YAZAN: DR. EBRU ALPER

Uzun süreli bir ilişki içerisinde olabilir ya da geçici bir birliktelik yaşayabilirsiniz. Cinsellik hakkında konuşurken sağlığımızı da unutmamak gerekiyor. Cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıklardan korunmanın yollarını Amerikan Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Ebru Alper sizin için anlatıyor.


Söz konusu cinsellik olduğunda akla pek çok şey gelebilir ama sağlığımız çoğunlukla dikkate alınmaz. Oysa, günümüzde AIDS, klamidya, hepatit, HPV ya da sifiliz hala yayılmaya devam eden ve gündemde olan hastalıklar arasında yer alıyor. Sağlıklı bir cinsel yaşam için önerilerimi aşağıdaki gibi özetleyebilirim.  

Kişisel hijyene dikkat edin

Sıklıkla yanlış ya da eksik yapılan öz bakım, hastalıkların başlangıcı olabilir. Cilt ya da mukozalar üzerine bakteri ya da mantar enfeksiyonları yerleşip çoğalabilir. Dış genital bölgeyi düzenli olarak su ya da özel intim yıkama jelleri ile yıkayın, temiz ve kuru tutmaya özen gösterin. Ancak unutmayın ki aşırı hijyen de zararlıdır, özellikle ıslak mendiller, pudra ya da intim spreyler vajinal mukozanın sağlıklı bakteri florasını bozup enfeksiyöz bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Tıraş yaparken ya da epilasyon sırasında kullanılan aletlerin temiz ve size özel olmasına dikkat edin. Cildinizde oluşabilecek bir kesi bakteri ve virüslerin girişine imkan sağlar.

Cinsel ilişkide korunun

Cinsel ilişkide kondom kullanımı sizi en başta HIV olmak üzere pek çok bakteriyel ve viral hastalığa karşı koruyacak, en azından enfekte olma riskinizi azaltacaktır. Ayrıca, oral seksle de enfekte olabilirsiniz, korunmak için Dental Dam gibi ağız içi koruyucularını kullanabilirsiniz.

Vücudunuzu tanıyın

Kişisel bakımınızı düzenli olarak yaptığınızda cildinizdeki, genital bölge ve salgılardaki değişiklikleri kolaylıkla fark edebilir ve tedavi olabilirsiniz. Dış genital bölgede çıkan siğil, sivilce ve yara benzeri lezyonları vakit geçirmeden doktora gösterin.

Partnerinizle konuşun

Hoşunuza gitmese de zor da olsa cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı aldığınızda mutlaka partnerinizle konuşun. Böylelikle onun da kontrol olup tedavi görmesini sağlarsınız.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı aşı olun

Kondom kullanımı HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlasa da aşısı olan cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı aşı olmanız önemlidir.  

  • HPV aşısı: Human papillomaviruslerin en sık rastlanan ve en riskli tiplerine karşı koruma sağlar. Böylelikle rahim ağzı kanserlerinin önemli bir bölümü önlenmiş olur.
  • Hepatit B aşısı: Hepatit B’nin bulaş yollarından biri de cinsel ilişkidir. Özellikle Hepatit B taşıyıcılığının yaygın olduğu bizimki gibi toplumlarda aşı yapılması önerilmektedir.

Düzenli olarak doktor kontrolüne gidin

Yıllık jinekolojik kontrolünüzü önemseyin, ihmal etmeyin. Yeni bir cinsel partneriniz olduysa ya da akıntınızda değişiklik, enfeksiyon gibi yakınmalarınız varsa vakit geçirmeden doktorunuza başvurun. HPV aşınızı yaptırmış bile olsanız diğer tipteki HPV virüsleri de rahim ağzı kanserine sebep olabileceğinden düzenli smear takibinizi aksatmayın.




Dr. Ebru Alper

İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü 1994 yılında bitiren ve uzmanlığını Bakırköy Doğumevi, Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapan Dr. Ebru Alper, 2006‘da Üremeye Yardımcı Teknikler Eğitimi’ni tamamlayarak Tüp Bebek Sertifikası’nı aldı. 2011’de Cinsellik ve Cinsel Tedaviler eğitimini tamamladı 20 yıllık meslek yaşamında toplam...



BLOOM SHOP