Instagram @nicolegrasmannphotography

Akşam yemeğini atlayıp doğrudan “tatlıya” geçmeyi bir alışkanlık halini mi getirdiniz? Daha açık sormak gerekirse, yapılması gereken önemli işlerinizi seks için erteleyip sekse gereğinden fazla zaman ve enerji mi harcıyorsunuz?

Yapılan bilimsel araştırmaların da kanıtladığı üzere, seks modunuzu yükseltir, kaygı seviyenizi düşürür ve beyne stresi azaltan sinyaller gönderir. Aynı zamanda yetişkinlik hayatının normal, sağlıklı ve eğlenceli bir parçasıdır. Seks terapisti Ian Kerner da, cinsel uyumun, sağlıklı bir ilişkinin temeli oluşturduğunu söylemektedir. Bu anlamda seks doğal ve faydalıdır, ancak yapmanız gereken işleri cinsellik yüzünden erteliyorsanız, hayat akışınız içerisinde bu durum bir ikilem oluşturabilir. Peki seksin ideali nedir ve ne kadarı gereğinden fazladır?

Meselenin özü nedir?

Kinsey Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, 18-29 yaş aralığındaki kişilerin yılda ortalama 112 kez, 30-39 yaş aralığındaki kişilerin ise yılda ortama 86 kez cinsel ilişkiye girdiğini ortaya koyuyor. Eğer ortalama değerler bunlarsa, ne sıklıkta seks yapmak sağlıklıdır?

Ian Kerner’a göre, ilişkisi olan çiftlerin haftada en az 1 kez cinsel ilişkiye girmeleri gerekiyor. Çift terapisti Barry McCarthy ise haftada 1 ya da 2 kez seks yapmanın, sağlıklı bir cinsel ilişki için gerekliliğine katılıyor. Ian Kerner sözlerine şöyle devam ediyor: “Balayı dönemi olarak da bildiğimiz, çiftlerin birbirlerinden başka hiçbir şey düşünemedikleri dönemde çok sık cinsel ilişkiye girmek normaldir. Çiftler birlikte yaşamaya başladıklarında seksin sıklığı da artar, ancak bu sadece belirli bir zaman süresince devam eder.”

Bunların yanı sıra, cinsel ilişki sıklığı fiziksel olarak rahatsız edici olabilir. Özellikle kadın vücudunun sürekli olarak seks yapmaya elverişli olmaması (kuruluk, aşınma) ve bunun ağrı ve hissizliğe neden olması durumunda ilişkiye biraz ara vermek mantıklı olabilir.

Kayganlaştırıcı benzeri ürünler acıyı azaltacağı için cinsel ilişkiyi daha keyifli hale getirebilir, ayrıca kayganlaştırıcı kullanmak güvenli seks deneyimini de beraberinde getirir. Çünkü bu şartlar altında prezervatifin yırtılma olasılığı da azalır.

Cinsel takıntı bir hastalık mıdır?

Eğer seks daha sağlıklı bir hayata açılan bir kapıyı temsil ediyorsa, daha ciddi bir mesele olarak değerlendirilmeli. Eğer cinsel dürtüleriniz kontrolünüz dışına çıkıyorsa, sadece yalnız hissetmemek için seks yapıyorsanız ya da riskli durumlar bile sizi durduramıyorsa (cinsel yolla bulaşan hastalıklar), bu durumun altında bir problem yatıyor olabilir.

Hiperseksüellik, kompulsif cinsel davranış ve seks bağımlılığı olarak da bilinen cinsel takıntı, hala tartışmaya açık bir konudur. Pek çok kaynak seks bağımlılığının psikiyatrik bir bozukluk olduğunu iddia etse de, 2013 yılında yayınlanan bir çalışma, cinsel takıntının sadece yüksek arzuyu gösterdiğini ve tıbbi bir sorun olmadığını söylemektedir.

Ancak araştırma sonuçları ne söylüyor olursa olsun, eğer cinsel ilişki var olan bir problemle yüzleşmemek için kullanılıyorsa; bir doktora ya da terapiste danışmak en doğrusudur.

Günün sonunda, önemli olan cinsel ilişkinin sıklığındansa kalitesidir. Kerner’a göre partnerlerin ikisi de bu durumdan memnun olduğu sürece her gün ilişkiye girmek normaldir. Ancak düzenli seks hayatında partnerlerinden biri diğerinden daha az tatmin oluyorsa (orgazm), seks bu kişi için yapılması gereken zorunlu bir iş haline gelebilir. Uyumlu bir cinsel hayat için partnerlerin birbirleriyle dürüst olarak konuşabilmeleri gerekir.

Üstelik bu konuşma can sıkıcı olmak zorunda değil! Partnerinize arzularınızdan bahsetmek, cinsel ilişkinizi çok daha tutkulu bir hale getirebilir. Sonuçta seks iki kişilik bir eylem, iki tarafında bundan aynı şekilde zevk alması gerekir.

Anahtar kelime: Uzlaşma

Bir çiftin cinsel ilişkiden eşit derecede zevk alabilmesi için ortada bir uzlaşma olması gerekir. Kulağa ne kadar komik gelse de, planlanmış zamanlarda ilişkiye girmek aslında oldukça faydalıdır. Böylece libidosu daha az olan kişi kendini baskı altında, daha fazla olan kişi ise kendini reddedilmiş hissetmez.

Eğer cinsel ilişkinizin sıklığı sizi fiziksel ya da duygusal olarak rahatsız ediyorsa, partnerinize sekse biraz ara vermek istediğinizi söyleyin. Çünkü ortada herhangi bir baskı ya da zorlama olduğunda seks tehlikeli bir hale gelebilir. Eğer cinsel hayatınızda bu ve buna benzer sorunlar olduğunuzu düşünüyorsanız; bir doktorla ya da psikiyatrla görüşmeniz son derece faydalı olacaktır.

İlginizi çekebilir!





BLOOM SHOP