Bilinçli farkındalık (mindfulness) pratiklerinin çok çeşitli olduğunu ve günün herhangi bir vaktinde uygulanabileceğini biliyor muydunuz?

Bilinçli farkındalık (mindfulness) meditasyonunu hayatına alan insan sayısı gitgide artıyor. Aynı zamanda bir kalıp haline gelmiş olan “Meditasyon için zaman ayırmam lazım.”, “Nasıl yapacağımı bilmiyorum.”, “Anda kalmak, hiç düşünmemek mi?” gibi düşünceleri olan insanlar da var. Bilinçli farkındalık meditasyonu aslında günün her saniyesinde ve her yerde uygulanabilecek bir meditasyon çeşidi.

Bilinçli farkındalık ile ruhu canlı tutmak, konuşmak, dinlemek ve sadece kabul edip şefkat göstermek mümkün. Bununla birlikte zihinde yeni pencereler açılıp yaratıcı düşünceler de tetikleniyor. Özellikle bilinçli farkındalık yollarını çeşitlendirmek, yaratıcılığı adeta su verilen bir bitkinin filizlenmesi gibi besliyor. İşte bilinçli farkındalık pratikleri ve uygulama yöntemleri!

İlginizi çekebilir: Bilinçli Farkındalık ile Yeni Bir Gerçeklik Yaratmak

Bilinçli farkındalıklı iletişim (Mindful communication)

Sağlıklı iletişimin temel kuralı birbirini dinlemekten ve anlamaktan geçer. Dolayısıyla karşılıklı empati kurabilmek iletişimin en büyük parçasıdır. Bu sayede öfke, direnç, kırgınlık gibi iletişimin akıcı olmasını engelleyen duygu ve durumlar kaybolur; yerini açıklık, akıcılık ve bütünleşme alır.

Bilinçli iletişim konuşurken ve/veya birini dinlerken sese odaklanmaktır. Çünkü sese odaklanırken beyin mesajın tamamını alır ve engellenmeden işleyebilir. Karşınızdakini dinlerken konudan kopmamak için ve odağın konuşan insanda ve onun söylediğinde kalması için bu kişinin sesine odaklanın. Konuşurken de aynısı geçerli.

Bilinçli farkındalıklı yürüyüş (Mindful walking)

Bilinçli yürüyüş için doğada ya da keyif veren bir manzaraya karşı yürümeniz şart değil. Bilinçli yürüyüş aslında en basit haliyle günlük hayatınızda A noktasından B noktasına gittiğiniz mesafede bile uygulanabilir. Buradaki temel nokta, yürürken nefesiniz ile beraber ayaklarınızdan başlayarak, adımlarınızı ve ayaklarınızın altındaki zemini hissetmek.

Adımlarınıza ve yere basma anınıza dikkatinizi odakladığınızda daha güçlü ve emin yürüdüğünüzü hissedebilirsiniz. Stresin ve kaygıların azalmaya başladığını, kalp atışının yavaşladığını ve hatta pozitif duygu ve düşüncelerin geliştiğini fark edebilirsiniz.

Yürürken anı hissetmek etrafınızdaki binaların çizgilerini, daha önce dikkatinizi çekmemiş olan mekanları, mağazaları ve marketleri görmenizi sağlar. Anda kalarak o köşeyle, sokakla, caddeyle bütünleşmiş olursunuz.

Bilinçli farkındalıklı egzersiz (Mindful exercise)

Herhangi bir antrenman veya egzersiz yaptığınız zamanda nasıl bir deneyim yaşadığınızı düşünün. Dikkatinizi önce vücudunuza, sonra o anda aklınızdan akan duygu ve düşüncelere ya da çevrenize odaklayın. Bu sayede sizi o hareketi yaptıran kasların kasılıp gevşemesini, eklemlerinizi, vücudunuzun açılarını ve kenarlarını gözlemleyeceksiniz. Örneğin tenis oynarken kazanma arzunuzun, belki de hayallerinizin kuvveti ile topa vurabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Düzenli Egzersiz ile Değişimi Fark Edin: Fiziksel ve Psikolojik Olarak!

Bilinçli farkındalıklı çalışma (Mindful working)

Çalışmakta olduğunuz konu veya alan her ne ise dikkatinizi sadece ne yaptığınıza odaklayarak daha verimli sonuç alabilirsiniz. Sakince ve telaşlanmadan dikkatinizi önünüzdeki işe verdiğinizde her şeyin daha basit bir hale geldiğini, rahatladığınızı ve bunun zihninizde bir berraklık yarattığını hissedebilirsiniz.

Bilinçli farkındalıklı yeme (Mindful eating)

Farkındalıklı yemek yemenin ilk basamağı yemeği beş duyu organı ile hissederek; kokusunun, renginin, tadının farkına vararak yemek. Bu yöntem çiğneme hızını arttıracağı gibi, açlığı da kontrol etme yollarından biri.

Bununla birlikte, yiyeceğin verdiği hazza odaklanarak yemek ve o yiyeceği düşük ya da fazla kalorisi ile faydaları ya da zararları ile damgalamamak gerekiyor. Yemek yemenin de bir deneyim olduğunu her defasında hatırlamak ve gıdaya saygı duymak insanların gıdayla olan savaşının, yemek yemekten korkusunun ve takıntılarının azalmasında fayda sağlıyor. Yeme bozukluğu (Tıkınırcasına Yeme veya Blumia gibi) tedavilerinde bilinçli farkındalıkla yeme tavsiye ediliyor.

İlginizi çekebilir: Yeme Bozuklukları: Anoreksiya, Bulimiya ve Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu

Bilinçli farkındalıklı tatil (Mindful holidays)

Çoğu insan bir tatile çıktığında bir sonraki tatilini düşünebilir ya da başka bir yerde olmayı hayal edebilir. Durum böyle olunca o andan, şehirden ve bulunduğunuz mekandan keyif almanız zorlaşır ve pozitif duygulardan uzaklaşırsınız. Tatile çıktığınızda doğaya, deniz ve sahil ikilisine, renklere, hiç görmediğiniz insanlara, şehrin sokak çizgilerine odaklanın. Bu sayede tatilden keyif alabilirsiniz ve yeni deneyimleri coşkuyla karşılayabilirsiniz.

Bilinçli farkındalıklı bekleme (Mindful waiting)

Neredeyse kimse beklemekten hoşlanmaz. Fakat bazı insanlar beklemeye hiç tahammül edemez ve öfke kat sayıları artmaya başlar. Oysaki beklemek hayatın büyük ve olmazsa olmaz bir parçasıdır. Kasada ödeme yapmak için beklerken, trafikte aracın içinde beklerken daha tahammüllü, daha sabırlı olabilmek için nefese odaklanmak bir çözüm olabilir. Örneğin bir markette beklerken etrafınızdaki insanları ve insanların hal ve tavırlarını gözlemleyebilirsiniz. Bu sayede bulunduğunuz mekan ve beklemekte olduğunuz kuyruk ile bir bütün olursunuz.

Bilinçli farkındalıklı müzik dinleme (Mindful listening to music)

Müzik neşe veren, harekete geçiren, mutlu anıları canlandıran ve sevdiklerimizle birleştiren bir güce sahiptir. Sevdiğiniz bir müziği açtığınızda efor göstermeden sadece müziğin kendisine odaklanmayı deneyebilirsiniz. Müziğin ritmi ve akıcılığına odaklandığınızda ruhunuzun canlandığını, zihninizin berraklaştığını ve pozitif bir duygu durumuna geldiğinizi fark edebilirsiniz. Parçanın ritmi, inişleri ve çıkışları nefesinize bir gönderme olabilir. Bu sayede nefes ile müzik bütünleşir.

İnsanları olduğu gibi kabullenme

İnsanların hatalarını, hata yapabileceklerini kabul etmek ve affetmeyi bilmek ruhumuzu ve zihnimizi negatif duygulardan arındırmanın bir yoludur. Sürekli hata görmek zihni olumsuza odaklar ve bu da stres artışına, karamsar, depresif ve umutsuz düşüncelere yol açar. Hem çevrenizdeki insanların hem kendinizin hata yapma payı olduğunu unutmamak, bu hatalara öfkeyle yaklaşmak yerine yapıcı ve onarıcı yaklaşmak için olduğu gibi kabullenmek gerekir.

Öğrenmeye ve deneyimlemeye odaklanma

Öğrenmek istediğiniz konuları ve alanları belirlemek, okumak, araştırmak zihni üretken hale getirir ve ruhu besler. Yeni keşifler ve deneyimler ilerleyen yaşlarda da sağlıklı bir beyin için önerilir. Fit bir vücuda sahip olmak istiyor ve bu yüzden spor yapıp sağlıklı besleniyorsak beynimizin de fit olması okumaya, araştırmaya ve öğrenmeye devam etmek gerekir.

İlginizi çekebilir: Yeniye Açılmak



Aslıhan Kesici

Aslıhan, Enka Lisesi’nde International Baccalaureate programını tamamladı. Lisans eğitimi için gittiği George Washington Üniversitesi’nde Psikoloji ve Siyasal Bilimler çift ana dalı yaptı. 2019 yılında mezun olduktan sonra çocuk ve ergenlere yönelerek çeşitli klinik ve çocuk oyun/gelişim merkezlerinde staj yaptı ve süpervizyon dahilinde gelişimsel oyun grubu çalışmaları ve bireysel oyun seansları...



BLOOM SHOP