YAZAN: BURCU ERBAŞ
FOTOĞRAF: LESSE

Hissedilmediği zaman hiç aklımıza gelmeyen ama hissedildiği anda zihnimizdeki tek düşünce haline dönüşen şey nedir? Ağrı. Basit bir bilmece bile ağrının iyi olma hali ve gündelik yaşam üzerindeki muazzam etkisini gözler önüne serebiliyor. Maalesef ağrı, yaşamın bir değişmezi olarak, her daim bize kendini hatırlatmak için pusuda bekliyor. Dünyada neredeyse her 5 kişiden biri, bir çeşit kronik ağrı ile yaşıyor. Bu korkutucu çoğunluğun yarısınınsa hayat kalitesi, kronik ağrıları yüzünden ciddi ölçüde düşüyor. Kas, eklem, baş, menstrüel döngü… Nedeni ne olursa olsun ağrılar hem bütünsel sağlığı hem de gündelik yaşamı aşağı çekebiliyor. Böylesi zorlu anlarda ağrıları doğal yollar ile hafifletebilmek mümkün olabiliyor. En etkili doğal ağrı kesiciler nedir? Sizin için araştırdık!


Ağrı nedir?

Ağrı sinir sistemimizin bedenimizde yolunda gitmeyen durumlar olduğunu söyleme sinyalidir. Hem fizyolojik hem de psikolojik olarak algılanan oldukça kompleks bir sinir uyaranıdır. Tipi ve şiddeti kişiden kişiye ve durumdan duruma değişebilse de herkes için “hoş olmayan” bir his olarak tanımlanır ve gündelik yaşamı negatif yönde etkileyen, başa çıkması zor bir karakteristiği vardır. Batma, ağrı, yanma, acı şeklinde hissedilebileceği gibi keskin, yaygın ve noktasal şekilde de kendini gösterebilir. Aniden gelip bir süre sonra kaybolabilir veya sürekli olarak devam edebilir.

Bazen ağrıların neden ve nasıl yaşandığı net bir şekilde hem kişi hem de medikal uzmanlar tarafından anlaşılır ve tanı konulabilir durumdadır. Diğer zamanlarda ise ağrıların neden yaşandığı, bedende nerelerde hissedildiği, ne yüzünden tetiklendiği veya hangi sıklıkla yaşandığı anlaşılamayabilir. Ağrı hastalıkların bir ön semptomu olabileceği gibi maskeleyicisi de olabilir. Bu nedenle hiçbir ağrı, özellikle şiddetli ve uzun süreli ise, göz ardı edilmemeli ve sorun anlaşılana dek ağrı kesiler ile baskılanmaya çalışılmamalıdır.

Neden kronik ağrı çekeriz?

Vücudun herhangi bir yerinde oluşan bir ağrı 3 aydan uzun bir süredir devam ediyorsa kronik ağrıdan bahsedilmeye başlanır. Dönemsel ağrıdan farklı olarak kronik ağrı diğer bedensel işlevler üzerinde de kendini gösterir. Sempatik sinir sisteminde dominantlığı görülür, nefes alış veriş ritimleri değişebilir, bağışıklık sistemi fazla çalışmaya başlayabilir. Dışarıdan bakıldığında ise kronik ağrı kişinin hareket biçimini değiştirebilir veya kısıtlayabilir. Hücresel seviyeden bakıldığında kronik ağrı bedenin dayanıklılığını değiştirebilir; ağrı eşiğini ve toleransını yükseltebilir.

Doğal ağrı kesiciler nelerdir?

1. Bitkisel yardımlar: Şeytan pençesi ekstraktı, kapsaisin, zencefil kökü, zerdeçal, akgünlük ekstraktı

Şeytan pençesi bitkisi içerdiği antienflamatuar harpagosid ajanı sayesinde doğal bir ağrı kesici olarak değerlendirilebiliyor. Dr. Mehmet Öz tarafından özellike sırt ağrıları için öneriliyor.

Acı besinlerin ana maddelerinden biri olan kapsaisin özellikle fiziksel hareket sonucu oluşmuş veya sinir hasarı yüzünden yaşanan ağrıların hafifletilmesinde hem kısa süreli hem de uzun süreli analjezik etkiler ile başarı gösteriyor.

Araştırmalara göre günde 2/4 kere 500 mg kadar alınan zencefil kökü takviyesi en ünlü ağrı kesici ilaçlardan ibuprofen ile benzer bir iyileşme sunabiliyor.

Zerdeçal içerisinde bulunan curcumin etken maddesi sayesinde hem bedensel enflamasyon ile savaşıyor hem de eklem ağrılarının hafifletilmesine yardımcı oluyor. Özellikle artrit ağrıları için öneriliyor.

Akgünlük ekstrası, Boswellia, Ayurveda öğretisi içerisinde antik zamanlardan beri bir tür “şifa bitkisi” olarak biliniyor ve yaygın şekilde kullanılıyor. Günümüzde de yapılan araştırmalarla ağrı kesici özellikleri gösterilen akgünlük ekstrası özellikle astım, artrit, kolit ve yüksek enflamasyona bağlı yaşanan ağrılarda etki gösteriyor.

Her tür doğal bitki ve ekstratı kullanırken uzman görüşü almayı ve dozajlarına dikkat etmeyi unutmayın!

2. Takviyeler: Magnezyum, Çinko, E Vitamini, Balık Yağı

Bedende bir tür “kayganlaştırıcı” görevi gören magnezyum hücresel seviyede kalsiyum iyonlarının hücrelere girmesini engelleyerek analjezik yani ağrı kesici etkisi yaratıyor. Özellikle kas, eklem ve menstrüel ağrılarda etkili olan magnezyum birçok kişide eksikliği görülen önemli bir mineral olduğu için dışarıdan takviyelendirilmesi bütünsel sağlığı da destekliyor.

Çinko kramplara yol açan enflamatuar prostagladin bileşenlerinin üretimini azalttığı, pelvik bölgesinde dolaşımı hızlandırdığı için özellikle dismerore yani menstrüel ağrıların hafifletilmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda çok önemli bir eser element olduğu için bedende ideal seviyelerde bulunması bütünsel sağlığı destekliyor.

Çinko ile benzer şekilde E vitamini ve balık yağı hem birlikte hem de tek başına kullanıldıklarında dismenorenin hafifletilmesine yardımcı olabiliyor.

3. Aromaterapi

Bitkilerden türetilmiş esansiyel uçucu yağların tıbbi ve terapötik amaçlar ile kullanılmasına aromaterapi deniyor. Bu yağlardan; lavanta, zencefil, nane, biberiye uçucu yağları da antienflamatuar özellikleri sayesinde ağrı yönetimine yardımcı olabiliyor.

4. Akupunktur

Geleneksel Çin Tıbbı’nın ağrıyı dindirmedeki en popüler uygulamalarından Akupunktur’un etkinliği, günümüzde bilimsel çalışmalar ile destekleniyor. Özellikle eklem ağrıları; osteoartrit, romatoid artrit, baş ağrıları ve migren, sırt ağrıları ve endometriozis üzerinde başarılı sonuçlar gösteren Akupunktur’un medikal uzmanlara danışarak, profesyonel kişilerce yapılması büyük önem taşıyor.

5. Masaj terapisi

Masaj terapisi eklem ve kas ağrıları için oldukça etkili bir tamamlayıcı tedavi olabiliyor. Bedendeki fiziksel gerginliği azaltarak eklem ve kasların gevşemesine yardımcı olan bu terapilerin medikal uzmanlara danışarak, profesyonel kişilerce yapılması büyük önem taşıyor.

6. Soğuk-sıcak maruziyeti

Bir sakatlanma durumunu takip eden ilk 48 saat içinde ilgili bölgeye soğuk uygulanması travmanın neden olduğu enflamasyonu ve şişliği düşürerek ağrı hafiflemesi sunabiliyor. Sakatlanmanın üzerinden 48 saat geçmişse benzer bir iyileşme bu kez sıcak uygulaması ile gerçekleşebiliyor. Sıcak maruziyeti özellikle kas spazmları, eklemlerde tutukluk, PMS gibi durumların yol açtığı ağrılarda etkili oluyor.

7. Mindfulness pratikleri

Ağrıyı azaltmada “iyi düşünmek” gerçekten işe yarayabiliyor. Özünde bir sinir sistemi cevabı olan ağrı zihnin dış manipülasyonu ile kontrol altına alınabiliyor. Tabii ki bu, ne çok kolay ne de çok hızlı çözümler sunuyor. Bununla beraber düzenli mindfulness meditasyonlarının stresi azaltan, bedensel enflamasyonu düşüren, bedensel rahatlama sunan faydaları ağrı yönetiminde çok etkili olabiliyor.

8. Eğer erişiminiz varsa: CBD

Bilim çevresinde giderek daha çok popülerleşen psikedelik bitkilerin de ağrı yönetiminde ampirik başarılar göstereni oluyor. Kenevir bitkisinde bol miktarda bulunan CBD bileşeni kronik ağrının hafifletilmesi, bedensel enflamasyonun düşürülmesinde kullanılabiliyor. Aynı zamanda ağrının psikolojik etkileri; anksiyeteye karşı da destekleyici oluyor.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP