Cilt bakımının kazandığı popülarite ile tonikler, serumlar, maskeler ve daha nicesiyle cilt bakım rutinlerine ayrılan zaman ve ürün yelpazesi gitgide artıyor. Işıl ışıl parıldayan bir cilt görünümü için makyaj malzemeleri yerini hem iyi hissettirmesi hem de doğal bir güzellik anlayışına sahip olması ile iyi bir cilt bakımına bıraktı. İyi bir cilt bakımı konusunda hassas, kuru, karma cilt tipi kavramlarının yanı sıra kolajen, retinol, C vitamini, seramidler, peptitler gibi birçok terim hayatımıza girdi. Bunca birbirinden farklı ürün arasında hem hangisini seçmemiz hem de gerçekten ne kadar fazla şey kullanmamız gerektiği konusu günden güne daha da kafa karıştırıcı oluyor. Skin fasting, Türkçeye çevirisi ile “Cilt orucu”, cilt bakımı akımları arasında bunca ürün ve harcanılan zamanın tam aksi yönde duruyor. Nasıl mı? Cilt orucu nedir, nasıl uygulanır? Sizin için araştırdık!
Cilt orucu (skin fasting) nedir?
Japon cilt bakım markası Mirai Clinical ile hayatımıza giren cilt orucu uygulamasının temeli, cildimize nefes aldırma fikrine dayanıyor. Cilt orucu, cilt rutinine, kullanılan tüm ürünlere bir süreliğine ara vererek ya da minimum ürün kullanarak uygulanıyor. Cildimiz, uğruna uğraştığımız nem dengesi konusunda aslında nem kaybını önlemek için sebum adında yağlı bir madde üretiyor. Bu yaklaşım, rutinimize verdiğimiz ara ile cildimizin sebum sayesinde doğal yollarla nemlendiğini öne sürüyor. Ek olarak, bu süre zarfında cildimize kendi kendini onarması için şans vermiş oluyoruz. Cilt orucu, doğru bir cilt bakım rutinine sahip olabilmek için verdiğimiz aranın ardından cildin verdiği tepkiyi görerek ihtiyacımız olan ürünleri ya da kullanım yoğunluğunu gözden geçirerek yeni bir rutin oluşturmamıza da imkan veriyor.
Cilt orucu nasıl yapılır?
Estetisyen ve dermatolog Natalie Aguilar bu uygulama sırasında sağlıklı bir cilt için ihmal etmememiz gereken üç alan olduğunu söylüyor. Her ne kadar rutininize ara veriyor olsanız da gün içinde cildinizin karşı karşıya geldiği bakterilerden, kirden arınmak için yüzünüzü temizlemek, su kaybını önlemek, hidrasyonu sağlamak için bir nemlendirici kullanmak ve olası cilt zararlarından korunmak için SPF içeren bir güneş kremi uyguluyor olmak da önem taşıyor. Dolayısıyla cilt orucunu bu üç alanı ihmal etmeden uygulamak gerekiyor. Dermatolog Dr. Anjali Mahto ise cilt orucunun kesin bir bilimsel kanıta dayanmadığını söylüyor ve ekliyor; “Cilt orucu sırasında rutininizdeki tüm ürünleri kesmek iyi bir fikir değildir. Cilt temizliği, kişinin cilt bakım rutininin önemli bir parçası olarak cilt yüzeyinden teri, kirleri ve bakterileri arındırmayı sağlayan bir kişisel hijyen pratiğidir. Bununla birlikte cilt bakımı, cildin erken yaşlanmasının önlenmesi için de fayda sağlar.” Tüm bunlar doğrultusunda bu uygulamanın sağlıklı olabilmesi için belki de bir oruçtan ziyade diyet anlayışıyla konuya yaklaşmak gerekebilir.
Cilt orucu hakkında süregelen tartışmalar
Cilt orucunun neden ve nasıl uygulanması gerektiği konusunda birbirinden çelişkili görüş bulunuyor. Bununla birlikte birçok uzmanın anlaştığı konu, cilt orucundansa cilt diyeti uygulamanın doğru olduğu yönünde. Cilt diyetinin faydaları ise kullandığınız birçok ürün arasında gerçekten ihtiyacınız olup olmayan ürünlerin farkına varmak. Dermatolog Dr. Bowe, cilt bakım rutininizde çok fazla ürüne yer veriyor ve hangisinin gerçekten işe yaradığından emin olamıyorsanız, cilt diyeti yapmanızı öneriyor. Burada önerilen ise rutininizde olan bir veya iki ürünü kademeli olarak kullanmaya ara vermek. Rutinizde olan maskeler, peelingler, tonik gibi ürünlerden bir süreliğine vazgeçebilirsiniz. Böylece bu aşamada cildinizde meydana gelen ya da gelmeyen değişiklikleri görerek kullandığınız ürün yelpazesini daraltabilmeniz mümkün olabilir.