Şu sıralar cildiniz çok daha kuru, gergin, kızarık ve hassas mı? Havaların giderek soğuduğu bugünlerde tahriş olmuş bir cilt ile karşı karşıyaysanız çok büyük bir ihtimalle nem bariyeriniz hasar görmüştür! Günlük yaşamda dikkat etmeden yaptığımız birçok alışkanlık, cildimizin en dışında olan bu önemli tabakaya zarar verebiliyor. Aynı paralelde doğru önlemler ve bakım ürünleri de nem bariyerini korumaya, güçlendirmeye yardımcı olabiliyor. Soğuyan havalar karşısında cildinizin nem bariyerini güçlü tutmanın 5 yolunu sizin için yazdık!
Cildin nem bariyeri nedir ve ne işe yarıyor?
Birçoğumuzun aşina olduğu cilt bariyeri kendi içinde de farklı katmanlara, spesifik olarak 5 farklı bariyere ayrılıyor. Kimi içeriye kimi ise dışarıya dönük olan bu katmanlardan cildin en tepesinde olanına stratum corneum yani nem bariyeri deniyor. Yapısı doğal olarak bulundurduğumuz kolajen, keratin gibi proteinler ile skualen, seramid gibi lipitlerden oluşuyor. Görevi de adı üzerinde, cildi nemli tutmak olan nem bariyeri bunu suyu ve elektrolitleri cildin alt tabakalarında muhafaza ederek yani buharlaşıp dışarı çıkmasını engelleyerek yapıyor. Nemli bir cilt dışarıdaki rahatsız edici etmenlere karşı bedeni daha iyi koruyabiliyor ve daha yüksek bir toleransa sahip oluyor.
Eğer nem bariyeri güçlü ve sağlıklı değilse su, cilt üzerinden buharlaşarak kaçabiliyor. Buna da transepidermal sıvı kaybı deniyor. Sonucunda da cilt nemini yitiriyor ve kurumaya başlıyor. Cildin pH dengesi, sağlıklı hafif asidik aralığından daha bazik bir yöne doğru kayıyor. Hasarlı nem bariyeri de kendini sert, soluk, enflamasyona ve alerjilere yatkın, kızarık ve kaşınan bir cilt ile gösteriyor. Akne, ince çizgiler, aşırı yağlanma, egzama, sedef gibi cilt problemleri tetiklenebiliyor.
Cildin nem bariyerini hangi etmenler zayıflatabiliyor?
Peki hangi durumlar nem bariyerinin zayıflamasına veya hasar görmesine neden oluyor?
- Soğuk hava, sert rüzgarlar, fazla güneş maruziyeti gibi sert hava şartları.
- İç mekan ısıtma sistemleri.
- Gün içinde yeterince su içmemek.
- Bedende bir idrar söktürücü etkisi yaratan kafeini yani çay, kahve ve alkolü, fazla miktarda tüketmek.
- Yanlış cilt bakımı ürünleri kullanmak.
- Fazla sıcak suda yıkanmak.
- Cilde peeling etkisi yapan pratiklerde aşırıya kaçmak.
- Hava kirliliği.
Cildin nem bariyerini nasıl koruyabilirsiniz?
Cildin nem bariyeri, dış etmenler ile nasıl zayıflayabiliyorsa yine aynı mantık içinde iyileşip güçlenebiliyor! Doğası gereği çok güçlü ve dayanıklı bir yapı olan nem bariyeri, doğru yönde adımlar atıldığında hemen olumlu dönüş verebiliyor. Zararlı dış etmenler minimize edilerek, nemlendirici etken maddeler bakım rutinine eklenerek iki yönlü bir tedavi süreci izlemek nem bariyerini sağlığına kavuşturabiliyor. Güçlü bir nem bariyeri kendini parlak, esnek, dolgun, yumuşak ve dayanıklı bir cilt ile gösteriyor.
Gün içinde yeterince su içmek ve aşırı kahve, çay, alkolden uzak durmak gibi yaşam tarzı değişimlerinin yanı sıra doğru bir bakım rutini edinmek de nem bariyerini güçlendiriyor.
Nazik bir yüz temizleyicisine geçiş yapın
Formülünde peeling etkili etken maddeler bulunduran, fazla köpüren yüz temizleyicileri cildi doğal yağından sıyırarak hassaslaşan nem bariyerini daha da yorabiliyor. Bunun yerine cildi temizlerken nemlendiren, hassas ciltlere de uygun, hipoalerjenik, parfümsüz, kremsi veya sütümsü yapıda yüz temizleyicileri tercih etmek bariyerin güçlenmesine yardımcı oluyor.
Sert etken maddelerden bir süre uzak durun
Nem bariyerinin hassaslaştığı dönemlerde cildi soyan, içerisinde AHA+BHA asitleri bulunduran peeling etkili ürünleri, kil, kömür içeren sebum karşıtı bakım maskelerini, retinol gibi çok güçlü etken maddeleri kullanmaya ara vermek gerekiyor. Cilde ekstra bir yük bindirebilen tüm bu maddelerin en azından bariyer güçlenene dek rutinden çıkarılması cildin sakinleşmesi için alan yaratıyor.
Cilt bariyerini güçlendirici bakım ürünleri kullanın
Nem bariyerini güçlendiren bir bakım rutini oluşturmak için içinde cildin doğal yapısında bulunan seramid, skualen veya cilde suyu hapsetmeye yardım eden hümaktan; hyalüronik asit, gliserin içeren bakım ürünleri kullanmak gerekiyor. Seramidler, nem bariyerinde açılan çatlakları adeta bir yapıştırıcı gibi birleştirirken cildin doğal sebum üretimini taklit eden skualen, yağ dengesini kurmaya yardımcı oluyor. Hümaktanlar da bir “kayganlaştırıcı” görevi görüyor ve havadaki nemi çekip cilde hapsediyor.
“Nem sandviçi” uygulamasını deneyin
Şu sıralar sosyal medyada da karşınıza çıkmış olması muhtemel “moisture sandwich” yani nem sandviçi aslında ürünleri kat kat uygulamaktan oluşuyor. Çıkış amacı transepidermal sıvı kaybını minimize etmek olan nem sandviçinin yapılışı, bakım ürünlerini en ince yapılıdan en ağırına doğru sıralamaktan ibaret! Temiz ve nemli cilde ilk su bazlı ürünler ve serumlar daha sonra da yüz yağları ve yoğun kremler uygulanıyor. Böylelikle suyun hapsolabilmesi için bariyere ekstra birkaç kat daha eklenmiş oluyor. İşin sırrı ise ilk ürünü uygulamadan önce cildin hafif ıslak bırakılmasında gizli!
Yüz yağlarını rutininize yeniden sokun
Tüm su bazlı bakım ürünleri ne kadar nemlendirici olsalar da transepidermal sıvı kaybına kurban gidebiliyorlar. Bu nedenle özellikle hasarlı bir nem bariyeri ve kızgın bir cilt ile uğraşılıyorsa yüz yağları bakım rutinin en son etabına mutlaka dahil edilmeli. Gözenekleri tıkamayacak, hafif yapılı, yüzün doğal yağ üretimini taklit eden yağlar olan marula, jojoba, skualen, shea yağını cilt bakım rutininin en sonunda, diğer tüm ürünlerin üzerine sürmek suyu cilde hapsediyor.