Dünyanın en faydalı tahıllarından biri olan yulaf; zengin gıda içeriğine sahip, kolay ulaşılabilen, uygun fiyatlı ve içinde sayısız sağlık yararı barındıran bir besindir. Son yıllarda beslenme trendleri üzerine yapılan sayısız araştırma, yulafın faydalarını ortaya koymuş ve onu günlük beslenme rutinimizin vazgeçilmez bir parçası haline getirmiştir. Bulunması kolay, hazırlanması kolay bir gıda olan yulaf en çok kahvaltı öğünlerinde tercih edilmektedir. Peki yulafın faydaları nelerdir?

Yulafın besin değerleri

İçinde bulunduğumuz dönemde yulafla ilgili binlerce araştırma sonucu görmemiz tesadüf değil. Bu tahılın içinde insan vücudu için faydalı, oldukça zengin bir besin içeriği bulunuyor. Dahası, orijinal yulaf, glüten de içermiyor. Glüten hassasiyetine sahip kişiler ya da çölyak hastaları tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Ancak marketlerden satın aldığımız paketli, işlenmiş ve katkı maddeli yulaf seçenekleri için aynı şeyi söylememiz ne yazık ki mümkün değil.

İçeriğinde diğer tahıllara nazaran çok daha fazla lif, beta-glukan, protein, vitamin, mineral ve antioksidan bulunan yulafın besin değerleri ise şu şekilde:

Yarım fincan (78 gram) yulaf için

  • Manganez: Günlük alınması gelen değerin %191’i
  • Fosfor: Günlük alınması gereken değerin %41’i
  • Magnezyum: Günlük alınması gereken değerin %34’ü
  • Demir: Günlük alınması gereken değerin %20’si
  • Çinko: Günlük alınması gereken değerin %20’si
  • Folat: Günlük alınması gereken değerin %11’i
  • B1 vitamini: Günlük alınması gereken değerin %39’u
  • B5 vitamini: Günlük alınması gereken değerin %10’u
  • Ayrıca küçük miktarlarda kalsiyum, potasyum, B6 ve B3 vitaminleri

Yulafın faydaları nelerdir?

Besin içeriği bu denli zengin olan yulafın sağlığımız için inanılmaz faydaları var. Yulafın bilimsel açıdan kanıtlanmış bazı yararları ise şu şekilde:

1. Kilo kontrolüne yardımcı olur

2009 yılının Ekim ayında yayınlanan “Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırması” çalışmasının sonuçlarına göre, yulafın içinde bulunan beta glukan, açlıkla mücadele etmenize yardımcı olan kolesistokinin hormonunu artırarak iştahınızı azaltıyor. Yulafın verdiği tokluk hissi ve iştah üzerinde yarattığı bu etki, kilo kontrolünü kolaylaştırıyor.

2. Kolesterolü düşürür

Dünya çapındaki ölümlerin en yaygın nedeni olan kalp hastalığı, yüksek kolesterol değerleriyle bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Yapılan birçok araştırma, yulafın içinde bulunan beta glukan lifinin, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.

Yulaf yemek aynı zamanda damarlardaki enflamasyonu azaltıyor, dokuların zarar görmesini engelliyor ve kalp krizi ile felç riskini azaltıyor.

3. Kan şekeri dengesi kurar

Yulaf, fazla kilolu kişilerde ve tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerinin düşmesine yardımcı olarak insülin duyarlılığını geliştiriyor. Glikozun kan içine emilmesini geciktiren kalın bir jel oluşturma yeteneğine sahip olan yulaf, kan şekeri düzeylerinin dengede kalmasına yardımcı oluyor.

4. Sağlıklı bir cilde destek olur

Kozmetik ürünlerinin etiketlerine göz attığınızda, içlerinde ince öğütülmüş yulaf olduğunu görebilirsiniz. Kolloidal yulaf ezmesi olarak da bilinen bu madde, 2003 yılında FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından deri koruyucu madde olarak onaylanmıştır.

Yulaf; çeşitli cilt hastalıklarında kaşıntı ve tahrişin tedavi edilmesine yardımcı olur ve egzama rahatsızlığının semptomlarını iyileştirebilir.

5. Sindirim sistemine iyi gelir

Düzensiz bağırsak hareketlerinin yol açtığı kabızlık problemi, pek çok kişinin hayatlarının belirli dönemlerinde yaşadıkları bir rahatsızlıktır. Lif bakımından zengin olan yulaf kepeği, kabızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.

6. Kolon kanseri riskini azaltır

İngiltere ve Hollanda’daki araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada, yüksek lifli (tam tahıl çeşitleri ve yulaf) bir beslenme diyetine sahip olan kişilerin, daha düşük kolon kanseri riski taşıdığını gösteriyor. Bu çalışma yaklaşık 2 milyon kişi üzerinde yapılmış ve bir kişinin diyetindeki 10 gram lif için kolon kanseri gelişimi riskinin yüzde 10 oranında azaldığı ortaya konulmuştur.

7. Spor performansını artırır

Yulaf, enerji ihtiyaçları için kalori sağlayan iyi bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Metabolizmayı olumlu yönde etkiler. Orta yoğunlukta egzersizden 1 saat önce yulaf ezmesi tüketmek, spor performansını önemli ölçüde artırır.

8. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yulafın içeriğinde bulunan eşsiz beta glukan lifi, nötrofillerin vücuttaki bir enfeksiyon bölgesine daha hızlı ulaşmalarına yardımcı olarak oradaki bakterilerin yok edilme oranını artırır.

9. Uyumanıza yardımcı olur

Yulaf genellikle kahvaltıda tüketilse de, İskoç bilim adamları yulafın akşamları tüketilmesi gerektiğini savunuyor. Yulafın içeriğinde bulunan melatonin ve karmaşık karbonhidratlar, daha fazla triptofanın beyne ulaşmasına yardımcı oluyor ve uyku kalitesini artırıyor. Yulafın içeriğinde bulunan B6 vitamini ise, beynin daha fazla serotonin üretmesine yardımcı oluyor.

10. Menopoz sonrası destekçidir

Yıllar ilerledikçe menopozla birlikte kadınlarda kalp hastalığı ve felç riskleri artar. Yulaf, menopoz sonrası kadınlarda kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Amerikan Kalp Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre, kalp rahatsızlığı olan menopoz sonrası kadınlarda düzenli yulaf tüketiminin kalp krizi ve inme riskini azalttığı ortaya konulmuştur.

Yulaf nasıl tüketililebilir?

Yulaf hiç pişirilmeden süt ve yoğurda karıştırılarak tüketilebileceği gibi, su ya da sütle pişirilerek yulaf ezmesi biçiminde de yenilebilir. Yulaf ezmesini damak tadınıza uygun olan pek çok kuruyemiş, kuru meyve ya da taze meyve ile birlikte tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yulafı un yerine kullanarak sağlıklı kek ve kurabiyeler pişirebilir, evde kendi granolanızı yaparken kullanabilir ya da hazırladığınız yulaf ezmesini smoothie içerisine koyup içerek de tüketebilirsiniz.

İlginizi çekebilir!

Kaynak: Organic Facts, Medical News Today, Health Line





BLOOM SHOP