Haftalar öncesinden planladığınız tatile çıkmak için hazırlanırken beklenmedik bir hastalık keyfinizi kaçırmasın! Sağlık uzmanlarının hastalıklardan korunmanıza ya da hastalık esnasında hızlıca iyileşmenize yardımcı olacak önerilerini mercek altına aldık.

1. Mide sağlığınız için beslenmenize özen gösterin

Seyahat ederken mide rahatsızlığı yaşamak istemiyorsanız önceden önlem almanızda fayda var. Özellikle içme suyunun ve gıda maddelerinin hijyeninden şüphe duyulan bir ülkeye seyahat ediyorsanız, beslenmenizi birkaç ay öncesinden probiyotikler ile destekleyerek bağırsaklarınıza mümkün olduğunca çok çeşitli ve iyi bakterileri tanıtmanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilir: Probiyotik, Prebiyotik ve Postbiyotik Nedir?

Amerikalı Natüropat Dr. Maura Henninger, bağışıklık sistemini güçlendirmek için C ve D vitamini içeren meyve, sebze, tahıl ve yeşillik tüketiminin önemini belirterek dehidrasyonu önlemek için de bolca su içmeniz gerektiğinin altını çiziyor.

Dr. Henninger, seyahat sırasındaki ishal veya sindirim bozukluğunun ilk belirtilerinde başvurabileceğiniz sağlık takviyelerinin aktif kömür tabletleri olabileceğini söylüyor: “Aktif kömür, toksinleri ve diğer bakterileri bağlayıp onları ortadan kaldırmak için vücudunuza yardımcı olmaktadır.”

Kabızlık için ise anti-mikrobiyal olan greyfurt çekirdeği ile şeker, tuz ve magnezyum gibi doğal elektrolitler içeren bol miktarda sıvı alımını öneriyor. Henninger, soğuk algınlığının ilk belirtileri başladığında ise çinko pastillerden takviye almayı şiddetle tavsiye ediyor.

Son olarak Dr. Henninger’ın seyahatte hastalanma durumunda önerdiği en etkili tavsiyelerden biri de kaliteli uyku. “Soğuk algınlığınız varsa elbette dinlenme şarttır. Tipik olarak, çoğu insan seyahat ettiği zaman yavaşlamak istemez. Ama hastalar bir günlük dinlenmenin bile bağışıklık sistemlerinin daha etkili bir şekilde savaşmasına izin vereceğini fark etmeli. Bu şekilde iyi hissettikleri gün sayısı daha fazla olacak ve seyahatleri de çok daha keyifli geçecek.”

2. Dosha’nızı keşfedin

Ayurveda tıbbına göre, seyahat hastalıkları için önlem alırken dosha’nızı (hastalık öncesi veya hastalık sırasında yapılması gerekenleri) bilmeniz gerekir. New York’da çalışmalarını sürdüren Ayurveda pratisyeni Vaidhya Rudra, seyahate çıkacaklara şu öneride bulunuyor: “Kendi dosha’nızı bulduktan sonra diyet ve yaşam tarzınızı bu dosha’ya uygun şekilde değiştirmeye çalışın ve seyahat etmeden 10 gün kadar önce vücudunuzu seyahate hazırlamaya özen gösterin.”

İlginizi çekebilir: Test: Ayurveda’ya Göre Hangi Tip Dosha’sın?

Tüm dosha tiplerinin seyahat etmeden önce yapabilecekleri bazı genel uygulamalar var. Vaidhya, yolculuktan yaklaşık 7 ila 10 gün önce şunların yapılmasını tavsiye ediyor: “Yeşil yapraklı sebzeler ve havuç ağırlıklı, pişmiş ve sıcak yiyeceklerle beslenin. Mercimek çorbası, havuç çorbası veya diğer sebze çorbaları bunun için ideal seçeneklerdendir. Kırmızı etten, buğday ve pirinç gibi nişastalı yiyeceklerden kaçının. Gün boyunca bol bol ılık su için. Tüm soğuk yiyecek ve içeceklerden de kaçınmaya özen gösterin.”

Ayrıca akut seyahat hastalıkları vakaları için; bal eklenmiş zencefil kökü, zerdeçal kökü ve fesleğen çayı tavsiyesi veriyor. Eğer seyahat esnasında mide rahatsızlıkları ortaya çıkarsa ılık, zencefilli, limonlu ve ballı su içebileceğinizi belirtiyor. Kombucha gibi fermente içeceklerden de kaçınmanızı öneriyor.

3. Otların gücünden yararlanın

Amerikalı bitki uzmanı Mary Bove, seyahat ederken kendinizi hastalıklara hazırlayarak hastalık riskini azaltabileceğini söylüyor. Bunun için hem soğuk algınlığını hem de grip enfeksiyonlarının semptomlarını azaltan siyah Avrupa mürverini (sambucus nigra) öneriyor. Ayrıca Avrupa mürverinin faydaları da klinik çalışmalarla kanıtlanmış durumda.

“Önlem olarak, günde bir doz şeklinde, seyahatten 5 ila 10 gün önce mürver kullanımına başlanabilir. Soğuk algınlığı veya grip durumunda, süreyi ve semptom şiddetini kısaltmak için Avrupa mürverini tercih edebilirsiniz.” şeklinde tavsiyelerde bulunan Mary Bove, bitkiyi günde birkaç kez, en az 3 ila 4 gün boyunca almanızı öneriyor. Birçok insanın, 1-2 gün içinde iyileşmeleri fark ettiğini de eklemeyi ihmal etmiyor.

Bove ayrıca Ayurveda’da sıklıkla kullanılan, Hint ekinezyası olarak bilinen andrographis paniculata bitkisinin kullanılmasını da tavsiye ediyor. Bu bitkinin solunum yolları, idrar yolları veya gastrointestinal yollarda görülen akut viral veya bakteriyel enfeksiyonlar için faydalı olduğunu belirtiyor. Soğuk algınlığının önlenmesi için de kullanılabileceğini ekleyerek soğuk algınlığının ilk gününden itibaren birkaç gün boyunca günde 4-5 kez alınmalısının etkili olacağını söylüyor.

“Gastrointestinal problemler aynı zamanda sıcak suya eklenecek kekik taneleri ve zencefil yağı ile de tedavi edilebilir. Su içmek elbette ki elzemdir, suya ek olarak papatya ve zencefil çaylarını öneriyorum.” şeklinde soğuk algınlığı tavsiyelerini sonlandırıyor.

4. Sağlığınıza holistik yönden yaklaşın

Dr. Gabrielle Lyon, seyahate tüm vücudu kapsayacak şekilde hazırlanmanızı öneriyor. Egzersiz yapmak, stres yönetimi uygulamak, yeterli uyku uyumak ve metabolik olarak dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak seyahatle ilgili hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynuyor.

İlginizi çekebilir: Holistik Sağlık Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Dr. Lyon şu sözlerle devam ediyor: “Her öğünde yüzde elli oranda karbonhidrat ve protein alınması kan şekerini ve enerjiyi korurken, kortizol dalgalanmalarını azaltır. Kortizol dalgalanmaları kandaki glikozu korurken aynı zamanda vücut içinde strese sebep olabilir. Bunu dış etkenlerden gelen stresle birleştirirseniz, vücutta yüksek oranda stresin baş gösterdiğine şahit olabilirsiniz.”

Hastalık baş gösterdiğinde, Dr. Lyon’un başlıca önerisi ise kekik yağı takviyesi. Enfeksiyon yerleştikten sonra sıvı alımının ikiye katlanmasını öneriyor ve kekik yağına her 4-6 saatte bir sarımsak ve zeytin yaprağı eklemenizi tavsiye ediyor.





BLOOM SHOP