Küresel iklim değişikliği konusu, gezegenimiz için her geçen gün daha önemli hale gelirken sürdürülebilirlik, karbon ayak izini azaltma gibi kavramlar da daha çok hayatımızın içine girmeye başladı.

Görünen gerçek, alışkanlıklarımızı değiştirmezsek yaşamak için başka bir gezegen bulmamız gerekecek, ASAP!!! Eğer günlük alışkanlıklarımızı değiştirmeden aynı şekilde yaşamaya devam edersek de, mevcut kaynak kullanımımızla 2030 yılına kadar 2 dünyaya daha ihtiyacımız olacak. Çünkü, mevcut tüketimimiz 2 dünyaya eş değer!

Maalesef duyduklarımızdan memnun değiliz, ancak hala yapılacak bir şeyler var! Bu durumu değiştirebilmek elbette bizim elimizde. En büyük yanılgı ise; “Ben tek başına yapsam ne olur” düşüncesi! Bireysel olarak evimizde aldığımız tasarruf önlemleri ile yaşadığımız gezegeni kurtarabiliriz, inanın! Hepimizin bildiği enerji tasarrufu önlemleri elbette var; kullanılmayan elektronik aletlerin fişini çekmek, çamaşır ve bulaşık makinalarını dolmadan çalıştırmamak, mümkün olduğunca geri dönüşüm yapmak ve geri dönüşüme katkıda bulunmak gibi. Fakat yapılacak başka şeyler de var; evinizi daha çevreci hale getirmek için bu 5 tasarruf önerisini de göz ardı etmeyin.

1. Sarılın

Evlerimizde kullandığımız enerjinin, en büyük bölümünü ısıtma ve soğutma kaynakları oluşturmaktadır. Hem harcadığınız enerjiden hem de bütçenizden tasarruf etmek için evinizin derecesini ayarlamak yerine sıcacık bir battaniyeye sarılabilirsiniz.

2. Ampullerinizi değiştirin

Yapabileceğiniz en basit ve etkili enerji tasarrufu yöntemi; floresan ampullerinizi LED’ler ile değiştirmek olacaktır. LED’ler, geleneksel ampullere kıyasla ortalama yüzde 80 daha az enerji harcar ve daha fazla enerji tasarrufu yapar. Ayrıca, LED ampuller en az 100.000 saate kadar dayanırlar ve bu süre de floresan ampullerinin ömürlerinin iki katıdır. LED ampullerinizin ömrü dolunca da bir geri dönüşüm kutusuna atmayı unutmayın lütfen!

3. Bambu mobilya tercih edin

Yılda yaklaşık 15 milyardan fazla ağaç kesiliyor ve evimizdeki mobilyaları yapmak için kullanılan yüzde hiçte az değil! Çevreci bir alternatif olan bambuyu ev mobilya ve aksesuarlarınızda tercih edebilirsiniz. Bambu ağacı, günde 2,5- 3 cm büyüyerek 40 yılda olgunlaşan bir meşe ağacına kıyasla daha iyi bir alternatif olarak gözüküyor. Ayrıca bambu ağacı, diğer sert ağaçlara göre yüzde 35 oranında atmosfere daha fazla oksijen salıyor.

4. Geri kullanılabilir bir su şişesi alın

Plastik şişeleri kullanmak için bahaneler azalıyor, çünkü son derece şık su mataralarını birçok yerde bulabilirsiniz. Tabi ki konu şıklık ve şirinlik değil! Tek kullanımlık plastik su şişeleri, tek başımıza günde yaklaşık 2 kg plastik atık üretmemize neden oluyor.

5. Kağıt peçete ve havlu kullanımını azaltın

Plastik su şişeleri gibi kağıt havlu ve peçetelerde günlük çöp üretimimizin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yıkanabilir kumaş havlu ve peçeteleri kullanmayı deneyin!

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: The Zoe Report, Science Daily






BLOOM SHOP