YAZAN: DR. EBRU ALPER

Toplumda cinsel fonksiyon bozuklukları hakkında konuşmaktan genellikle kaçınılır. Bunun nedeni çoğu zaman utanma ya da sorunun farkında olmamadır. Bu konuda sorun yaşayanlar da yine aynı nedenlerden profesyonel destek aramaktan kaçınırlar. Oysa ki, bu sorunlar ve bunların başında gelen vajinismus için tedavi olanakları vardır ve tedavisi mümkündür.


Vajinismus nedir?

Vajinismus, vajinal penetrasyon sırasında bir kasılma ve buna bağlı ağrı hissi olarak tanımlanır. Burada söz konusu olan, pelvik taban kaslarındaki istemsiz kasılmadır. Bu durum idrar tutar gibi pelvik taban kaslarını kasıp gevşeterek hissedilebilir. Bu kasılma ve gevşetme hissini gün içinde defalarca tekrar edip çalıştığınızda, istemsiz olarak gerçekleşen durumun farkına varıp, önlemek de elinizde olacaktır. Bu tür egzersizler yanında elbette ki bu konuda özel eğitim almış olan jinekolog, psikiyatrist ya da psikologlarla görüşüp bilgi almak, varsa altta yatan anatomik ya da psikolojik sorunun tespiti için oldukça önemlidir.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

  • Vajinal kasların istemsiz şekilde kasılması
  • Cinsel penetrasyonun çok zor gerçekleşmesi veya hiç gerçekleşememesi
  • Penetrasyon sırasında yanma veya batma acısı
  • Vajinal kasların bireyin kontrolünden çıkması
  • Vajinal penetrasyona dair korku ve endişe gelişmesi
  • Cinsel ilişki isteğinde bir azalma

Vajinismus tedavisi nasıl olur?

Gevşeme egzersizleri sadece pelvik taban kaslarını değil, tüm vücudu hedef almalıdır. Örneğin gevşemeye yönelik nefes egzersizleri vajinismus terapisinde önem taşır. Gün içinde en az 5 dakika süreyle nefes vermeyi nefes almaya göre uzatarak yapacağınız çalışmalar yararlı bir gevşeme metodudur.

Vajinusmus terapisinin odak noktası vajinal egzersizlerdir. Özel dilatörler ya da kişinin kendi parmağıyla yapabileceği, adım adım ilerleyen özel egzersizlerle ve vajinada istemsiz olarak oluşan kasılmaya karşı gevşeme teknikleriyle tedavi süreci ilerler. En küçük dilatör ya da küçük parmakla başlanıp, daha büyük dilatör ya da 2 parmakla uygulamaya geçilir. Egzersiz yaptıkça vücut gevşemeyi öğrenir ve korkunun da üstesinden gelinir.

Vajinismusu olan kadınların pek çoğunda kendini değersiz hissetme sorunu da olabilir. Zaman geçtikçe çocuk sahibi olamama durumu da bu duyguyu besler. Bu duygudan kurtulmak için ilk adım, durumun farkına varmak ve tedavi için profesyonel destek aramak olmalıdır.

Vajinismus tedavisinin amacı sadece vajinal penetrasyonu mümkün kılmak değil, aynı zamanda kadın olmayı hissetmek ve partneriyle mutlu bir cinsel hayatı hedeflemek olmalıdır.

** Bu içerik, Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktoru Ebru Alper tarafından yazılmış olup medikal olarak incelenmiştir.



Dr. Ebru Alper

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü 1994 yılında bitiren ve uzmanlığını Bakırköy Doğumevi, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapan Dr. Ebru Alper, 2006‘da Üremeye Yardımcı Teknikler Eğitimi’ni tamamlayarak Tüp Bebek Sertifikası’nı aldı. 2011’de Cinsellik ve Cinsel Tedaviler eğitimini tamamladı 20 yıllık meslek yaşamında toplam...



BLOOM SHOP