YAZAN: ALEYNA TEPE

Vücut tüyleri kimi zaman görsel, kimi zaman hijyenik sebeplerden, kimi zaman ise kişisel tercihlerden kaynaklı olarak istenmeyebiliyor. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için hızlı, kolay, kalıcı ya da geçici birçok yöntem bulunuyor. Bu tüy alma yöntemleri vücudun her bölgesine, her cilt tipine, her zamana ve her bütçeye uygun olabilecek şekilde çeşitlilik gösteriyor. Peki sizin için en uygun tüy alma yöntemi hangisi? Kendinize en uygun yöntemi bularak istenmeyen tüylerden kurtulmanıza yarayacak tüy alma rehberini sizin için hazırladık.


İster vücut tüylerinizi benimsemiş olun, ister onlardan kurtulmak için yöntem arayışında olun. Vücut tüylerinizle ne yapacağınıza karar vermek, yapabileceğiniz en kişisel seçimlerden biridir. Vücut tüylerinizden kurtulup kurtulmamak kararını ya da hangi yöntemi seçeceğinizin kararını vermeden önce tüylerinizi daha yakından tanımak faydalı olabilir.

Vücut tüyü ne işe yarar?

Keratin isimli proteinden oluşan vücut tüylerinin vücut sıcaklığını dengelemek ya da vücudu dış faktörlerden korumak gibi birçok faydası bulunuyor. Bu faydalar tüyün cinsine, nerede bulunduğuna bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin kafa derisinde bulunan tüyler yani saçlar, kafatasının sıcaklığının dengelenmesinde ve beyin sağlığının korunmasında rol oynarken, koltuk altında bulunan tüyler bedensel kokunun üretilmesini destekliyor.

İnsan vücudunda, vellus ve terminal tüyler olarak isimlendirilen iki tip vücut tüyü bulunuyor.

  • Vücuttaki daha yumuşak, ince ve kısa tüylere vellus tüyler deniyor. Bu, kadın vücudunda omuzlarda, sırtta ya da yüzde bulunan ince tüyleri oluşturuyor ve yalıtımı sağlayarak vücut ısısının dengede kalmasını sağlıyor.
  • Terminal tüyler ise daha kalın, sert ve koyu renkteki tüyler olarak biliniyor. Bacaklarda, genital bölgede, saçlarda ya da koltuk altında bulunan bu tüyler yalıtım ve koruma sağlıyor.

Bu tüylerin miktarı ve özellikleri zaman, bölge, hormonlar, genetik yatkınlıklar gibi birçok sebepten dolayı değişkenlik gösterebiliyor. Vücut tüylerinin birçok faydası bulunsa da günümüz güzellik algıları, hijyenik sebepler ve kişisel tercihlerden kaynaklı olarak bu tüylerden kurtulmak popüler bir seçenek oluyor.

Tüy alma yöntemleri nelerdir?

Cilt tipinize, ağrı eşiğinize, alerjik yatkınlığınıza ya da zamanınıza göre seçebileceğiniz birçok tüy alma yöntemi bulunuyor. Fakat tüy alma yöntemine karar vermeden önce tüylerinizin hangi yönteme uygun olduğunu öğrenmekte fayda var.

Tüylerin büyümesi üç aşamalı bir süreçten oluşuyor. Hangi aşamada olduğunuzu bilerek hangi yöntemi tercih edeceğinize karar vermek tüy alma işleminin sonuçlarını daha uzun süreli deneyimlemenize yardımcı olur.

  • Anajen evre, yani büyüme evresi ilk aşamadır. Bu aşamada kıllar aktiftir, kıl kökleri oluşumunu tamamlar, güçlenir ve tüy uzamaya devam eder. Anajen evresi vücut tüyünün en güçlü ve hızlı büyüdüğü evredir. Lazer ya da ağda gibi kıl köklerini hedef alan epilasyon yöntemlerinin kullanılması en uygun evredir.
  • Katajen evre kılların büyümesinin yavaşladığı ve köklerin güçsüzleştiği evredir. Bu evrede kökleri hedef alan yöntemler kullanmak anajen evreye geçişi hızlandırır, dolayısıyla jilet gibi dışarıdan yöntemler kullanmak daha faydalı olacaktır.
  • Telajen evre ise tüy döngüsünün son evresidir. Bu aşamada tüy kökten ayrılır, dökülme başlar ve giden tüylerin ardından yeni kıl kökleri oluşmaya başlar.

Tüyün ömrü olarak adlandırılabilen bu döngü, doğru yöntemi seçmek ve seçilen yöntemi doğru uygulamak için oldukça önemlidir. Tüy tipleri ve büyüme döngüsü hakkında edindiğiniz bilgilerden sonra tüylerinizi almak ya da almamak, alacaksanız hangi yöntemi seçeceğiniz tamamen kişisel tercihinizdir.

Tıraş bıçağı ile tüy alma

Tıraş bıçağı kullanarak tüy almak hızlı, pratik ve acısız bir yöntemdir. Tüyleri kökünden çıkarmadan, yalnızca kısaltarak aldığı için tüylerin tekrar uzaması birkaç gün gibi kısa bir sürede gerçekleşir. Bu bir dezavantaj olsa da tıraş bıçağı kullanmak diğer yöntemlere göre daha ucuz ve kolay bir yöntem olduğundan sıklıkla tercih edilir.

Batık gibi içeride kalmış tüylerin de alınmasını sağlamak için jiletleme işlemine başlamadan önce cildinize kuru fırçalama yapabilir, tıraş losyonu ya da duş jeli gibi kayganlığı arttıracak bir ürün sürerek vücudunuzu işleme hazır hale getirebilirsiniz. Ardından tüylerinizi tüyün çıkma yönünün tersine ya da batıkları en aza indirmek için tüyün çıkma yönüne doğru hareketle alabilirsiniz. İşlem sonrasında cildinizi nemlendirerek besleyebilirsiniz.


Ağda ile tüy alma

Ağda ile tüy almak aynı anda birçok tüyün alınmasını sağladığından hızlı bir yöntemdir. Bir kağıt üzerine sürülen ağda, bölgeye yapıştırılır ve tüylerin uzama yönünün tersine bir hareketle çekilir. Bu yöntem, tıraş bıçağına oranla daha acılıdır ve ciltte tahrişe sebep olabilir. Alerjik ve hassas bir cilt yapınız varsa ya da ağrı eşiğiniz düşükse ağda yöntemini tercih etmekten kaçınabilirsiniz.

Ağda öncesi cilde herhangi bir nemlendirici uygulanması önerilmez çünkü nemlendiriciler ağdanın cilde tutunmasını engelleyebilir. Sonrasında ise saf içerikli bir krem ile cildin yatışması sağlanabilir. PMS ve regl dönemlerinde vücut hassasiyeti arttığından ağda sırasında daha fazla acı hissedilebilir, dolayısıyla zamanla yaparken menstrual döngüyü göz önünde bulundurmakta fayda vardır.


Tüy dökücü krem ile tüy alma

Tüy dökücü kremler tüyü eritmeye yarayan, sodyum hidroksit veya kalsiyum hidroksit ile karıştırılmış thioglycolate isimli bir kimyasal içerir. Bu kimyasal içerik, cilt ve tüy hücrelerini bir arada tutan bağların bozulmasına sebep olarak tüyün ciltten ayrılmasını sağlar. İstenmeyen tüylerin olduğu bölgeye tüy dökücü sürülür ve bir süre bekletilir. Bu sürede kimyasal tüyü çözer ve ciltten ayrılmasını sağlar. Ardından cilt durulanarak işlem sonlandırılır.

Bu yöntem hızlı, kolay ve etkili bir yöntem olsa da kimyasal bileşenler cilt hücrelerini eritebileceğinden cildi tahriş edebilir. Olumsuz sonuçları azaltmak için uygulamadan en az 48 saat önce küçük bir cilt bölgesinde test etmekte ve uzun vadede çok sık kullanmamakta fayda vardır.

Lazer epilasyon ile tüy alma

Uzun vadeli sonuçlar için en etkili tüy alma yöntemlerinden birisi lazer epilasyondur. Lazer epilasyon deri altına gönderdiği ışınlar aracılığıyla kıl köklerinin tahrip olmasını ve bu sayede tüy oluşumunun engellenmesini sağlar. Vücut tüylerinin tipine ve genetik yatkınlığa bağlı olarak lazer epilasyona devam edilmesi gereken süre değişkenlik gösterir.

Ciltte melaninin arttığı bölgelerde ve dönemlerde uygulanması önerilmez. Melanin cildin renk pigmenti olarak bilinir ve cildin koyu bir renk almasını sağlar. Melaninin fazla olduğu bölgelere lazer epilasyon uygulamak ciltte hasar oluşumuna sebep olabileceğinden yaz gibi cildin bronzlaştığı ve melaninin arttığı dönemlerde lazer epilasyon önerilmez. İşlem sırasında hissedilen acıyı azaltmak için cildinizi işlem öncesi nemlendirmek ve cilt bariyerinizi güçlendirmek faydalı olabilir.

Epilatör ile tüy alma

Epilatör ile tüy alma yöntemi tüylerin kökten alınmasını sağlayan bir yöntemdir. Ev ortamında uygulanabilen bir yöntem olduğundan hızlı ve pratik olduğu söylenebilir. Cilt yüzeyi ile temas etmeden, tüylerin uç kısımlarından tutarak köklerinin çıkartılması ile tüylerin alınmasını sağlar. Tüylerin yeteri kadar uzamadığı dönemlerde tüyün tutulması zorlaşacağından etkisi azalabilir.

Epilatör kullanırken, tüyün uzama yönünün tersine bir hareket ile tüyler alınsa da kılın çekilme yönünün kontrolü tam olarak sağlanamaz. Dolayısıyla batık oluşumu riski fazladır.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP