Yogayı deneyip de sevmediğini söyleyen, yapmayı tercih etmeyen ya da kendine uygun bulmayan kişilere mutlaka denk gelmişsinizdir. Bazen yoga yaparken yaşanan olumsuz deneyimler, doğru eğitmene denk gelememe ya da başarısızlık hissi gibi nedenler bu durumun sebeblerinden biri olabilir.

Yogaya karşı gelişen bu yanlış tutumları ve düşünceleri uzaklaştırabilmek için yanlış bilinen 3 yorumu doğrusuna çevirmeyi araştırdık!

Yanlış 1: Yoga için esnek olmak gerekir

Pek çok insan yoga için uygun olmadığını söyler. Çünkü vücudunun yeterince esnek olmadığını düşünür ve yogayı deneyimlerken zorlanacağına inanır. Yeterince esnek olmadığını düşünenler için söyleyebileceğimiz tek bir şey var: Yoganın temel amacı tüm hareketleri kusursuzca yerine getirecek kadar esnek bir vücut şekline ulaşmak değildir.

Yoga zihinde sadelik, ferahlık ve huzur duygularını uyandırmayı hedefleyen bedeni ve zihni arındırma ritüelidir. Bu nedenle esnekliğiniz, yoganın temel amacı çerçevesinde düşündüğünüz kadar önem taşımamaktadır. Ayrıca yogayı pratik ettikçe bölgesel olarak istediğiniz güç ve esnekliğe kavuşabileceğinize de emin olabilirsiniz.

Yanlış 2: Tek çeşittir, tüm hareketler birbirine benzer

Yoganın neredeyse 14 farklı çeşidi var. Yogayı pratik etmekten hoşlanmıyorum diyorsanız, belki de size uygun olan çeşidini henüz denememiş olabilirsiniz. Yogayla ilgili bir adım atmak istiyorsanız, yapacağınız en sağlıklı şey derin bir araştırma yaparak veya stüdyolara giderek, uzman kişilerden bilgi almak ve kendi vücudunuza uygun olan türü bulmaktır.

İlginizi çekebilecek başlıca türleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Hatha: Temel asanalar, nefes teknikleri ve enerji akışını amaçlayan felsefesiyle en temel türlerinden biridir. Başlangıç seviyesi için oldukça uygundur.

Ashtanga: Vücudu güçlendirmeyi ve dayanıklılığı esas alan Ashtanga, 8 basamaklı bir yoga türüdür. Başlangıç seviyesi için uygundur. Bedene ve ruha hitap eden 8 basamaklı öğretisiyle derin bir huzur arayışını hedefler.

İyengar: Yoga hareketlerini doğru yapıp yapmadığınızı keşfetmek istiyorsanız, İyengar yoga tam da size göre. Diğer stillere göre çok daha yavaş ilerleyerek gözlemi, hissetmeyi ve dengeyi hedefler.

Vinyasa: Farklı pozlar arasında uyumlu geçişi ve nefesle hareketi bağdaştıran tekniğiyle olabildiğince fazla pozu denemek isteyenler için ideal bir türdür.

Yin: Bağ dokuların genişlemesini ve kasların esnemesini amaçlayan Yin yoga, sakin ruhuyla stabiliteyi ve anda kalmayı öğütler.

Kundalini: Meditasyona yoğunlaşarak çakraları açmayı hedefleyen Kundalini yoga, spiritüelliğe daha çok yakınlaşmak isteyenler için uygun bir yoga türüdür.

Yanlış 3: Gerekli çalışmalar ve pratiklerle yogada “çok iyi” olabilirsiniz

Yogada “çok iyi olmak” diye bir şey yoktur. Bir pozu, dışarıdan ne kadar iyi ve hatasız yapıyormuş gibi görünseniz de içeriden size nasıl hissettirdiğini, vücudunuzu ne kadar çalıştırdığınızı, sizin için ne kadar verimli ve “iyi” olduğunu tam anlamıyla bilemezsiniz.

Bu nedenle yogada iyi veya kötü diye bir kavram yoktur. Belki sadece hareketleri doğru veya hatalı yapmak diye bir şey olabilir. Onun haricinde yoga, kişiye özeldir. Yarattığı etki ve duygu durumu da kişiye özel olacaktır.





BLOOM SHOP