Tatlı ve sıcak aroması ile mutfakların vazgeçilmez baharatı olan güzel kokulu tarçın, binlerce yıldır dünyanın dört bir yanında tıbbi faydaları için de kullanılmaktadır. Eşsiz kokusunu, rengini ve lezzetini büyüdüğü ağacın yağlı kısımlarından alan tarçın, dünyanın en şifalı baharatları arasında en yüksek koruyucu antioksidan seviyesine sahip olması ile öne çıkmaktadır. Tarçının faydaları nelerdir, sizin için sıraladık!

Tarçının besin değerleri

Tarçının tüm antioksidan, anti-inflamatuar, anti-diyabetik, anti-mikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici faydalarından yararlanmak için bu baharatı kabuk, öğütülmüş baharat veya esansiyel yağ formunda kullanabilirsiniz.

Bir yemek kaşığı öğütülmüş tarçın;

  • 19 kalori,
  • 0 gram yağ, şeker, protein,
  • 4 gram lif
  • Günlük manganez ihtiyacının %68’ini,
  • Günlük kalsiyum ihtiyacının %8’ini,
  • Günlük demir ihtiyacının %4’ünü,
  • Günlük K vitamini ihtiyacının %3’ünü içerir.

Tarçının faydaları nelerdir?

Her gün ½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın tüketmenin bile kan şekeri seviyesi üzerinde inanılmaz olumlu etkileri vardır. Tarçını günlük beslenme planının bir parçası haline getirmenin sağlık üzerindeki yararları şu şekildedir:

1. Yüksek antioksidan kaynağı

Tarçının içeriğindeki yüksek antioksidan bileşenleri, serbest radikallerin hücrelere verdiği hasarı yavaşlatarak yaşlanmayı yavaşlatır. Farklı gıdalardaki antioksidan seviyelerini ölçmek için kullanılan ORAC ölçeğine göre tarçın; antioksidan seviyesi bakımından birinci olarak sarımsak, kekik ve biberiye de dahil olmak üzere birçok güçlü otu ve baharatı geride bırakmaktadır.

Tarçının içerisinde bulunan polifenol, fenolik asit ve flavonoid olarak adlandırılan antioksidanlar; orman meyveleri, kırmızı şarap ve bitter çikolata da dahil olmak üzere diğer süper gıdaların içinde bulunmaktadır. Bu bileşenler vücuttaki oksidatif stresle mücadele etmek için çalışırlar. Oksidatif stres kontrolsüz durumda olduğunda, yaşlandıkça hastalık oluşumuna neden olabilir.

Tarçında bulunan antioksidanlar, serbest radikal toplayıcıları oldukları için çok sayıda hastalık ve semptomu azaltmaya yardımcı olmaktadırlar. Tarçının sağlığa faydaları arasında; nitrik oksit birikimini engelleme, hücre hasarına neden olan lipid perosidasyonunu sınırlama ve birçok formdaki oksidatif stresi azaltma, kanser, kalp hastalığı, zihinsel rahatsızlıkları önleme kabiliyeti bulunmaktadır.

2. Anti-inflamatuar özellikler içerir

Tarçındaki antioksidanlar; kalp hastalıkları, kanser ve beyin fonksiyonlarının azalması riskini önleyen anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Tarçının içeriğinde bulunan yedi çeşit flavonoid, vücuttaki iltihap seviyelerine karşı son derece etkilidir.

Tarçın, şişkinlik ve enflamasyonu azalttığı için kas ağrılarını, PMS ağrılarını, alerjik reaksiyonların şiddetini ve diğer yaşla ilgili ağrı semptomlarını yönetmede yararlıdır.

3. Kalp sağlığını korur

Araştırmalar, tarçının yüksek kolesterol, yüksek trigliserit ve yüksek tansiyon seviyelerini dengeleyerek kalp sağlığını koruduğunu ortaya koymaktadır. Tarçındaki özel bileşenler kötü kolesterol LDL’yi azaltmaya yardımcı olurken, iyi kolesterol HDL’yi sabit tutar. Yüksek tansiyonu düşüren tarçın, vücudu kalp hastalığı ve felç gibi risklere karşı korur.

Tarçın ayrıca vücudun kan pıhtıları oluşturmasına yardımcı olarak kanamayı önler, kan dolaşımını artırır ve bedensel dokuların hasar gördükten sonra kendini tamir etme yeteneğini geliştirir. Kalp dokusunu iyileştirmek de tarçının kalp sağlığına yararlarından biridir.

4. Diyabetle mücadeleye yardımcı olur

Tarçın kan şekeri seviyesinin düşmesine ve dengede kalmasına yardımcı olarak insülin hormonunun duyarlılığını artırır. İnsülin direnci oluştuğunda, glisemik indeks kontrolsüzleşir ve bu da diyabete yol açar. İnsülin direnci aynı zamanda metabolik sendroma ve kilo artışına da neden olur. Tarçın, glikozun kanda emilmesini sağlayan karaciğer enzimlerini bloke etmede rol oynar. Böylelikle yüksek şeker içeren bir yemekten sonra bile kan dolaşımına giren glikoz miktarı azalır.

Birçok çalışma, tip 2 diyabetli kişilerin tarçın özütü takviyesi aldıktan sonra kan şekeri düzeyleri üzerinde olumlu etkilerin ortaya çıktığını ortaya koymaktadır.

5. Beyin fonksiyonlarını korumaya yardımcı olur

Yapılan araştırmalar, tarçının içindeki koruyucu antioksidan bileşenlerinin, beyni parkinson ve alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı savunmaya yardımcı olabileceklerini göstermektedir. Tarçın, beyin hücrelerinin zarar görmesini engelleyen nöro-koruyucu proteinleri aktive eder. Ayrıca hücrelerin kendi kendini imha etmesine neden olan oksidatif stresin olumsuz etkilerini azaltmaya da yardımcı olur. Tarçının içerisindeki pek çok antioksidan ve iltihap önleyici içerik, beyinde yaşlanmanın etkilerini azalttığından, bu baharatı ileride nörodejeneratif hastalıklara karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak görebiliriz.

6. Kanser riskinin azalmasına yardımcı olabilir

Tarçının yüksek antioksidan bileşenleri DNA hasarına hücre mutasyonuna ve kanserli tümörlerin büyümesine karşı korunma sağlayabilir. Çalışmalar, tarçının içerisinde bulunan cinnamaldehid adlı maddenin, tümör büyümesini yavaşlattığını, DNA’yı hasara karşı koruduğunu ve kanser hücrelerini kendi kendine yok etmeye (hücre apoptozu) teşvik ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Çalışmalar ayrıca tarçının bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve kolon kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Tarçın güçlü antioksidan değerleri ile anti-kanser ajanı olarak araştırılmaktadır. Gelecekte kanser için yüksek risk altında olan kişilerin tarçın özü ile takviye edilmesi beklenmektedir.

7. Enfeksiyon ve virüslerle mücadele eder

Tarçın, vücudun hastalıklara karşı savunmasına yardımcı olur. Doğal anti-mikrobik, antibiyotik, anti-fungal ve anti-viral olan tarçının, bağışıklık güçlendirici yetenekleri vardır. Bu özelliklerden maksimum fayda sağlamak için tarçın esansiyel yağları tavsiye edilmektedir.

Tarçın pek çok kültürde zararlı enfeksiyonlara ve virüslere karşı mücadele etmek için doğal yöntem olarak kullanılır. Tarçın yağları aynı zamanda sindirim sisteminde, cilt yüzeyinde ve soğuk algınlığında etkili olan bakterilere karşı koruma sağlamaktadır.

8. Diş sağlığını korur, nefesi doğal olarak tazeler

Tarçının içeriğinde bulunan maddeler ağız mikroflorasındaki bakterileri dengeleyerek diş çürümesi, kötü nefes ve ağız enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Tarçından elde edilen esansiyel yağ ile ağız gargarası yapmak, ağız içindeki enfeksiyonlara karşı uygulanabilecek en doğal yöntemdir.

Tarçının ferahlatıcı özellikleri ağız bakterilerini ortadan kaldırarak, vücuda hiçbir kimyasal madde eklemeden ağız kokusunu giderebilir. Tarçın birçok kültürde diş problemleri ve ağız yaralarını tedavi etmek için kullanılmıştır.

9. Mantar tedavisine yardımcı olur

Tarçının güçlü anti-fungal özellikleri, vücutta candida mantarı oluşumunu önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmaktadır. Tarçının yüksek kan şekerini düşürmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi de, candida mantarı oluşumunun önüne geçmede fayda sağlamaktadır. Araştırmalara göre, tarçın özü tüketen ya da tarçın esansiyel yağı kullanan kişilerin candida mantarı seviyelerinde iyileşmeler ve semptomlarında azalmalar meydana gelmektedir.

10. Cilt sağlığını iyileştirir

Tarçının içeriğindeki antibiyotik ve anti-mikrobik bileşenler; cildi tahriş, döküntü, alerjik reaksiyon ve enfeksiyonlardan korur. Tarçın esansiyel yağını cilde uygulamak iltihap, şişlik, ağrı ve kızarıklıkların azalmasına yardımcı olabilir.

11. Alerjilerle mücadeleye yardımcı olur

Tarçın bileşenlerinin, alerji semptomlarında rahatlama yaratacağı düşünülmektedir. Esansiyel yağ formunda tarçının sahip olduğu bağışıklık güçlendirici özellikler, bazı gıdaları tükettikten sonra meydana gelebilecek alerji semptomlarını önlemek için yardımcı olabilir. 

12. Doğal tatlandırıcıdır

Tarçının doğal tatlı tadı, yemek tariflerinize tarçın ekleyerek kullandığınız şeker miktarını azaltmanıza yardımcı olur ve böylece yemeklerinizin glisemik yükünü azaltır. Tarçının kan şekerini dengeleyen özellikleri iştah ve kilo yönetimini daha kolay yapmanızı sağlar. Ekstra şeker ve kalori yükünden kurtulmak için kahvenizin, çayınızın, yoğurdunuzun ya da yulaf ezmesinin içine tarçın ekleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP