı azaltır.

Beklenmedik bir durum karşısında çoğu zaman stresli hissederiz. Bu hangi yaşta olursak olalım böyledir, doğamız gereği hazırlıklı olmak isteriz. Rutin sahibi olmak ve günü planlamak bir sonraki adımı tahmin etmemizi sağladığından stres seviyemizi de azaltır. Yatağınıza yatıp ertesi gün yapmanız gereken birçok şeyi düşünmekten uyuyamadığınız zamanlar olmuştur. Belirsizliğin arttırdığı kaygı uyku kalitemizi ve enerjimizi, bu da sorumluluklarımızla olan ilişkimizi etkiler. Bir önceki akşamdan ertesi günü planlamak, hazırlıklı olmanızı ve kaygınızı azaltmanızı sağlayacaktır.

Tükenmişliği ve depresyonu önler.

Kendimizi bitkin, yorgun ve motivasyonsuz hissettiğimiz dönemlerde hiçbir şey yapmak istememek oldukça normaldir. Fakat normal olsa da bu durum kısır bir döngü içine girmemize sebep olur. “Hiçbir şey yapmaya motivasyonum yok.”, “Saatlerce yatağımda kalacağım.” ve sonunda motivasyonsuzluk tekrar edecek. Bu döngüden çıkmanın en iyi yolu ise ikinci adımı değiştirmek ve sevdiğiniz bir aktivite ile ilgilenmektir. Rutinler ile günlük işlerinizi planlayarak, kendinize ya da sevdiğiniz aktivitelere zaman ayırarak depresyon ve tükenmişlik riskini azaltabilirsiniz.

Zaman yönetimi yapmanızı sağlar.

Eylemler rutin haline geldikçe onlara ayırdığımız zaman da azalacaktır. Eylemlerin otomatikleşmesi ve zihinsel yükün azalması daha az zaman harcayarak daha fazla görev tamamlamanızı sağlar. Bu da yoğun temponuz içerisinde, belki daha önce zaman bulamadığınız, hobi ve aktivitelere ayırabileceğiniz bir zaman yaratır. Çoğu zaman ulaşmak istediğimiz hedeflere ulaşamamamızı ya da sevdiğimiz kişilerle zaman geçiremememizi zamanın yetersizliğine bağlarız. Oysa zamanı yönetebilmeyi ve isteklerimize alan açmayı rutinler aracılığıyla kolaylıkla başarabiliriz.

Nasıl rutin oluşturulur?

Rutin oluştururken akılda tutulması gereken en önemli bilgi rutinlerin bireysel olmasıdır. Hepimizin öncelikleri, değerleri ve hedefleri farklıdır, dolayısıyla rutinlerimiz de farklılık gösterir. Sosyal medyada gördüğünüz bir rutin size uymayabilir, başkalarının rutinlerinden ilham almak için yararlanın. Ancak kendinizi onlarla kıyaslamayın ve size en uygun rutini kendiniz oluşturun.

1: Önceliklerinizi belirleyin.

İlk olarak programınızda yer vermek istediğiniz görev ve aktiviteleri belirleyin. Bu daha fazla spor yapmak, kitap okumak, e-postalara bakmak ya da dinlenmek olabilir. Neye ne kadar zaman ayırmak istediğinizi ve sizin için en önemlisinin hangisi olduğunu belirleyin. Bu sayede rutininizi oluşturacak bileşenleri belirlemiş olursunuz.

2: Küçük adımlarla ilerleyin.

Rutininize yeni alışkanlıklar eklemek isteyebilirsiniz. Burada önemli olan kazanmak istediğiniz tüm alışkanlıkları bir anda rutininize eklemeye çalışmamaktır. Alışkanlık kazanmak da rutin oluşturmak gibi başlı başına çaba gerektiren bir süreçtir, aynı anda birden fazla yeni alışkanlığı rutininize eklemeye çalışmak hızla tükenmenize sebep olabilir. Dolayısıyla sabırlı olmak ve adım adım ilerlemek oldukça önemlidir. 

3: İstikrarlı olun.

Benzer aktiviteleri benzer zamanlara konumlandırmak rutininizin istikrarlı bir şekilde devam etmesini kolaylaştıracaktır. Örneğin koşuya çıkmaya karar verdiniz, bunu her sabah aynı saatte yapmaya çalışın. Bir süre sonra bedeniniz ve zihniniz de spesifik bir zamanda spesifik bir aktiviteyi yapmaya şartlanacak ve kendisini hazırlayacak. Bedeninizin ve zihninizin de hazırlıklı olduğu ve desteklediği bir aktiviteyi devam ettirme motivasyonunuz da artacaktır.

4: Sürprizlere yer verin.

Rutinlerinizi ve planınızı haftalık olarak düzenlemek, arada bir ufak değişikliklere yer vermek sıkılmanızı engelleyerek daha uzun süre boyunca rutine bağlı kalmanızı sağlar. Zihninizi ve bedeninizi bu ufak değişikliklerle şaşırtabilir, içsel motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.

5: Kendinizi ödüllendirin.

Rutininize sabit kaldığınızda ve yeni alışkanlıklarınızı devam ettirebildiğinizde içsel motivasyonunuz otomatik olarak artacak ve ödüllendirilmiş hissedeceksiniz. Fakat yine de rutininizi bozmayan dışsal motivasyon kaynakları ile de kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu ödül çalışmaya çok zaman harcadığınız bir rutine bağlı kaldığınızda kendinize alacağınız yeni bir kalem ya da defter olabilir.

Bu 5 adımı takip ederek kendinize en uygun rutini oluşturabilir, hayatınızı kolaylaştırabilir ve bütünsel sağlığınızı destekleyebilirsiniz. Bir rutini takip etmek, aralıklarla işleyişi değerlendirmek kendinizi daha iyi tanımanıza da olanak sağlayacaktır.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP