Çoğu zaman, bedenimiz beslenme ihtiyacı duymasa bile kendimizi aç hissederek çatal kaşığa sarılıyoruz. İçinden çıkamadığımız durumların içini yediğimiz yiyeceklerle doldurmaya çalışarak kendimizi “duygusal açlık” içgüdüsünün içinde bulabiliyoruz.

Yani yemek yeme dürtümüz sadece karnımızı doyurmakla ilişkili değil. Mutsuz, stresli veya çok heyecanlı olduğumuz zamanlarda da elimiz sık sık bir şeyler atıştırmaya gidebiliyor!

Bu durumun hangi durumlarda sağlıksız göstergeler taşıdığını, duygusal açlık durumunuzun seviyesini, sürekli acıkma hissiyle nasıl başa çıkabileceğinizi merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız Duygusal Açlık Testi sorularımıza mutlaka bir göz atın!

Duygusal açlık testi

Hazırladığımız 5 soruya “Evet” ya da “Hayır” şeklinde cevap vererek duygusal açlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz!

1. Öfkeli, depresif, yalnız, mutsuz ve kaygılı hissettiğimde yemek yeme ihtiyacı duyuyorum.

Evet.

Hayır.

2. Mutlu, heyecanlı, sevgi dolu hissettiğimde kendimi yemekle ödüllendirmek istiyorum.

Evet.

Hayır.

3. Doysam bile yemeye devam edesim geliyor.

Evet.

Hayır.

4. Aniden acıkıyorum ve yemek yemezsem sinirli oluyorum.

Evet.

Hayır.

5. Yemek ayırmıyorum, yüksek kalorili, yağlı, şekerli abur cuburları çok seviyorum.

Evet.

Hayır.

Bu testin sonucu 2 “Evet” cevabından fazlaysa; yemek sizin için bir temel ihtiyaçtan ziyade kaçık noktası veya ödül düşüncesi haline gelmiş olabilir. Duygusal açlık hissiyle karşı karşıya kalarak problemlerinizi yemek yiyerek çözme yoluna eğilim gösteriyor olabilirsiniz.

Peki, bu durumda ne yapılması gerekir, duygusal açlıkla nasıl başa çıkılır? İşte duygusal açlık hissine dur demenin bazı püf noktaları!

Duygusal açlıkla başa çıkmanın 8 yolu

1. Öğün günlüğü tutun

Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, hangi ruh hali içindeyken yemeğe yöneldiğinizi tespit edin. Yemek yeme ritüelinizle ile psikolojiniz arasındaki bağı keşfedin. Tüm bu tespitleri bir kenara not ederek gözlem yapın ve duygusal açlık tetikleyicilerinizin farkına varın.

2. Stresi yeni bir yolla yönetin

Eğer stresli olduğunuzda yemek yemeye yöneliyorsanız, stresi yeni ve farklı bir yolla kontrol altına almayı deneyin. Örneğin, nefes egzersizlerini, yogayı, meditasyonu, çıkıp bir yürüyüş yapmayı, sizi rahatlatan birine telefon etmeyi, oturup bir şeyler yazmayı veya çizmeyi deneyin. Stresiniz hafiflediğinde açlık hissiniz ortadan kalkıyorsa duygusal açlığınızı bastırmaya başlamayı öğrenmişsiniz demektir!

3. Gerçekten aç olup olmadığınızı kontrol edin

Açlık duygunuzun fiziksel mi yoksa duygusal mı olduğunu doğru tespit etmeniz çok önemli. Eğer iki saat önce yemek yediyseniz muhtemelen henüz acıkmış olamazsınız. Aç hissetseniz bile hemen yemeğe sarılmamayı deneyin, bu hissi deneyimlemek için biraz bekleyin. Üzerine yoğunlaşmamaya, açlık hissiyle mücadele etmemeye çalışın. Sadece biraz zaman verin ve odak noktanızı başka konulara yönlendirin.

4. Destek alın

Arkadaşlarınızdan, ailenizden, destek gruplarından veya diyetisyenlerden yardım alarak duygusal açlığınızı kontrol altına alabilmeniz mümkün. Yakın çevrenizden bu durumu paylaştığınız kişiler, sizin hassasiyetinize dikkat ederek sizi destekleyecek, yanınızda yemek yemeyecek veya bu konulara dikkat edeceklerdir.

5. Sıkıntı hissiyle mücadele edin

Canınız sıkıldığında veya yapacak bir şey bulamadığınızda yemek yemeye yöneliyorsanız sıkıntı hissini başka bir yöntemle ortadan kaldırmayı deneyin. Güzel bir film izlemek, kitap okumak, internette vakit geçirmek, el işlerine ya da sanata yönelmek sizi hem rahatlatacak hem de vaktinizi kaliteli bir şekilde doldurmanıza yardımcı olacaktır.

6. Sağlıklı atıştırmalıklara yönelin

Öğünler arası açlık hissiyle baş etmekte zorlanıyorsanız dozunu kaçırmadığınız müddetçe sağlıklı atıştırmalıklara yönelerek açlık hissinizi bastırabilirsiniz. Taze meyve, sebze, kuruyemiş, yoğurt gibi kalorisi düşük ve sağlıklı seçenekler tüketebileceğiniz en iyi seçenekler arasındadır.

7. Bol su için

Bazen yeterince su içmediğimizde de kendimizi aç hissederiz. Açlık hissini susuzluk hissiyle karıştırmamak oldukça önemli. Aç hissettiğimizde belki de ihtiyaç duyduğumuz şey bir tabak yemek yerine koca bir bardak su olabilir.

8. Kendinizle barışık olun ve kendinizi suçlamayın

Bugün kendinizi çok üzgün hissettiniz ve yukarıdaki önerilerin hiçbirini yerine getiremediniz diyelim. Yarın yeni bir günün başladığını unutmayın. Kendinize başaramayacağınızı, bunun sizin için çok zor olduğunu söylemeyin. Dilediğiniz her an duygusal açlık hissiyle başa çıkabilir ve onu hayatınızdan tamamen uzaklaştırabilirsiniz, unutmayın.





BLOOM SHOP