YAZAN: ALEYNA TEPE

Çocukluk yıllarında arkadaşlık kurmak belki de çoğu zaman oldukça kolaydı. Sosyalleşmek için ekstra zaman harcamak zorunda kalmamak, diğer çocuklarla ortak deneyimler paylaşmak ve henüz hiçbir ön yargıya sahip olmamak arkadaş edinmeyi kolaylaştıran faktörlerdi. Sosyalleşme ve paylaşma ihtiyacı yetişkinlikte devam ediyor olsa da arkadaş edinmek daha zor olabiliyor. İş ve aile gibi farklı konuların gündeme gelmesi ortak bir deneyimi ve arkadaş edinmeyi zorlaştırsa da birkaç ipucu ile yetişkinlikte de kolayca arkadaş edinmek mümkün.


İnsan henüz doğmadan iletişim kurmaya başlar. Önce anne karnında yalnızca anne ile kurulan sosyal bağ, zaman geçtikçe daha geniş bir çevreye yayılır. Çocuklar hemen hemen iki yaşlarına geldiklerinde çevreleriyle daha fazla etkileşim kurmaya başlar. Sosyalleşme ihtiyaçları artar, diğer çocuklarla iletişim kurmaya çalışırlar. Gelişimsel süreçte sosyal becerilerin gelişmesine oldukça önem verilir çünkü bu beceriler hayat boyunca kullanılır. Çocukluk döneminde arkadaş edinmek yetişkinliğe kıyasla daha kolaydır. Bu durumun baskın iki sebebinden bahsedilebilir. Reddedilmek, kabul görmemek ya da dışlanmak gibi korkular çocukluk döneminin başlarında henüz bilinmeyen deneyimlerdir. Dolayısıyla çocuklar için ilk adımı atmak, düşüncelerini söylemek ve yakınlık kurmak daha kolaydır. İkinci sebep ise yetişkinlikte azalan ortak deneyimlerdir. Bireylerin kendi hayatlarını kurmaya başlaması, günlük yaşam koşuşturması gibi faktörler belirli bir alanda sabit kalmayı ve arkadaş edinmeyi zorlaştırır. Öte yandan büyümek, yetişkin olmak ya da kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek arkadaş ihtiyacını ortadan kaldırmaz. Bütünsel sağlık için de birçok olumlu etkiye sahip sağlıklı arkadaş ilişkileri kurmak, biraz zaman ve çaba gerektirse de her yetişkinin olmazsa olmaz bir ihtiyacıdır.

Arkadaşlık ve bütünsel sağlık

İyi arkadaşlar açıkça iletişim kurar, birbirlerini oldukları gibi kabul eder, saygı gösterir ve duygusal olarak birbirlerine destek olurlar. Böylesine sağlıklı bir arkadaşlık ilişkisine sahip olmak ise hem zihinsel hem de bedensel iyi oluş halini destekler.

  • Yalnızlık duygusunu ve izolasyonu önler. Sağlıklı bir arkadaşlığa sahip olmak deneyimlerin paylaşılmasına olanak sağlar. Kendinizi yalnız ya da izole hissettiğinizde iletişim kurabileceğiniz bir arkadaşa sahip olmak bile birçok ruhsal zorlanmanın önüne geçebilir.
  • Stresi azaltır. Günlük yaşam içinde herkes zaman zaman stresli hissedebilir. Devamlı strese maruz kalmak bağışıklık sisteminde zayıflık, uyku ve sindirim problemleri gibi bedensel rahatsızlıklara da sebep olabilir. Yapılan araştırmalar, strese karşı dirençli hale gelmeyi sağlayan etmenlerden birinin de sağlıklı arkadaşlık ilişkileri olduğunu gösteriyor.
  • Destek sağlar. Yakın arkadaşa sahip olmak güncel yaşam problemleriyle başa çıkmayı da destekler. Sağlıklı bir arkadaşlık, zorlu zamanlarda duygularla başa çıkmak konusunda yardımcı olur. Ayrıca, objektif düşünceyi korumanın zor olduğu bu anlarda dışarıdan bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olur.

Güçlü ve sağlıklı arkadaşlıkların faydalarına yetişkinlikte de ihtiyaç vardır. Dolayısıyla yetişkinlikte arkadaş edinme ve ilişkiyi sağlıklı bir şekilde sürdürme konusunda farkındalığı artırmak önemlidir. Çocukluktaki kadar kolay olmasa da yetişkinlikte arkadaş edinmek için birkaç ipucundan faydalanabilirsiniz.

Kendinizi tanıyın

Bir arkadaşla sağlıklı bir ilişki kurmadan önce kendinizle sağlıklı bir ilişkiniz olduğundan emin olun. Neleri sevdiğinize, önceliklerinize, neden bir arkadaşa ihtiyaç duyduğunuza kulak verin. Zaman zaman iç dünyamızda olup bitenlerden kaçmak ya da onların sorumluluğunu paylaşmak için bir başkasına ihtiyaç duyarız. Fakat bu temelde kurulan bir arkadaşlık uzun vadede sizi tatmin etmeyebilir. Bireysel zorlanmalarınıza çözüm olarak bir arkadaşlık arayışı yerine, kendinizi tanıma ve ihtiyaçlarınızı karşılama sürecinde size eşlik edecek bir arkadaş arayışında olun. Bu sayede arkadaşlık kurma motivasyonunuz ve ilişkinizin dinamiği daha sağlıklı olabilir.

Ortak deneyimleri keşfedin

Devamlı aynı yerlerde, aynı deneyimleri yaşadığınız bir hayatta yeni insanlarla tanışma ihtimaliniz elbette düşük olacaktır. Bunun yerine sizinle ortak hobilere sahip ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz insanlarla bir araya gelmeyi hedefleyin. Bunun için kendi hobilerinizi belirleyip aksiyona geçebilirsiniz. Örneğin yoga derslerine başlayabilir, kitap kulübüne katılabilir ya da benzer grup aktivitelerine zaman ayırabilirsiniz. Böyle bir etkinlikte tanıştığınız insanlarla ortak bir hobiye sahip olacağınızdan arkadaşlığı başlatmak ve pekiştirmek daha kolay olabilir.

Ön yargılarınızdan kurtulun

İnsan ilişkileri, duygusal bağlar ve arkadaşlık zaman zaman karmaşık olabilir. Yeni biriyle tanışırken geçmiş deneyimlerimizden kaynaklanan korkularımızın ya da ön yargılarımızın kontrolü ele almasına izin verebiliriz. Böyle durumlar yeni ilişkiler kurmak, ilk adımı atmak ya da güvenli bir arkadaşlık ilişkisi için tehdit oluşturabilir. Dolayısıyla, geçmişte yaşanan deneyimlerin bugün karşınızda duran kişiyle ilişkili olmadığını hatırlamakta fayda olabilir. Ön yargılı yaklaşmak ve karşınızdaki kişiyi tanımak konusunda açık olmamak sağlıklı bir ilişki kurmanızı engelleyebilir.

Sınırlarınızı esnetin

Yeni bir arkadaşlık ilişkisine başlamak hayatınızda yepyeni bir oluşuma alan açmanızı da gerektirebilir. Zaman ayırmak, daha önce denemediğiniz aktiviteler deneyimlemek ya da kendinizi açmak sınırlarınızı biraz esnetmenizle mümkündür. Elbette bir anda hayatınızda büyük değişiklikler yapmak mümkün olmayacaktır. Ancak sağlıklı bir ilişkinin oluşma sürecinde sabırlı, açık fikirli ve esnek olmak ilişkinin oluşum sürecini destekleyecektir.

Hislerinizi ve düşüncelerinizi paylaşın

Aile içi ilişkiler, romantik ilişkiler ya da arkadaşlık ilişkileri, hiçbiri her zaman mükemmel olamaz. Elbette zaman zaman fikir ayrılıkları ya da tartışmalar yaşanabilir. Bu noktada arkadaşlık ilişkisini sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek için dürüst olmak, hislerinizi ve düşüncelerinizi içtenlikle paylaşmak faydalı olabilir. Bu sayede birbirinizi daha iyi tanıyabilir, isteklerinizi ve ihtiyaçlarınızı dürüstçe paylaşarak sağlıklı bir arkadaşlık inşa edebilirsiniz.

Arkadaşlıklar hayatın en zenginleştirici ilişkilerinden biridir. Sınırların dışına çıkmaya ve yeni yanlarınızı keşfetmeye teşvik eder. Yeni arkadaşlar edinmeye karar verdiğinizde, kendinizi ortaya koyun ve sizi aydınlatan bir aktiviteye katılın. Deneyiminizi paylaştığınız kişilere karşı ön yargısız olun, potansiyel arkadaş gözüyle bakın ve ilk adımı atmaktan çekinmeyin. Etrafınıza bakın, etkileşimde olduğunuz kişilerle ortak yönlerinizi görmeye çalışın ve yeni bağlar kurmaya açık olun.




Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP