Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar besin değeri çok az olan ya da hiç olmayan “boş kaloriler”dir. “Sağlıklı” olarak pazarlanan paketli bazı yiyeceklerin içine bile daha lezzetli olması için şeker eklenmektedir. Hiç beklemediğimiz gıdaların içerisinde bulunan şekeri tespit etmek her zaman çok kolay olmayabilir. Diyabetten kalp hastalıklarına kadar birçok önemli sağlık sorunlarına yol açan yüksek miktarda şeker tüketimini azaltmak ve hatta kesmek gerektiğini anlayabileceğimiz 7 belirtiyi derledik.

Canınız çok fazla şeker istiyorsa

İnanmak istemesek de şeker bağımlılığı gerçek! Amerikan Diyetisyenler Derneği üyesi Brooke Alpert, “Ne kadar şeker yerseniz, canınız o kadar şeker isteyecektir. Çok fazla şeker yediğinizde vücudunuzda hormonal dalgalanmalar yaratırsınız. Enerjiniz bir anda yükselir ve aynı hızla düşer. Enerjiniz düştüğünde ise vücudunuz daha fazla şeker ister. Canınız sürekli tatlı bir şeyler istiyorsa, bu durumu görmezden gelmeyin. Sürekli şeker yeme isteği, daha büyük bir problemin belirtisi olabilir.” diye belirtiyor.

Tatlı Krizlerine Son

Tükettiğiniz gıdalardaki şeker oranı sizi tatmin etmiyorsa

Bazı gıdaların içindeki şeker oranı sizi tatmin etmiyorsa, tat alma duyunuzun şeker toleransını bir hayli yükseltmiş olabilirsiniz. Bu sebeple ne kadar tatlı yerseniz yiyin, şeker isteğiniz asla geçmez.

Kilo alıyorsanız

Eğer son dönemlerde birkaç kilo aldıysanız, şeker yemeyi kesmeniz için doğru zaman olabilir. Kilo alımının en önemli nedeni, şeker tüketince tatlı isteğinizin geçmemesi ve sürekli daha fazlasını istemeniz. Brooke Alpert, “Yüksek şeker, yüksek kalori demektir. Üstelik şekerin içinde protein ya da lif yoktur. Bu yüzden ne kadar şeker yerseniz yiyin kendinizi tok hissetmezsiniz ve daha fazlasını istersiniz. Şeker yediğinizde, vücudunuz daha fazla insülin üretmek durumunda kalır. Bu durum zaman içinde insülin direncine yol açabilir”.

Sağlıklı Kilo Vermenin 9 Esası

Ruh haliniz sık sık değişiyorsa

Şekerli gıdalar tüketmek, kan şekeri dengenizi bozar. Kan şekerinizdeki dengesizlik, ruh halinizin de değişken olmasına neden olur. Şeker, vücuttaki iltihap oranını artırır ve yüksek şekerli bir beslenme biçimine sahip olan kişilerin depresyona yakalanma riski de yüksektir. 2015 yılında JAMA Network tarafından klinik depresyon hastalarının üzerinde yapılan bir araştırmada, hastaların iltihap oranının yüzde 30 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Cildiniz bozuluyorsa

Şeker alımı, cildinizin bozulmasına neden olur. Alpert, “Bazı kişilerde şekerli beslenmenin neden olduğu insülin salgılanması, hormonal bir kaos yaratır ve bu durum ciltte sivilcelenme ve farklı deri hastalıkları yaratabilir” diye belirtiyor.

Pürüzsüz Cilt İçin Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Dişleriniz çürüyorsa

Çok fazla şeker tüketmek, dişçinizi gereğinden fazla ziyaret etmenize neden olur. Şeker tüketimiyle birlikte ortaya çıkan bakteriler dişlerin arasına yerleşir ve bu sebeple gerçekleşen asit üretimi dişlerin çürümesine neden olur.

Enerjiniz çok sık tükeniyorsa

Bir iş gününüzü atlatabilmek için gerekli enerjiyi bulmakta zorlanıyor musunuz? Maalesef sabah kahvenize şeker atmanız buna yardımcı olmuyor. Kan şekeriniz sabit olduğunda, enerjiniz de sabit olur. Çok fazla şeker tükettiğinizde oluşan kan şekeri dalgalanmaları, gün içinde enerjinizin düşmesine neden olur. Çok fazla şeker tüketmeniz aynı zamanda yeterince protein ve lif yemediğiniz anlamına da gelir.

Daha Enerjik Hissetmek İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:





BLOOM SHOP