YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: SPORTY & RICH

Daha önce hiç tek başına tatile çıkmayı düşündünüz mü? Eğer kendinizi kadın olarak tanımlıyor ve kadınların güvenliğinin sürekli olarak tehdit edildiği bir ülkeden geliyorsanız tek başına tatile çıkmanın ilk anda ne denli korkutucu duyulduğunu da biliyorsunuzdur. Böylesi bir isteğin veya hayalin aile ve arkadaş çevresi ile paylaşıldığı anda yükselen “Sakın, çok tehlikeli! Bir arkadaşınla git.” sesleri bir yana gerçekten kötü bir durum yaşansa “Tek başına gitmeseymiş.” demek için halihazırda bekleyen bir toplum, tek başına seyahati kadınlar için bir tabuya çeviriyor. Aynı durum tabii ki erkekler için geçerli olmuyor. Çoğu erkek için solo seyahatin başkaları ile beraber yaptıkları seyahatten belki daha az sosyallik açısından pek bir farkı bulunmuyor. Peki biz kadınlar, ataerkil toplumun bir uzantısı olarak içimize işlenen “tek başına seyahat edilemez” korkusundan nasıl kurtulabilir, konfor alanımızdan nasıl çıkabiliriz? Tek başına tatile çıkmak gerçekten de korkutucu olmak zorunda mı yoksa bizi özgürleştirebilir mi? Tek başına tatile çıkmaya daha sıcak bakmanızı sağlayacak ipuçlarını derledik.


Tek başına tatile çıkmak kadınlar için neden hala bir tabu?

Şu anda dünyada tek başına seyahat eden kişilerin yüzde 84’ünü kadınlar oluşturuyor! Rakamlar bu derece yüksekken neden hala toplumda tek başına seyahat eden kadınlar için bir önyargı, endişe hatta baskı bulunuyor? Neden bir erkek Avrupa’yı sırt çantası ile dolaşmak istediğini söylediğinde bu “çok güzel bir deneyim” iken aynı istek bir kadından geldiğinde “macera arayışı” söylemlerine maruz kalıyor? Günün sonunda bu soruların cevabı tek başına tatile çıkmanın bir kadına getirdiği gücü ve öz güveni engellemeye çalışan ataerkil kültüre bağlanabiliyor.

Neyse ki kadınların solo seyahate bakış açısında önemli bir değişim yaşanıyor. Bir zamanlar “çok cesur ve riskli” bulunan tek başına seyahat etme kararı sosyal medya -özellikle #solotravel hashtag’i ile TikTok- sayesinde heyecan veren, öz güveni besleyen yeni bir deneyim olarak değerlendiriliyor. Özellikle pandemiden sonra kadınların solo seyahatlere olan ilgisinin neredeyse 6 katına çıktığı düşünülüyor.

Tek başına tatile çıkmak özgürleştirici mi?

Tek başına tatile çıkıp canının istediği her şeyi yapabilmek kadının otonomosini aksiyona dökebildiği en iyi fırsatlardan birini oluşturuyor. Seyahat boyunca gerekli tüm ayarlamaları yapmak, finansal durumun kontrolünde olmak, olası problemleri hızlı ve kısa sürede çözebilmek, yeni kültürlere, dillere adapte olmak bir kadına çok fazla yeni beceri kazandırırken öz güvenin de artmasına yardımcı oluyor. Solo seyahat kadınlara karşılaştıkları her sorunu çözebilecek kadar yeterli, becerili ve güçlü olduklarını kanıtlayabiliyor. Böylelikle öz güvenlerini besleyebiliyor, özgürlük ve bağımsızlıklarını kuvvetlendirebiliyorlar. Bu nedenle tek başına tatile çıkmak bir kadın için özgürleştirici bir rol oynuyor.

Tek başına tatile çıkmak için en iyi ipuçları

Bir kadının veya LGBTQ+ üyesinin tek başına tatile çıkmasının tamamen güvenli, risksiz veya cis-hetero bir erkeğin solo seyahati ile aynı olduğunu söylemek ya aşırı romantik ya da düşmanca bir söylem olur. Çünkü günümüz dünyasında -nereye gidersek gidelim- tabii ki dikkat edilmesi gereken riskler ve tehlikeler bulunuyor. Öte yandan bu tehlikelerin büyük korku kaynaklarına dönüşüp kişinin otonomisini kısıtlamasına hiç gerek yok! Aşağıda tek başına yapacağınız tatili daha konforlu, güvenli ve eğlenceli bir hale getirecek ipuçlarını derledik.

1. Doğru destinasyonu seçin

Riskler, tehlikeler dünyanın her köşesinde bulunsa da bazı ülke ve şehirler kadın eşitliğini ve güvenliğini koruyan daha kapsayıcı, sıkı, esnetilmeyen yasa ve uygulamalara sahip olduğu için daha güvenli destinasyonlar oluyorlar. Dünya Barış İndeksi ve Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda seneler boyu kadın güvenliği için en üstlerde sıralanan aşağıdaki ülkeler özellikle ilk kez solo seyahat edecekler için ideal rotayı belirleyebiliyor.

  • İzlanda
  • Yeni Zelanda
  • Barcelona, İspanya
  • Londra, İngiltere
  • Munih, Almanya
  • Salzburg, Avusturya
  • Taipei, Tayland
  • Kopenhag, Danimarka
  • Stockholm, İsveç
  • Melbourne, Avustralya

2. Gitmeden önce araştırma yapın

Kadınlar için tek başına seyahat etmeyi en tehlikeli kılan unsur bilgisizlik oluyor. Eğer gidilecek yer hakkında önceden yeterince araştırma yapılır; gidilmesi ve gidilmemesi gereken bölgeler, yerel kültürler, gelenek ve görenekler, kıyafet tercihleri konusunda bilgi edinilirse bariz tehlikeler de birer birer ortadan kalkıyor. Bu adımda gidilecek yer hakkında bilgiyi doğru, güvenilir ve tarafsız bir kaynaktan almak büyük önem taşıyor. Özellikle tek başına seyahat eden kadınların öneri ve ipuçlarını paylaştıkları günceler bu konuda en iyi rehberliği verebiliyor.

3. Doğru bir planlama stratejiniz olsun

Riskli bir kararın en risksiz opsiyonlarını seçmek tatil planlama stratejiniz olsun. Diyelim ki tek başına Roma’ya gideceksiniz. Orada büyük bir arkadaş grubu ile kalmaktan çekinmeyeceğiniz uzak bir pansiyon yerine şehir merkezinde bilindik bir otelde kalmayı deneyebilirsiniz veya bir şehirden bir şehre ücra otogarlardan otobüslerle gitmek yerine şehir merkezinden trenler ayarlayabilirsiniz. Tek başına seyahet etmede en önemli ipucu konfor alanınızın dışında bile kendinizi en konforlu ve güvende hissedeceğiniz opsiyonları bulabilmekte gizleniyor.




Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP