YAZAN: SELİN PERSENTİLİ ARAL
FOTOĞRAF: SOFIE SUND

12 Aralık haftası Bloom News & Trends, odağına sürdürülebilir modayı koyuyor. Marka Strateji Danışmanı ve Wellness Koçu Selin Persentili Aral moda endüstrisini sürdürülebilir kılmanın yollarını araştıran iki markanın izledikleri stratejileri anlatıyor. 


Moda endüstrisini daha sürdürülebilir kılmanın sırrı hem geçmişte hem de gelecekte yatıyor olabilir. Pozitif etki yaratmak için çalışan moda markaları Vestiaire ve Pangaia daha iyi bir gelecek için neler yapıyor?

Pangaia ve Vestiaire Collective, moda endüstrisini sürdürülebilir kılmanın yollarını arayarak dünyamız için pozitif bir etki yaratmayı amaçlayan iki farklı marka. Moda endüstrisinde kendi ideallerini savunuyor ve değişen tüketici davranışlarını da dikkate alarak daha iyi bir gelecek için belirledikleri yaşam tarzını sunuyorlar. Vestiaire geçmişe yeniden hayat vererek sağlıyor bunu, Pangaia ise doğa dostu malzemeler kullanmanın yeni yollarını keşfederek geleceği yeniden doğuruyor. Pozitif bir zihniyeti ve sürdürülebilir amaçları en iyi temsil eden bu iki marka, seçimlerimizi ve eylemlerimizi daha bilinçli kılarak bize ilham kaynağı olacak nitelikte.

Pangaia‘ya yakın mercek

PANGAIA

Pan: bütün, gaia: toprak ana kelimelerinin bir araya getirdiği Pangaia, dünyamızın geleceği için farkındalık yaratmak misyonuyla ortaya çıkmış bir moda markası. Hatta bir moda markasından da öte, daha sürdürülebilir ve pozitif bir gelecek için kolektif anlamda düşünce biçimini değiştirmeyi ve ilham verici bir yaşam tarzı sunmayı amaçlayan düşünce yapısına sahip bir moda markası. Pangaia hedeflediği bu yolda, yeşil yıkama gibi uygulamalara yer vermeden yalnızca doğa dostu araçlarla sürdürülebilir bir gelecek konusundaki hayallerini eyleme dönüştürmeyi amaçlıyor. Bunu yaparken de lokal kişilerle ve sivil toplum kuruluşları ile el ele çalışıyor. Pangaia, bilim, amaç ve tasarımın kesiştiği noktada, biz insanların doğadan aldığını fazlasıyla geri vermenin peşine düşerek; biyoçeşitliliği koruyacak ve geliştirecek yeni malzemeler icat ediyor. Organik pamuk, muz ve ananas yaprağı, bambu gibi gıda atıklarından oluşan PLNTFIBER & FRUTFIBER, kır çiçekleri, biyopolimer, aerojel gibi kombinasyonlardan elde edilen FLWRDWN ve daha nice doğaya dönen çevre dostu malzemeleri, araştırmalarını ve getirdikleri yenilikleri, tüm ilgili kurumlar ve markalarla paylaşarak hem sektörü hem de tüketicileri geliştirmeyi amaçlıyorlar.


Vestiaire Collective’e yakın mercek

Vestiaire, 2009 yılında Fanny Moizant ve Sophie Hersan tarafından “pre-loved” giyim kategorisindeki her ürüne ikinci bir hayat vermek üzere, moda sektörünün sebep olduğu israf ve yıkımla mücadele etmek için Paris’te kurulmuş. Vestiaire, moda sektöründe döngüsel bir yapı oluşturmayı ve hatta bu yapıyı lüks ürünler kategorisine de taşımayı hedefliyor. Arkasında bir moda aktivistinin öncü ve yenilikçi düşüncelerini bulunduran Vestiaire’nin zihniyetini; hedeflediği sürdürülebilir yaşam tarzını sunmak oluşturuyor. Değerini aktivizm, şeffaflık, adanmışlık, topluluk bilincinden alıyor ve daha az ve daha iyi olanı satın alma, kullanıp atma yerine daha çok giyme ve daha çok önemseme bilincini yaymayı amaçlıyor. Felsefesi, daha iyi bir geleceği hayal edenler ile birlikte bir kolektif topluluk kurarak döngüsel modayı mümkün kılmak ve modanın çevresel bedellerinden arınmak için bireyleri eğiterek hep birlikte çalışmak. Online alışveriş dünyasında da kendine yer edinmiş Vestiaire, %100 geri dönüştürülmüş paketler kullanıyor, hızlı modanın varlığı ile tüketim çılgınlığını iyice normalleştiren Black Friday’e karşı çıkıyor, bizleri aşırı tüketime, üretime yönlendirmek yerine iklim değişikliğinin etkilerini ortadan kaldırmaya ve sürdürülebilir bir geleceğe yönelik çalışmalar yapmaya teşvik ediyor.

VESTIAIRE COLLECTIVE



Live To Bloom

Daha iyi bir seçim yaptık ve yaşama çiçek açtık!...



BLOOM SHOP